Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Cim de la Roca Falconera (Parc Natural de la Serra de Montsant, El Priorat)

14 d’octubre del 2021

El Camí dels Nyerros   (Cent desè aniversari)
 

6a etapa:               Pantà de Sau – Tavertet – Rupit                         (18,120 km)


 
Diumenge, 23 de gener
 
Itinerari:
Presa de l'embassament de Sau, hostal de la Riba, Sender del Castell, canal del Castell, Grau del Castell, mas del Castell, Puig de la Força, Muralla Ibèrica, coll de Malla, Tavertet, can Feló, Collsavenc, Pla de la Devesa, mas l'Avenc, la Rocallarga, collet del Vent, Puig dels Cortils, collet de Rajols, Rajols i Rupit. 
 
Descripció:
Per raons logístiques, aquesta sisena etapa del Camí dels Nyerros s’ha vist modificada i reduïda substancialment, per aquest motiu l’enriquirem amb un recorregut complementari per tal de visitar alguns dels paratges més significatius on va començar a forjar la seva llegenda un dels nyerros més famosos com va ser en Joan Sala i Ferrer, més conegut com en Serrallonga, i l'allargarem fins a Rupit. Així doncs, des de l’embassament de Sau, després de passar per l’hostal de la
Balma del Castell (Tavertet)
Riba i de superar la canal del Grau del Castell, recorrerem la cinglera del Castell per ascendir al bellíssim mirador del Puig de la Força, que ens ofereix una superba visió sobre el Sot del Balà, el Salt del Noguer, l’embassament i la vall de Sau, mentre anirem gaudint de les recòndites raconades sota el cingle que van servir a en Serrallonga i la seva quadrilla per retenir els nobles hostatges que segrestaven per tal d’aconseguir una contrapartida econòmica de la noblesa fidel a Felip IV, el rei castellà que per finançar les guerres obertes en territoris aliens, ofegava Catalunya econòmicament.
Som a la presa de l'embassament de Sau (427 m). Travessem la presa del pantà i seguim a l'esquerra, en suau ascensió, la carretera de la Riba fins assolir l'Hostal de la Riba (489 m), lloc ideal per esmorzar. Seguim les marques del GR 2 i el GR 151, que van junts en direcció al poble de Tavertet. A uns 300 metres de l’hostal, deixem la pista, que continua cap a les instal·lacions del Club Nàutic de Sau i prenem una àmplia pista que remunta a la dreta. El pendent s’accentua fortament fins arribar a una cruïlla on trobem nous rètols indicadors. Els GR 2 i 151 marxen a la dreta cap a Tavertet, mentre que a l’esquerra marxa una pista molt emboscada. Nosaltres seguim el camí central, en forta pujada, denominat Sender del Castell i senyalitzat amb pintura blava i verda. Assolim el Grau del Castell (812 m) on se'ns obre una gran panoràmica vers el nord de tot el Pirineu Oriental català, destacant just en el centre el cim del Puigmal. Sortim davant mateix el mas del Castell (s. XVII), on trobem la bona pista que ve del poble de Tavertet. Al cap d’uns 10 minuts de marxa, arribem al mirador del Castell, on podrem gaudir de l’excel·lent panoràmica que ens ofereix aquesta cinglera sobre l’embassament de Sau i les carenes de les Guilleries. Arribem a un punt de la pista principal on comença la canal que ens portarà al Puig de la Força. Després de passar per diverses balmes que fa la cinglera en aquest punt, tot seguint un itinerari força entretingut, arribem finalment al cim del Puig de la Força (739 m), bellíssim mirador que ens ofereix una superba visió sobre el Sot del Balà, el Salt del Noguer, l’embassament i la vall de Sau. 
Pla de l'Avenc (Tavertet)
Feta l’ascensió al Puig de la Força, retornem al Pla del Castell i seguim el curt tram de camí que ens menarà al bell poble de Tavertet, passant primer per l’anomenada Muralla Ibèrica sobre el cingle Moltorer. Entrem al poble de Tavertet (867 m) i el travessem de sud a nord, sortint per la part alta. Des de Tavertet, encetem una segona part del recorregut tot seguint el traçat del GR 2 i el 151 per la pista que porta de Tavertet a la gran casa de l’Avenc (1.032 m), assentada damunt el grandiós cingle que li dóna nom, un casal gòtic renaixentista datat del s.XIII, ara restaurada. Des d’aquí, seguim el camí carener, deixant el traçat dels GR que se'n van cap a la dreta, que ascendeix al cim de la Rocallarga (1.186 m). En el centre de la roca hi ha una fita geodèsica, obrint-se una panoràmica circular molt àmplia. La Rocallarga és una roca allargassada que sobresurt uns 20 metres de la carena de forma descarada sobre l’abisme. És el lloc on les vistes són més immenses, on, efectivament, la vista es perd en l’horitzó infinit. És un cim emocionant ja que la roca està penjada del buit sobre els prats del Pla Boixer. Des d’aquí podrem gaudir, si el jorn és clar, d’una dilatada panoràmica que abasta des de Montserrat i Sant Llorenç del Munt a ponent, passant pel Montseny i tot l’entramat muntanyós de les Guilleries.
Assolit el cim de la Rocallarga, continuem camí vers el nord per un tram d’àmplies panoràmiques pirinenques. Passem sobre el Puig dels Cortils (1.198 m) que, malgrat ser el punt més alt de l’excursió, no té la bellesa ni la vista de la Rocallarga. Seguim pel camí de Rocallarga fins arribar al Collet de Rajols (1.159 m), un ampli coll amb extensos prats sempre ple de vaques. Aquí tornem a trobar els senyals del GR 151 que seguirem fins a Rajols. Seguim la pista de la dreta, en forta davallada, fins arribar al gran mas de Rajols (1.071 m). Deixem el GR 151 i seguirem les marques de la variant 151-1 fins a Rupit. Rodegem la masia de Rajols pel darrera per iniciar el descens per un petit sender. La fageda Xica de Rajols, a la baga de la muntanya, tot seguint el curs del torrent de Sabaters és d’una frescor molt agradable. Arribats a les pastures del Soler, el fort desnivell minva, per reprendre’s en l’últim tram d’entrada al poble. Entrem al nucli de Rupit pel carrer empedrat de Sant Joan de Fàbregues fins al pont de les Eres, sobre la riera de Rupit (839 m).



INFORMACIÓ DESTACADA

         

Dificultat:  **  (18,120 kms)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 968 m) (- 560 m)

Organitza: Vocalia de Senders.


Gràfica Pantà de Sau - Tavertet - Rupit