Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Les Tres Creus a la Mola d'Estat (Muntanyes de Prades)

18 de febrer del 2020


5a etapa:           Bellver de Cerdanya - Viliella                             (18,580 km)

 
Diumenge, 23 de febrer

 
Itinerari:
Bellver de Cerdanya, serrat de la Palanca, torrent d'Ulldebou, prats de cal Semió, cova d'Anes, casa d'Anes, ermita de Sant Mamet, torrent de la Guilla, coll de Tans, Ordèn, torrent de Prat de Codines, Talltendre, camps de la Capella, clot de Matamoros, serrat de Sobirons, torrent de la Borda, mas la Bastida, camps de la Bastida, Santa Anna, Coborriu de la Llosa, Camí de la Vall de la Llosa, riu de la Llosa, Molí del Salt i Viliella.

Descripció
Cinquena etapa del Camí dels Bons Homes, entre Bellver de Cerdanya i el nucli de Viliella. Per anar des de Bellver fins a la vall de la Llosa el camí clàssic dels Bons Homes passa pels pobles de Prullans i Ardòvol, però aquesta vegada hem volgut fer una variant diferent per conèixer la vessant més oriental de la ruta, tot visitant els nuclis d'Ordèn, Talltendre i Coborriu de la Llosa, passant per la
Ermita de Sant Mamet d'Anes
serra de Santa Anna. Sortint de Bellver podem visitar la famosa cova d'Anes, una cavitat de més de 300 metres de llargada amb destacables formacions estalagmítiques. I entre Coborriu i Viliella podrem gaudir de l'espectacular salt d'aigua del Molí del Salt al riu de la Llosa.


Som a Bellver de Cerdanya, a la ctra. N-260 (1.017 m). A la rotonda girem a la dreta pel carrer dels Pirineus, on hi ha un rètol indicador a la cova d'Anes. Anem ascendint suaument per un corriol sota la serra de la Palanca i tornem a davallar per creuar el torrent d'Ulldebou (1.035 m). Tornem a ascendir i arribem a una cruïlla de pistes, per on creua el torrent d'Anes. Seguim en direcció a ponent; passem unes granges a mà esquerra i tombem cap a la dreta iniciant una ascensió més pronunciada en direcció nord. Després d'una dura pujada arribem a la cova d'Anes (1.278 m), l'entrada de la qual està un xic amagada entre matolls. La cova d'Anes és una cavitat d'uns 335 metres de llargada sense gairebé desnivell. És visitable i no es necessita cap requeriment especial per entrar-hi ni recórrer-la. Seguim el camí ascendent i arribem a una pista que seguim a l'esquerra. Al cap de poc trobem el mas d'Anes (1.346 m). Davant mateix de la casa podem visitar l'ermita romànica de Sant Mamet (s. X), al peu del serrat de Sobirons. A partir d'aquí el camí comença a planejar i segueix en direcció nord-est. Creuem els torrents de la Guilla i de Prat de Codines, i tot seguit assolim el Coll de Tans (1.478 m), a la mateixa entrada del poble d'Ordèn, que és la plaça de Santa Maria.

Travessem el poble pel bell mig, carrer Major, passant per davant de l'església romànica de Santa Maria d'Ordèn. En un turonet proper ja albirem el poble de Talltendre. Ascendim pel sender i creuem de nou el torrent de Prat de Codines. De seguida entrem al nucli de
Cascada del Molí del Salt (Viliella)
Talltendre (1.576 m), on destaca l'església romànica de Sant Iscle i Santa Victòria (s. XII). Sortim del poble i seguim el Camí de Talltendre a la Bastida, en direcció a llevant. Creuem el torrent de la Guilla (1.595 m) i anem ascendint suaument pel serrat de Sobirons. Creuat el torrent de la Borda arribem a la casa i granges de la Bastida (1.655 m). Sortim de la casa pel caminet de la dreta, tot ascendint pels Camps de la Bastida i la serra de Santa Anna, assolint-hi el punt més alt de l'etapa (1.731 m). Seguim ara el sender de Santa Anna en suau davallada fins arribar al poblet de Coborriu de la Llosa (1.525 m), al capdavall de la vall de la Llosa.


Sortim de Coborriu pel Camí del Vilar. Deixem a l'esquerra la capella de Sant Antoni de Coborriu, i girem a la dreta pel Camí de la Vall de la Llosa, que planeja en direcció nord. Seguim avançant per l'Avellanosa fins que deixem el camí i agafem un corriol a mà esquerra que ens baixa al riu de la Llosa, que creuem per una passarel·la de fusta, i des d'on gaudirem de l'espectacular salt d'aigua del Molí del Salt (1.490 m), amb una caiguda de 15 metres. És un bon lloc per dinar. A sobre, hi ha l'antic molí del Salt (s. XVIII). Passem a l'altra banda del riu i seguim un sender en sentit contrari al que portàvem, en suau ascens, que ens menerà directament al poblet de Viliella (1.570 m). Al poble destaca l’església parroquial de Sant Sebastià i el castell, o Roca, de Viliella.




INFORMACIÓ DESTACADA

         
Dificultat:  **  (18,580 kms)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 941 m) (- 403 m)

Organitza: Vocalia de Senders.