Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Les Tres Creus a la Mola d'Estat (Muntanyes de Prades)

28 de juny del 2019



Excursió al massís del Canigó

Refugi de Marialles – Pica del Canigó
 
Diumenge, 14 de juliol 

Itinerari:
Refugi de Marialles, torrent de la Llipodera, torrent dels Set Homes, Coll Verd, font d'en Martí, riu Cadí, cruïlla refugi Bonaigua-refugi Aragó, refugi Aragó, Plans de Cadí, Portella de Vallmanya, Bretxa Durier, peu de la Xemeneia, Pica del Canigó.


Descripció: 
El Canigó, situat majestuosament a l’extrem oriental de la serralada pirinenca, a 68 kms. del mar Mediterrani, forma un massís ben definit; sobresurt amb altivesa de les planúries del Rosselló i resta emmarcat per les comarques del Conflent i Vallespir, cedint els 2.785 metres del seu cim en direcció al mar. Al peu del massís, hi roman un petit poble, Castell, on l’insigne poeta català, Mossèn Cinto Verdaguer, va escriure la seva coneguda obra Canigó, màxim exponent de la poesia èpico-lírica de la Renaixença catalana. Amb la dedicatòria “als catalans de França”, l’obra constitueix un fidel reflex de la influència del massís i les seves llegendes en la recerca dels orígens del poble català.
Al fons, la Pica del Canigó
Els pobles que envolten el Canigó (Prades, Prats de Molló, Vernet,...) es van transformar, sovint, en capitals de manifestacions catalanistes. Cal destacar la gran foguera encesa en el cim del Canigó a les vigílies de la nit de Sant Joan, amb llenya procedent d’arreu dels països de parla catalana. En èpoques difícils, l’excursionisme va recollir i difondre l’esperit de reafirmació i unió cultural de les dues Catalunyes.
Les muntanyes i valls del Canigó ens ofereixen un veritable espectacle, amb paratges d’una soledat absoluta, on el silenci és el major privilegi i els boscos i rocam estan radiants de lluminositat mediterrània, característiques que donen al Canigó un segell especial com ens diu la cançó popular.
 
Dissabte. En cotxes, un cop passat el poble de Vernet-les-Bains, seguirem cap a Castell (750 m) i seguint una pista, primer asfaltada i després de terra, arribarem al Coll de Jou (1.125 m), on hi ha un gran aparcament. Seguim la pista en cotxes fins arribar a l'aparcament de Randé (1.520 m), on hi ha la barrera que impedeix pujar fins a Marialles els mesos de juliol i agost. A partir d'aquí pujarem a peu tot seguint els senyals del GR 10 francès, que en uns 30 minuts ens durà fins al refugi de Marialles (1.692 m).
Diumenge. Sortim de Marialles (hora prevista de sortida, les 8:00 del matí), on el GR 83 (El Camí del Nord o del Canigó) coincideix amb el GR 10 francès. Travessem el torrent de la Llipodera i, un xic més endavant, el torrent dels Set Homes. El camí, ben marcat, ens portarà fins al Coll Verd (1.861 m). Seguim un camí a la dreta en suau ascens que duu a la font d’en Martí i baixa fins al riu Cadí (1.964 m). Travessem el riu i tornem a ascendir fins que arribem a una
Cim de la Pica del Canigó
cruïlla de camins (2.017 m): si seguíssim recte aniríem al coll de Segalés i al refugi de la Bonaigua; agafem el camí de la dreta que en pocs minuts ens mena al refugi Aragó (2.123 m), una cabana en molt mal estat; al costat hi ha una font amb aigua fresca i abundosa; anem ascendint suaument i arribem als Plans de Cadí (2.318 m); a partir d’aquest punt, el paisatge és més sever. 
El sender puja en fort pendent en direcció a la Portella de Vallmanya (2.498 m). Ran de camí trobem la font Nostra. Al sudest, guanyant alçada, es poden veure els llacs que configuren els Gorgs de Cadí, al peu del Pic de Tretzevents. Seguim per un fort pendent entre prades i rocam, que ens acompanyen fins dalt de la portella. El camí, pedregós, suavitza la pujada i passem per la Bretxa Durier (2.696 m), que tenim a la dreta, una esquerda per on puja un corredor des del circ de Balaig. Arribem al peu de la Xemeneia, que en fàcil grimpada ens durà fins al cim de la Pica del Canigó (2.785 m). Les vistes des del cim són espectaculars: podem veure les muntanyes del Ripollès i la Cerdanya, el Conflent i les planes del Rosselló, i sobretot les bellíssimes vistes cap el mar amb el Cap de Creus i el Golf de Roses.
La tornada serà pel mateix camí fins al refugi de Marialles.


INFORMACIÓ DESTACADA
 
Dificultat:  **  (18,540 kms)
Desnivells acumulats aproximats:  (+1.091m / -154m)  (anada)  //  (+154m / -1.091m)  (tornada). Total acumulat, 1.245m.
Dissabte: En cotxes fins arribar a l'aparcament de Randé (1.520 m), on hi ha la barrera que impedeix pujar fins al refugi de Marialles els mesos de juliol i agost. A partir d'aquí s’ha de pujar a peu tot seguint els senyals del GR 10 francès, que en uns 30 minuts ens durà al refugi de Marialles (1.692 m).
Diumenge: Sortida des del refugi de Marialles.
 
Organitza: Vocalia de Senders