Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Cim de la Roca Falconera (Parc Natural de la Serra de Montsant, El Priorat)

16 de setembre del 2020

El Camí dels Nyerros   (Cent desè aniversari)
 

3a etapa:                         Castellcir - Aiguafreda                              (18,370 km)


 
Diumenge, 24 d'octubre
 
Itinerari:
Castellcir, camí de Sant Andreu, embassament de Castellcir, ca l'Antoja, torrent de Castellcir, Pla Fesoler, riera de la Casanova, castell de la "Popa", ermita de Sant Martí de la Roca, Solella del Castell, collet de la Rovira de Cerdans, mas la Rovira de Cerdans, coll de Batall, Pla Llestenc, Pla del Castell, castell de Sant Martí, Baga de la Font, mas El Pujol, mas de la Serra de Santa Anna, mas de la Teuleria del Cerdà, Pla de la Garga, mas El Sunyer, Cingles del Cerdà, Grau del Rouret, Grau del Sunyer, Camí dels Tresquarts, Pla de l'Adorar, dolmen del Duc II, serrat d'en Vila, Sant Martí de Centelles, pont de l'Abella i Aiguafreda.
 
Descripció:
Sortim des de l'avinguda de Santa Coloma de Castellcir, a la part més alta de la població (784 m), punt de confluència amb el GR 177, que es dirigeix a Collsuspina, i seguirem el mateix itinerari que es va fer a la segona etapa per pujar fins al poble, però a la inversa, de tal manera que baixem pel camí de Sant Andreu, fins a trobar una sendera que va davallant paral·lela al torrent del Rossinyol i que ens menarà a la pista principal, on hi ha l'embassament de Castellcir (681 m), que deixarem a la nostra dreta. Ara, seguim aquesta pista en direcció al mas de Ca l'Antoja. Deixem la casa a la dreta per continuar resseguint
Castell de Castellcir (la "Popa")
tota la vall que forma la riera de Castellcir, on al fons d’aquesta i damunt una carena ja podem albirar les restes del Castell de Castellcir.
Deixem diverses desviacions de la pista cap a la dreta, i continuem sempre pel ramal de l'esquerra. A uns 100 metres a la dreta, s'alça altiva la Torrassa dels Moros, restes d’una antiga torre de defensa; l'edificació resta coberta per la boscúria dalt un turonet. Passada la Torrassa, deixem la pista principal i descendim per un corriol a la dreta, creuant el torrent de Castellcir (695 m) per girar cap a la dreta. Seguim la pista pel Pla Fesoler i anem ascendint suaument fins a situar-nos a sota mateix de la casa de la Casanova del Castell (820 m), que ens queda a l'esquerra. En aquest punt girem en rodó cap a la nostra dreta i travessem la riera de la Casanova. Ara seguim la pista, que va revoltant en direcció al castell de Castellcir. En un dels revolts, ja a la part més alta, es deixa la pista i es continua per un preciós sender que ressegueix tota la carena, amb unes vistes espectaculars a banda i banda, fins que arribem pròpiament al castell, anomenat també castell de la Popa (852 m), on ens sorprèn l’enorme roca amb forma de vaixell, sobre la qual s’assentava la fortificació i que per aquesta similitud, el castell rep el nom de “La Popa”. No resta en massa bon estat, degut a l’expoliació que va patir a començament de segle. Documentat des de l'any 1014, la seva principal funció era la defensa de la vall de la riera de Castellcir-Tenes. Dalt el castell queden també les restes de l’ermita de Sant Martí de la Roca. 
Davallem per un camí que aviat es converteix en una pista, tot creuant la Solella del Castell, on trobem un bon estany a mà esquerra; l’indret és força bonic i d’àmplia vista. Seguim baixant i passem pel Collet de la Rovira de Cerdans (884 m). Anem seguint el Camí del Corral i al cap de poc arribem davant mateix de la casa de la Rovira de Cerdans (871 m), que deixem a l'esquerra de la pista. Seguim el camí ramader pel Pla de la Rovira, creuant el Coll de Batall (883 m) fins arribar al Pla Llestenc, cruïlla de pistes. Seguim a l'esquerra cap al Pla del Castell.
Arribem al Pla del Castell (870 m). Travessem un terreny d’esplèndid boscam i el camí ens apropa cap als penya-segats, punt des d’on gaudirem d’unes extraordinàries vistes sobre la Plana de Vic i el Montseny. Davant nostre, ja podem albirar les restes del Castell de Sant Martí. Un corriol ens mena al castell (834 m), enclavat dalt un turó que ens obsequia amb una privilegiada visió de la capçalera de la vall del Congost. Val la pena fer-hi la visita, gairebé obligada. Entre les seves imponents ruïnes, hi trobem la capella romànica de Sant Esteve. Feta la visita, seguim per la pista que davalla per la Baga de la Font i, un xic més avall, passem pel costat del mas del
Castell de Sant Martí de Centelles

Pujol (669 m), que resta a l’esquerra a tocar del camí, fins que arribem a la carretera C-1413 de Centelles (642 m). Després de passar pels masos de la Serra de Santa Anna i de la Teuleria del Cerdà, arribem a la cruïlla del mas El Sunyer (713 m): som al bell mig de l’extens Pla de la Garga i deixem a la dreta el camí que porta cap al mas. Ara, la pista comença a descendir lleugerament cap als contraforts dels Cingles del Cerdà. Deixem la pista i girem a l’esquerra pel Grau del Rouret, per prendre un camí que passa arran de la cinglera, tot revoltant un camp de conreu fins trobar l'inici del Grau del Sunyer (675 m).
Unes roques ens permeten localitzar l’entrada del grau, punt on gaudim d’una bona visió de la vall del Congost, encaixonada sota les parets dels cingles de la Garga i per damunt la vall s’alça el cim del Tagamanent. El corriol descendeix acusadament en contínues llaçades per l’interior de la canal que forma el grau fins al seu capdavall. Anem seguint el Camí dels Tresquarts, i després de passar per unes curioses formacions en forma de dunes de terra rogenca, i conegudes com els “Terrissos Vermells”, arribem al Pla de l’Adorar (495 m), punt de confluència amb el traçat de la Matagalls-Montserrat que seguirem uns 200 metres a l'esquerra. Passat el torrent dels Avellaners, o d'en Vila, trobem un dolmen, dalt d'un turonet (dolmen del Duc II) (472 m). Fem la visita al dolmen i deixem la pista que seguíem per travessar el Serrat d'en Vila per un corriol per dins el bosc. Aquest corriol davalla fins a Sant Martí de Centelles (410 m). Ara descendim pel carrer de l’Estació fins al seu capdavall per passar per davant l’Ajuntament i arribar al carrer Major. Passem pel pont de l’Abella, que és l’entrada a la població d’Aiguafreda, sobre el riu Congost i prenem a l’esquerra la carretera de Ribes, just a la plaça on hi ha el monòlit d’inauguració del GR 2, La Jonquera – Aiguafreda. Finalment, prenem el carrer del Pont, que seguim un bon tram en direcció a l’Ajuntament d'Aiguafreda (404 m), final d'aquesta tercera etapa, Camí dels Nyerros.


INFORMACIÓ DESTACADA


Dificultat:  **  (18,370 kms)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 373 m) (- 757 m)

Organitza: Vocalia de Senders.