Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
La vall d'Angostrina, prop de l'estany de la Bollosa

8 de juliol del 2024

 



Benvolguts companys!

Els camins ramaders de Catalunya són camins singulars de gran valor històric i paisatgístic que han servit d’eix de connexió del nostre territori. Originats per la necessitat natural de caminar on

Coll de la Creu de Meians (Baixa Cerdanya)

el propi desplaçament genera un procés obert, en relació tant amb el passat com amb el futur. Són camins que van de la geografia al territori, sorgits per la necessitat de caminar i traçats per l’instint natural de moure’s pel camí més curt. Camins acompanyats de la tradició, del moviment de les grans masses nòmades, del trasllat d’animals en cerca de les millors condicions, i que es mantenen vius gràcies a les migracions estacionals. La transhumància és el moviment que realitzen els ramats de bestiar quan busquen pastures per alimentar-se. Aquests desplaçaments es produeixen a la primavera i a la tardor per buscar respectivament pastures d’hivern i d’estiu. A l’estiu els ramats pugen a les pastures altes de la muntanya i a l’hivern baixen a les pastures del fons de les valls i zones planeres de Catalunya.

El camins de transhumància tenen un paper clau en el medi natural en servir com autèntics corredors ecològics essencials per a la migració, la distribució geogràfica 

Torre de guaita a Sant Llorenç de la Muga

i l’intercanvi genètic de les espècies silvestres. Són eixos de connexió entre ecosistemes diferents, actuant com un corredor ecològic de patrimoni públic format pels centenars de quilòmetres que creuen Catalunya de nord a sud, amb un elevat valor turístic.

De l’Alta Cerdanya a l’Alt Empordà, aquest és l’itinerari que hem escollit per a aquesta nova temporada 2024-2025, tot resseguint autèntics camins de transhumància per la zona nord de Catalunya, trescant per les comarques de l’Alta i Baixa Cerdanya, el Ripollès, la Garrotxa i l’Alt Empordà. L’itinerari está dividit en 10 etapes. La primera etapa, que farem de sud a nord, partirem de Puigcerdà fins a l’estany de la Bollosa, a tocar del Capcir, tot gaudint de la meravellosa vall d’Angostrina i visitant l’ermita romànica de Sant Martí d’Envalls. En la segona etapa, anirem des del poble de Llívia fins a l’estació de la Molina, travessant la serra de Queixans i assolint el Puig de les Forques, gran mirador de la Cerdanya. De la Molina anirem fins al poble de Planoles, entre la Cerdanya i el Ripollès, creuant per la Collada de Toses i pujant al Pla de la Bassa i el coll de la Creu de Meians. Seguint el Sender de Gran Recorregut GR 11 davallarem als pobles de Dòrria, Planès i Planoles.

Des de Planoles anirem fins a Campdevànol, tot passant per Campelles i davallant cap el Baell i l’ermita romànica de Sant Pere d’Aüira, a llevant de les serres de Montgrony i de Santa Magdalena. De Campdevànol, i seguint íntegrament el Sender de Gran Recorregut GR 3, arribarem a Sant Joan de les Abadesses en un fantàstic recorregut entre boscos solitaris de roures, faigs i pins i descobrint les ermites romàniques de Sant Julià de Saltor i Santa Maria de Vidabona. A la següent etapa arribarem al poble de l’Hostalnou de Bianya, una preciosa ruta d’Itinerànnia entre el Ripollès i la Garrotxa, gaudint d’un autèntic espectacle de natura, tot seguint la riera de Santa Llúcia de Puigmal amb un reguitzell de gorgs i rierols. Així mateix, visitarem les esglésies romàniques de Santa Llúcia de Puigmal i de Sant Pere Despuig.

Puig de la Torre (Alt Empordà)

L’etapa setena discorrerà per la vall de Bianya, en plena comarca de la Garrotxa, fins al nucli de Montagut, passant per Sant Joan les Fonts i Castellfollit de la Roca, i seguint bona part del curs del riu Fluvià. A la següent etapa, entrarem a la comarca de l’Alt Empordà entre els pobles de Montagut, a l’Alta Garrotxa, i Albanyà. Visitarem els pobles de Tortellà i Sales de Llierca i passarem prop del Santuari de la Mare de Déu del Mont. A la novena etapa, anirem des d’Albanyà a Boadella d’Empordà, tot passant per Sant Llorenç de la Muga, en una preciosa excursió assolint la serra de Santa Magdalena, un “100 Cims” de la FEEC, i visitant l’ermita romància del mateix nom, amb unes vistes espectaculars de l’embassament Darnius-Boadella. Per últim, a la desena i última etapa assolirem el punt final del nostre destí: Maçanet de Cabrenys, amb un impressionant recorregut pel Serrat del Sentinella i els seus miradors com el de la Tortuga o el Puig de la Torre, i amb magnífiques vistes sobre el pantà Darnius-Boadella. A Maçanet de Cabrenys farem el dinar de fi de temporada, com ja és tradicional en el nostre tarannà excursionista.

La caminada d’aquesta temporada no presenta dificultats particulars, per la qual cosa pot ésser a l’abast d’un àmbit nombrós de públic i tota persona entrenada a caminar, amb ganes de conèixer els diferents camins i indrets de Catalunya, tot aprenent a estimar i respectar el nostre país. Us hi esperem a tots a viure aquesta nova aventura!, ja que tocant de peus a terra pels senders demostrem que caminant s’arriba a tot arreu. Recordeu sempre el nostre lema: “Un jorn de sender, una setmana de salut”.










NORMES DE L’ORGANITZACIÓ

1.- Els desplaçaments es faran en autocar, amb places limitades. Les inscripcions per poder obtenir el tiquet de l'autocar es podran fer a la Secretaria del Centre de 6 a 9 del vespre, o bé a través del web del Centre mitjançant targeta de crèdit, i es tancaran el dijous abans de cada sortida. No s'admetran inscripcions per telèfon ni sense l'abonament corresponent. L'organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d'exhaurir-se les places de l'autocar.

2.- Optativament, els qui s'hi inscriguin podran facilitar un telèfon de contacte, preferentment de mòbil.

3.- Un cop completada la llista d'inscripció, amb el nombre de places que s'hagi acordat, es podrà continuar amb una llista d'espera numerada. Aquesta llista d’espera podrà significar un segon autocar, o bé servir per completar la primera llista en el cas que algunes persones cancel·lin la seva inscripció. Els qui s’apuntin en aquesta llista d’espera, hauran de deixar, obligatòriament, un telèfon de contacte.

4.- Per participar en qualsevol sortida o activitat és necessari estar en possessió de la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, s'haurà de contractar l'assegurança temporal a la secretaria del CET.

5.- En el cas que algun inscrit s'absenti el dia i hora de la sortida, sense haver-ho comunicat en dies anteriors, no se li podrà retornar l'abonament de l'autocar. La data límit serà el divendres a les 21:00 hores, coincidint amb l'hora de tancament del Centre Excursionista.

6.- Totes les sortides, que són obertes a tothom, tindran lloc des de la Rambla d'Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, i seran de tot el dia. Es recomana portar roba i calçat adequats, així com l'avituallament necessari per a l'esmorzar i el dinar.

7.- L'organització no es farà responsable de qualsevol accident o dany que es pugui produir, però sempre vetllarà per tal d'evitar-los.

8.- Tanmateix, l'organització podrà alterar, modificar o improvisar qualsevol aspecte relacionat amb el programa de sortides. Qualsevol cas imprevist serà resolt pels vocals de la sortida.

9.- Les sortides que no es puguin fer a la data prevista, com a conseqüència del mal temps o altres motius, i hagin de ser posposades, quedaran automàticament ajornades al cap de setmana següent disponible.

10.- Es prega respectar el medi ambient, així com el pas de caminada: no es permet avançar els guies.


Santa Magdalena de Terrades (Alt Empordà)