Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Les Tres Creus a la Mola d'Estat (Muntanyes de Prades)

2 d’abril del 2022

El Camí dels Nyerros   (Cent desè aniversari)
 

10a etapa:         Pardines - Refugi Coma de Vaca                             (14,270 km)

11a etapa:         Refugi Coma de Vaca - Estació de Vallter 2000      (07,650 km)

  
Dissabte i diumenge, dies 28 i 29 de maig

Itinerari:
Pardines, serrat de la Guilla, pista de Ribesaltes, Pla de la Caritat, collada de Meianell, Refugi Forestal de Tregurà, pont de la Coma de Fontlletera, Coll dels Tres Pics, Costa de Mantinell, Planell de les Eugues, Refugi de Coma de Vaca, coma del Freser, Coll de la Marrana, Refugi d'Ulldeter, carretera de Setcases i estació d’esquí de Vallter 2000.

Descripció:
Bonica i exigent excursió del Camí dels Nyerros, en dues etapes, que ens portarà des del poblet de Pardines, a la vall del Segadell, fins a l'estació d'esquí de Vallter 2000, fent nit al refugi de Coma de Vaca, al Pla de les Eugues. Un excel·lent itinerari pel Pirineu Oriental amb vistes espectaculars arreu i voltat de cims, entre els quals el Puig Cerverís, el Puig de Fontlletera, el Balandrau, al qual podrem ascendir opcionalment, si el temps ens ho permet, i d'altres com el Bastiments, o el Gra de Fajol.

Coll dels Tres Pics i puig de Fontlletera


Iniciem l'etapa del dissabte a la població de Pardines (1.230 m), seguint un itinerari que ens portarà a la Collada de Meianell. El camí comença a enfilar-se i guanyar desnivell de forma progressiva; la pista s'endinsa en el bosc, travessem el Serrat d'en Canal i més endavant el torrent de la Pietat (1.340 m). Seguint la pista en clar ascens travessem el serrat de la Guilla i creuem un altre torrent, el del Vell Infern. Tot seguit, creuem un camí que prové, per l'esquerra, de la pista de Ribesaltes. Seguim ascendint tot passant pel Pla de la Caritat (1.796 m) i al cap de poc ja sortim al fressat camí de Ribesaltes (1.844 m). Travessem el torrent de la Mosquetosa. Ara l'ascensió serà molt més suau per aquesta pista fins assolir la cruïlla de pistes a la Collada de Meianell (1.928 m) ja a la carena on trobem el camí ample de Tregurà i que ens ofereix unes belles vistes sobre la vall de Pardines a l’esquerra i la de l’Abella a la dreta.
Seguim ara la pista de Tregurà en direcció nord-oest fins arribar al Coll de Meianell (1967 m). Creuem aquest important coll, sota mateix del Puig Cerverís, i encetem un llarg recorregut per pista que va revoltant els contraforts de la Serra de la Canya tot prenent una marcada orientació nord. Passem pel costat del Refugi Forestal de Tregurà (2.027 m) i de seguida arribem al Pont de la Coma de Fontlletera (2.025 m). Des de la Coma de Fontlletera, deixem l’àmplia pista que marxa cap a Tregurà i seguim el curs del rierol pel seu marge esquerre, per començar a remuntar de seguit els pendents herbosos en direcció al coll dels Tres Pics. Una diagonal cap a l’esquerra ens porta a la Cabana de Fontlletera (2.140 m). Marxem en diagonal cap a la dreta i creuem la capçalera del torrent. Superant els últims rasos herbosos que forma la coma, anem a cercar el fressat camí que puja decididament al Coll dels Tres Pics (2.397 m), punt més alt de l'etapa. Aquesta important collada separa els cims del Balandrau, a la nostra esquerra, i del Puig de Fontlletera a la dreta. Un cop assolit el coll, farem un bon i merescut descans abans de descendir vers el refugi Manelic. Segons el temps meteorològic i l'horari que portem de marxa, es pot fer una ascensió opcional al Puig de Balandrau (2.585 m).
Des del coll, encetem el descens cap a la coma del Freser tot seguint un fressat sender. Uns metres camí avall, ja podem albirar en el fons de la coma del Freser el refugi de Coma de Vaca i amb una agradable davallada per la costa de Mantinell ens plantem al bell mig de la coma del Freser. Un cop arribats al Planell de les Eugues (1.992 m), creuem el riu Freser i sortim davant el refugi (1.995 m). El nou Refugi de Coma de Vaca va ser construït el 1999, per substituir l’antic i deficient refugi lliure, i es troba situat a 2.000 metres d'alçada, en una bucòlica vall envoltada de cims, on conflueixen els rius Freser i Coma de Vaca, al terme municipal de Queralbs.

Coll de la Marrana i pic de Bastiments


Aquí passarem la tarda i la nit del diumenge, en règim de mitja pensió. Final de la desena etapa del Camí dels Nyerros.
L'endemà, diumenge, iniciarem l'onzena etapa, des del refugi Manelic fins a l'estació d'esquí de Vallter, una etapa curta però que pot ésser complementada amb altres activitats, per exemple, diferents ascensions a cims propers al Camí dels Nyerros. Des del Planell de les Eugues (1.992 m), enllacem amb el traçat del GR 11-7 que remunta la capçalera de la vall del Freser. Encetant un agradable ascens, amenitzat pel curs del riu Freser que ens ofereix uns bells gorgs i salts d’aigua, progressem plenament encarats a la gran pala sud del Pic Bastiments que domina tota la coma i pel marge dret del riu arribem a l’alçada d’un pluviòmetre (2.260 m), enclavat sota mateix el Roc dels Frares i al costat de l’antiga cabana dels Eugassers. Des d'aquest punt, tenim dues opcions: seguir el traçat original del GR 11-7, amb un darrer tram d’ascens, fins a trobar el camí del GR 11 principal en el seu recorregut de Núria a Ulldeter; o bé seguir la variant del GR 11-7 que ascendeix per la nostra dreta, de forma acusada pel mig dels prats fins assolir el camí del GR 11 principal, molt a prop del Coll de la Marrana. Marxem a la dreta vers llevant i per terreny suau assolim l’ampli Coll de la Marrana (2.531 m), punt més alt d'aquesta segona etapa. En aquesta collada farem una parada important i, si el temps ens ho permet, ens podrem dividir en grups per fer diferents ascensions opcionals: Pic de Bastiments (2.881 m), o Pic de Gra de Fajol Gran (2.714 m).
Després d'aquesta important aturada, prosseguim pel Camí dels Nyerros. Encetem el descens de la coma d’Ulldeter on destaquen les instal·lacions de l’estació d’esquí de Vallter 2000. Seguint sempre el traçat del GR arribem sense dificultat al Refugi d'Ulldeter (2.236 m), propietat del Centre Excursionista de Catalunya, on podrem dinar. Després de l’obligada aturada en aquest emblemàtic refugi, seguim el fressat camí que davalla cap a la carretera de Setcases (2.090 m) tot seguint els senyals del GR sense pèrdua possible. Ara, marxem a l’esquerra, seguint la carretera que ràpidament ens mena a les instal·lacions i l'aparcament de l’estació d’esquí de Vallter 2000 (2.155 m). Final de l'onzena i penúltima etapa del Camí dels Nyerros.


INFORMACIÓ DESTACADA

Dificultats:  

·   Etapa 10 del dissabte:  *** (desnivells importants)

·   Etapa 11 del diumenge:  **


Desnivells acumulats aproximats:

·   Dissabte:   (+ 1.167 m) (- 407 m)

·   Diumenge:    (+ 599 m) (- 444 m)

 

Organitza: Vocalia de Senders.