Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Cim de la Roca Falconera (Parc Natural de la Serra de Montsant, El Priorat)

24 de juliol del 2019


Vine a descobrir el Camí dels Nyerros!
  
La Vocalia de Senders torna a engegar les activitats a partir del mes de setembre. Iniciem una nova edició del cicle Senders de Gran Recorregut. Enguany, per celebrar el cent desè aniversari del Centre Excursionista volem tornar a rememorar el Camí dels Nyerros.

L’any 2010 el Centre Excursionista va inaugurar el Camí dels Nyerros, dins dels actes de celebració del Centenari de la seva fundació. Un camí gestat i creat per gent del Centre Excursionista, amb la idea que fos homologat com a GR per la Federació, cosa que finalment no va ser possible. Aquest Camí solca la vessant oriental del territori català i trepitja camins de molts termes municipals des del Vallès fins al Conflent (França). És un camí amb fonamentacions històriques, basat en els nyerros, membres d'un dels dos bàndols en què estava dividida la noblesa catalana al final del segle XVI i al començament del XVII. El bàndol rival eren els Cadells amb qui mantenien una lluita constant. Són conegudes les gestes llegendàries dels nyerros, de bandolers generosos com en Perot Rocaguinarda, com en Tallaferro o en Joan Sala, àlies Serrallonga, que havien lluitat contra els virreis castellans i contra la imposició de la Unió d’Armes a Catalunya.

Castell de Nyer (Oleta)
Els dos bàndols es distingien per un emblema zoològic que portaven a la xarpa dels pedrenyals, en el cas dels nyerros un porquet, en el cas dels cadells un gos. Alguns autors han volgut trobar en aquests símbols un contrast social, en el qual el gos simbolitza la servitud als senyors, i presenta el bàndol dels porquets com un partit de connotacions populars i antisenyorials. De nyerros n’hi havia per tot el territori català i ara volem rememorar amb aquest traçat els camins que molts d’ells trepitjaren per viatjar cap el protectorat de Nyer, a l’altre costat dels Pirineus, assetjats per les tropes castellanes.
 
L’any 2010 el Camí dels Nyerros va ser tot un èxit amb una gran participació de senderistes. Enguany, per celebrar el cent desè aniversari del Centre Excursionista volem tornar a rememorar aquest Camí, i per què molts que encara no el coneixeu el vingueu a descobrir. Us esperonem a que vingueu a recórrer aquests vells camins de comerç i d’evasió, des del Vallès al Conflent, per paratges sorprenents tot gaudint del patrimoni paisatgístic i arquitectònic que ens ofereix el nostre territori.









Primera etapa.  Terrassa - Sant Sebastià de Montmajor  (20,750 km)  (20 de setembre de 2020)

Segona etapa.  Sant Sebastià de Montmajor - Castellcir  (23,960 km)  (26 de setembre de 2021)

Tercera etapa.  Castellcir - Aiguafreda  (18,370 km)  (24 d'octubre)

Quarta etapa.  Aiguafreda - Viladrau  (20,480 km)  (21 de novembre)

Cinquena etapa.  Viladrau - Presa del pantà de Sau  (24,870 km)  (19 de desembre)

Sisena etapa.  Presa de Sau - Tavertet - Rupit  (18,120 km)  (23 de gener)

Setena etapa.  Rupit - Santuari de Cabrera - Collada de Bracons  (18,440 km)  (27 de febrer)

Vuitena etapa.  Collada de Bracons - Sant Joan de les Abadesses  (23,960 km)  (27 de març)

Novena etapa.  Sant Joan de les Abadesses - Pardines  (19,890 km)  (24 d'abril)

Desena etapa.  Pardines - Refugi Coma de Vaca  (14,270 km)  (28 de maig)

Onzena etapa.  Refugi Coma de Vaca - Vallter 2000  (7,650 km)  (29 de maig)

Dotzena etapa.  Vallter 2000 - Mantet - Nyer  (18,910 km)  (ajornada al 18 de setembre de 2022)

Sortida cloenda del Camí dels Nyerros. Sant Marçal de Montseny - Viladrau  (17 de juliol)




Normes de l'organització
 
1.- Els desplaçaments es faran en autocar, amb places limitades. Les inscripcions per poder obtenir el tiquet de l'autocar es podran fer a la Secretaria del Centre de 6 a 9 del vespre, o bé a través del web del Centre mitjançant tarjeta de crèdit, i es tancaran el dijous abans de cada sortida. No s'admetran inscripcions per telèfon ni sense l'abonament corresponent. L'organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d'exhaurir-se les places de l'autocar.
2.- Optativament, els qui s'hi inscriguin podran facilitar un telèfon de contacte, preferentment de mòbil.
3.- Un cop completada la llista d'inscripció, amb el nombre de places que s'hagi acordat, es podrà continuar amb una llista d'espera numerada. Aquesta llista d’espera podrà significar un segon autocar, o bé servir per completar la primera llista en el cas que algunes persones cancel·lin la seva inscripció. Els qui s’apuntin en aquesta llista d’espera, hauran de deixar, obligatòriament, un telèfon de contacte.
4.- Per participar en qualsevol sortida o activitat és necessari estar en possessió de la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, s'haurà de contractar l'assegurança temporal a la secretaria del CET.
5.- En el cas que algun inscrit s'absenti el dia i hora de la sortida, sense haver-ho comunicat en dies anteriors, no se li podrà retornar l'abonament de l'autocar. La data límit serà el dissabte a les 13:00 hores.
6.- Totes les sortides, que són obertes a tothom, tindran lloc des de la Rambla d'Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, i seran de tot el dia. Es recomana portar roba i calçat adequats, així com l'avituallament necessari per a l'esmorzar i el dinar.
7.- L'organització no es farà responsable de qualsevol accident o dany que es pugui produir, però sempre vetllarà per tal d'evitar-los.
8.- Tanmateix, l'organització podrà alterar, modificar o improvisar qualsevol aspecte relacionat amb el programa de sortides. Qualsevol cas imprevist serà resolt pels vocals de la sortida.
9.- Les sortides que no es puguin fer a la data prevista, com a conseqüència del mal temps o altres motius, i hagin de ser posposades, quedaran automàticament ajornades al cap de setmana següent disponible.
10.- Es prega respectar el medi ambient, així com el pas de caminada: no és permès avançar els guies.