Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Ermita de Sant Roc (Cabassers, comarca del Priorat)

18 de gener del 2007

Previsió meteorològica


Abans de sortir a la muntanya, és important assabentar-se de les previsions meteorològiques a la zona on volem anar. Podeu consultar algún d'aquests enllaços:


Institut Nacional de Meteorologia
Servei Meteorològic de Catalunya
InfoMet
Infomet, altres previsions
Meteo Tramuntana
Observatori Meteorològic de Sort (Lleida)



Nous serveis del Servei Meteorològic de Catalunya

El passat mes d'abril del 2006 es van presentar a la Sala d'Actes del Departament de Medi Ambient i Habitatge els nous serveis del Servei Meteorològic de Catalunya, entre els quals podem trobar una nova versió d'atenció telefònica i el nou portal Meteocatserveis, destinat a la informació via SMS i les necessitats específiques de les empreses.
Alguns dels serveis que s'han posat en marxa són de gran utilitat pels excursionistes, que, per exemple, podran rebre un missatge al mòbil amb la predicció meteorològica comarcal prevista per les properes 48 hores, amb la informació dividida entre matí i tarda i amb el detall de les temperatures màximes i mínimes. A més, també es pot rebre al moment la previsió sobre el risc d'allaus d'una zona concreta.

Nova versió d'atenció telefònica: Temps per Telèfon

"Temps per Telèfon" és un contestador telefònic amb reconeixement de la parla que ofereix informació meteorològica les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any. A través d'un senzill menú, dóna informació sobre la predicció meteorològica i sobre l'estat actual de les variables meteorològiques o, fins i tot, permet gestionar un avís personalitzat.

Si s'està gaudint de la muntanya, només es necessita un telèfon mòbil per saber la previsió del perill d'allaus per a qualsevol zona del Pirineu i el Prepirineu. Temps per Telèfon disposa de les dades en temps real de les 150 estacions meteorològiques del Servei Meteorològic de Catalunya, així com de les boies oceanogràfiques.

En qualsevol moment i des de qualsevol lloc es pot saber la previsió meteorològica general de Catalunya o arribar al detall de la predicció comarcal a 48 hores. El servei també reconeix la dicció dels 946 municipis de Catalunya, i mitjançant la seva base de dades és capaç d'oferir el valor de la variable meteorològica corresponent a l'estació més representativa de la població sol·licitada.

Si es vol saber en quin moment comença a ploure en un indret concret, o es vol rebre un avís quan la temperatura estigui per sobre o per sota d'un valor triat, s'envia un SMS per comunicar-ho. També es pot encarregar un avís per un dia i una hora concrets en forma d'SMS si en aquell moment es compleixen certes condicions meteorològiques.

Informació meteorològica via SMS

El Servei Meteorològic de Catalunya ha desenvolupat diferents productes d'informació meteorològica comarcal per tal de facilitar, amb la màxima fiabilitat i proximitat al lloc d'interès, la previsió per qualsevol punt del nostre país. Totes aquestes dades es poden rebre fàcilment al mòbil, mitjançant la missatgeria SMS.

De manera puntual es pot sol·licitar la següent informació:

Última imatge del radar

El Servei Meteorològic de Catalunya conjuntament amb TVC Multimèdia posa a la disposició dels usuaris les imatges de la Xarxa de Radars de Catalunya.

Si es disposa d'un mòbil multimèdia amb servei GPRS només s'ha d'enviar la paraula Radar al 7210. Tot seguit es rep un missatge de text amb un link a l'última imatge disponible. Si es prem acceptar es realitzarà una connexió a Internet i es tindrà accés a la darrera imatge radar.

El cost total d'aquest servei és de 1,04 € (missatge de text) més el cost de la connexió telefònica a Internet.

La imatge radar consultada és la composició a partir de la informació facilitada pels radars meteorològics de Vallirana, Puig d'Arques i La Panadella. La imatge composada es genera a partir d'una superposició de les observacions dels tres radars fins a 240 km de radi al voltant de cadascun. La informació corresponent a l'àrea d'intersecció de més d'un radar prové del radar que veu millor cada punt. Aquesta imatge s'actualitza cada 6 minuts.



Previsió meteorològica

Enviant un missatge al 5410 es pot rebre al moment la següent informació:

-Previsió comarcal per a dos dies, actualitzada a les 15 hores: la previsió diària consisteix en l'estat del cel al matí i a la tarda i en la temperatura màxima i mínima del dia.
Exemple:
s'envia: temps vic
es rep: Vic 24/10/2004 * matí: boira * tarda: sol * tmax: 14 *
tmin: 3 ** 25/10/2004 * matí: sol i núvols * tarda: ruixat *
tmax: 17 * tmin: 5.

-Previsió de l'estat de la mar per a un dia, actualitzada a les 8 i a les 20 hores: per al litoral de cada comarca es facilita la previsió del vent i de l'onatge.
Exemple:
s'envia: mar tarragona
es rep: tarragones: 25/10/2004 * mati: 0.6m (maror) S força 3 * 25/10/2004 * tarda: 0.8m (maror) S forca 1.

-Previsió del perill d'allaus per a cada una de les zones del Pirineu definides en el Butlletí d'allaus podrà rebre l'índex de perill. El pronòstic s'actualitza a les 14 hores i és vàlid per a les properes 36 h.
Exemple:
s'envia: allaus prepirineu
es rep: Prepirineu: vàlid fins 2/02/2006:MARCAT



Meteocatclients

El Servei Meteorològic de Catalunya també ha dissenyat un entorn anomenat Meteocatclients, destinat a les empreses que necessiten informació específica que no figura a www.meteocat.com o que no hi és en la disposició i format més adequat per a elles. Per accedir a Meteocatclients cal haver formalitzat un acord o contracte amb el Servei Meteorològic de Catalunya.

Per a més informació contacteu-hi a través de: informacio@meteocatserveis.com

(Informació extreta de www.meteocat.com)