Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
El Pla de la Calma (Parc Natural del Montseny)

19 d’agost de 2021

El Camí dels Nyerros   (Cent desè aniversari)
 

5a etapa:                          Viladrau - Presa de Sau                         (24,870 km)


 
Diumenge, 19 de desembre
 
Itinerari:
Viladrau, masos de Casadevall i Masmiquel, Pla Pastora, Espinelves, Pla de la Creu de Dalt, el Molí Roquer, coll de la Fusta, coll de Collsabena, mas El Vilar, mas de Fogueres, Collsasureda, Collsacreu, Plaça del Bisbe, mas Can Cardona, mas de les Serres de Sant Andreu, riera Major, riu Ter i embassament de Sau (presa).  
 
Descripció:
Espinelves
Aquesta cinquena etapa del Camí dels Nyerros travessa un dels espais naturals protegits de l’Àrea d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona: les Guilleries. Situat al límit de les comarques de la Selva i Osona, es tracta d'un espai poblat per frondosos boscos d'alzinars i algunes suredes, de caire mediterrani, i rouredes i fagedes, de caire eurosiberià, així com castanyedes i plantacions de pins exòtics i avets. Com a subcomarca, les Guilleries està formada pels municipis de Sant Hilari Sacalm, Osor, Susqueda, Vilanova de Sau, Sant Sadurní d'Osormort, Espinelves i Viladrau.
Iniciem l'etapa a Viladrau (794 m), poble on va néixer en Joan Sala i Ferrer, àlies Serrallonga, nyerro per excel·lència. Anem seguint el Camí del Prat de l'Orella, tot passant prop de la font de Sant Josep. Creuem la riera de les Corts i seguim una pista forestal que ens porta als masos de Casadevall i Mas Miquel (807 m). A partir d’aquí, la pista enceta un suau ascens fins al collet de Mas Miquel, tot revoltant la propietat, mentre anem deixant rera nostre el poble de Viladrau, ben visible des d’aquí. Després d’un llarg tram planer, la pista remunta un pèl i de seguit un curt descens ens mena a una confluència de pistes, és el Pla Pastora (841 m), on hi ha una cruïlla de pistes. Seguim un curt tram de pista descendent i apareix davant nostre, a pocs minuts, el poble d'Espinelves, a l'altre costat de l'Eix Transversal. Per travessar l'Eix i arribar fins al poble, seguim un sender que, per la dreta, passa per sobre el túnel d'Espinelves i davalla novament fins a l'entrada de la població (713 m).

Travessem pel bell mig del poble
Mas de Fogueres
d'Espinelves, amb els seus carrers estrets i tortuosos. Poble de la comarca d'Osona, però pertanyent a la demarcació de Girona, Espinelves és popular pel seu entorn natural, la seva església romànica, dedicada a Sant Vicenç, i la seva peculiar especialitat en avets de Nadal. La vila està situada entre el Coll de Ravell i el Coll del Buch, cobert de boscos on impera el silenci, la pau i la quietud, i on els paratges són dignes d'admirar. Sortim d'Espinelves pel carrer de Sant Hilari, a la part més alta de la població, en clar sentit ascendent, en direcció al Collet del Grèvol. La pista descendeix perdent desnivell per anar a trobar la carretera de Sant Sadurní d’Osormort (GI-541) (943 m), just davant mateix del Pla de la Creu de Dalt, cruïlla de pistes. La principal marxa a l’esquerra cap el gran mas de Tortadès, però prenem una pista a la dreta que remunta en suau ascens. El camí passa pel bell mig de les edificacions i vivers del Molí Roquer. Ja des d’aquest punt i per darrera la boscúria podem albirar les cingleres del Collsacabra. Seguim un camí per dins el bosc en clar ascens fins assolir el Coll de la Fusta (1.000 m), punt on girem cap a llevant a buscar l'àmplia pista principal de Collsabena i Vallclara, on hi ha rètols indicatius. Arribem al coll de Collsabena (983 m). Davallem de seguida cap el veïnat de Collsabena. Seguim l’amplíssima pista principal que va planejant i descendint suaument cap a Vallclara, per terreny obert i assolellat, tot revoltant la gran fondalada que forma el torrent de Sant Pere de Castanyedell. Passem pel costat del mas del Vilar, enclavat al bell mig de la carena; al fons, el poble de Vilanova de Sau resta ben visible.

Iniciem en aquest punt l’antic camí ral de Collsabena a Sant Andreu de Bancells. Un agradable tram planer que revolta la capçalera del Torrent de Font Ferrer ens mena sota els exuberants boscos de les Guilleries al bonic indret on s’assenta l’enrunat mas de Fogueres (942 m). Arribats a aquest antic mas, deixem a l’esquerra la pista que davalla cap a la Castanyera de Fogueres i Sant Pere de Castanyedell. Girem cap a la cruïlla de Collsasureda (956 m), deixant a la dreta la pista que remunta cap el coll de Malagarsa i continuem a l’esquerra cap a
Pantà de Sau i cingles de Tavertet

Collsacreu i Sant Andreu de Bancells per terreny obert amb belles vistes sobre el massís del Montseny, ben definit vers el sud i amb bones panoràmiques sobre la Serra d’Ensija, el Pedraforca i la serra del Cadí. Arribem a Collsacreu (943 m) i deixem el camí, que continua recte cap a Sant Andreu de Bancells, per girar a la dreta cap a la Plaça del Bisbe, amb el mas de Can Cardona (925 m). Continuem en marcada direcció nord ja amb belles vistes sobre els cingles del Collsacabra i el Puigmal que destaca davant nostre. Marxem a la dreta en sentit ascendent per trobar de seguit la pista que recorre la carena de les Serres de Sant Andreu. Passem pels masos del Bruc i Can Gallard i davallem acusadament per la pista fins arribar al gran mas de les Serres de Sant Andreu (660 m). 

En aquest punt continuem en direcció nord i comencem a perdre desnivell per l’estreta i pedregosa pista fins arribar ben a prop del riu Ter. La pista cada vegada s'acosta més al riu fins que creuem el pont sobre la riera Major (357 m), que baixa les seves aigües cap a l’embassament de Susqueda. Seguim pel costat de la riera fins arribar a l’àmplia pista que uneix els embassaments de Sau i Susqueda, on trobem els senyals del GR 178 i el GR 210 que conflueixen en aquest tram de pista. Marxem a l’esquerra en direcció a la propera presa de Sau i travessem el pont sobre el Ter. Arribats dalt de la presa (426 m), trobem uns rètols del Consell Comarcal que descriuen el traçat del GR 210, el Sender del Ter. Aquí a la presa de Sau ens recolliran els autocars, final de la cinquena etapa, Camí dels Nyerros.


INFORMACIÓ DESTACADA


Dificultat:  **  (24,870 kms)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 616 m) (- 988 m)

Organitza: Vocalia de Senders.