Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Cim de la Roca Falconera (Parc Natural de la Serra de Montsant, El Priorat)

30 d’octubre del 2021

El Camí dels Nyerros   (Cent desè aniversari)
 

7a etapa:         Rupit - Cabrera - Collada de Bracons                (18,440 km)


 
Diumenge, 27 de febrer
 
Itinerari:
Rupit, Molí del Soler, Pont dels Tres Ulls, Pruit, mas El Collell, mas El Bosc, cal Santcrist, Pla de les Soques, la Casanova de Racons, Coll del Bram, Coll de Cabrera, Santuari de Cabrera, Castell de Cabrera, l'Osca de Cabrera, Pla del Prat, Collet de Sant Julià, mas del Prat de la Vola, fageda i font de la Grevolosa, Collet de la Grevolosa i Collada de Bracons. 
 
Descripció:
Preciosa, variada i agradable travessa pel Cabrerès (Collsacabra), passant pel Santuari de Cabrera i assolint el Coll de Bracons. Aquesta etapa transcorre a cavall entre les comarques d'Osona i la Garrotxa, i el seu caràcter muntanyenc ens deixarà bocabadats. Des del pessebre del poblet de Rupit fins al Coll del Bram, als peus del santuari de Cabrera, és un agradable recorregut de muntanya amb camins ramaders i senders ombrívols. Des del Santuari de Cabrera cap al Coll de Sant Julià i enfilant cap al generós bosc de la Grevolosa, ens immergirem en la grandiositat de la fageda i en l'aventura del bosc autòcton de la baga.

Santuari de la Mare de Déu de Cabrera

Sortim de la plaça de l’Era Nova de Rupit (839 m), on hi ha un bon aparcament. Seguirem fins al Coll del Bram la variant GR 151-1, l'anomenat Camí del Bisbe i Abat Oliba. Prenem el camí carreter que voreja la riera de Rupit al costat dels horts a l’altre cantó del pàrquing. Creuem la propietat del molí del Soler, preciós i bucòlic, que pertany a la casa pairal del Soler. Creuem la riera pel pont dels Tres Ulls (854 m), i prenem la carretera uns metres en direcció a l’esquerra. Ens incorporem a l’antiga carretera de Vic a Olot, però sols uns metres fins que girem a la dreta per una pista. Creuem el torrent del Pinós entre camps de conreu i en suau ascensió arribem al poblet de Pruit (945 m), amb la seva església romànica de Sant Andreu. Seguim uns metres més de carretera asfaltada fins la masia del Collell (913 m). Ens desviem a l’esquerra creuant el torrent de Renyins i ascendim per un sender boscà, que ens endinsa enmig de les rouredes de la serra del Collell; arribem a la preciosa masia del Bosc (1.018 m). Al Pla de Bertajol, arribem a l’antic camí ral de Vic a Olot que prenem a la dreta. A l'esquerra podem albirar l'altiplà d'Aiats. Entrem al Pla de les Soques on trobem l'enrunada casa de cal Santcrist (1.089 m). El camí s'enfila de valent tot travessant una preciosa i espectacular fageda. De sobte, abandonem el camí que seguíem per girar a l'esquerra,

L'Osca de Cabrera


davallem i passem per la Casa Nova de Racons, una masia tradicional encara avui en plena activitat agrícola i ramadera. Deixem a la dreta el camí que puja a Cabrera, i ens dirigim a l’esquerra on una bona pujada ens menerà fins al Coll del Bram (1.175 m). Seguim uns metres cap a la dreta i assolim el Coll de Cabrera (1.185 m). Aquí abandonem el GR 151-1 per dirigir-nos cap al nord, al Santuari de Cabrera.
Des del coll, a la nostra dreta trobem la pista que ve de Sant Julià de Cabrera pel coll de Freixeneda. A l’esquerra, marxa el camí que davalla cap a Sant Julià de Cabrera i Cal Vidrier. Ara, enfilem recte amunt per les escales que superen el contrafort sud de la cinglera i que amb una breu, però exigent ascensió, ens menen al damunt del cingle de Cabrera, on trobem l’antic santuari de la Mare de Déu de Cabrera (1.298 m) amb la seva capella documentada des del segle XII. L’indret és un petit paradís de pau i bellesa que ens reserva una extensa panoràmica que s’obre enfront nostre: abasta des del Pirineu, la serra del Cadí i Moixeró, el Pedraforca, la serra de Montgrony, Ensija, els Rasos de Peguera, la Plana de Vic i totes les muntanyes que l’envolten, el Montseny, Montserrat, ... Continuem direcció nord per la carena que ara s’estreny força per arribar al vèrtex geodèsic i al cim de Cabrera (1.308 m), punt més alt de l'excursió, on trobem les restes del Castell de Cabrera, presidides per una senyera. Seguim la carena i arribem a l’Osca de Cabrera, equipat amb uns esglaons i protegit per una barana metàl·lica; tot i no ser gens difícil cal parar atenció en aquest punt. Tot seguit arribem al Grau del Pla del Prat (1.301 m). Unes marques de pintura vermelles i grogues ens porten fins a la font de l’Osca. Comencem a davallar en direcció a Sant Julià de Cabrera. Creuem per una fageda, i en una cruïlla seguim les marques vermelles per davallar tot seguit cap a migjorn. Arribem al Collet de Sant Julià (978 m).

Fageda de la Grevolosa

Arribats a aquest important collet, seguim la pista cimentada que es dirigeix vers el nord en direcció al coll de Freixeneda. Durant tot aquest tram fins a la Collada de Bracons gaudirem de l’encanteri dels boscos del Cabrerès, travessant pel mig de boniques fagedes i exquisits prats. Amb un breu descens per terreny obert anem a trobar l’àmplia pista del Prat de la Vola. A l’esquerra, la pista remunta seguint una carena cap al collet del Vidrier. Marxem a la dreta, seguint la pista per terreny planer i ràpidament arribem sota el mas del Prat de la Vola (819 m) que resta damunt nostre. Ens dirigim ara cap al proper mas del Güell i la font de la Grevolosa (1.040 m), que resta situada al costat dret del camí i on l’aigua brolla de l’interior d’una roca a través de tres afloraments. Just abans d’arribar a la font de la Grevolosa, podrem contemplar des del camí la bellíssima fageda de la Grevolosa en tota la seva extensió i que resta a la nostra esquerra a un nivell inferior. Podem descendir a l’esquerra fins al proper Faig de la Grevolosa, exemplar catalogat com arbre monumental; val la pena esmerçar uns moments en la contemplació d’aquest meravellós indret.
Prosseguim l’ascensió tot passant per una rudimentària tanca de troncs per al bestiar. A partir d’aquí, el pendent s’accentua i el camí ascendeix fent unes pronunciades ziga-zagues fins assolir el Collet de la Grevolosa (1.144 m), envoltat de falgueres, on trobem un ampli camí transversal que a l’esquerra baixa cap a l’antic Molí de Bracons i a la dreta marxa cap a la Serra de Llancers. Seguim recte en direcció nord amb un lleuger descens que ens mena, finalment, a la Collada de Bracons (1.132 m). Aquí, trobem l’estreta carretera comarcal que puja de Sant Pere de Torelló per la nostra esquerra i davalla cap a Joanetes i la vall d’en Bas a la dreta. Acabem en aquest punt la setena etapa del Camí dels Nyerros.


INFORMACIÓ DESTACADA


Dificultat:  **  (18,440 kms)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 893 m) (- 595 m)

Organitza: Vocalia de Senders. 


Gràfica Rupit – Santuari de Cabrera – Collada de Bracons


DESCÀRREGUES

Rupit - Santuari de Cabrera - Collada de Bracons   

Full de ruta 7ª etapa, Rupit - Santuari de Cabrera - Collada de Bracons

Track GPS 7ª etapa, Rupit - Santuari de Cabrera - Collada de Bracons                                                                                                                                                                                                                               
Álbum de fotos 7ª etapa, Rupit - Santuari de Cabrera - Collada de Bracons