Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Les Tres Creus a la Mola d'Estat (Muntanyes de Prades)

25 de setembre del 2018

4a etapa:            
PONT DE PERAMOLA - ROQUES DE SANT HONORAT - PALLEROLS  (18,720 km)



Diumenge, 16 de desembre 


Itinerari:
Pont de Peramola, Mare de Déu de Castell-llebre, Serrat de Cal Tarragona, Serra de Sant Honorat, Collada de Sant Honorat, massís i ermita de Sant Honorat, Collada de Sant Honorat, Barranc de Sant Honorat, Coll de Mu, cruïlla a la Roca del Corb, cruïlla a Sant Salvador del Corb, ermita de Sant Salvador del Corb, Balma del Corb, Casa del Corb, mas Torrent, torrent de Peramola, Raseta dels Camps, Caseta de la Móra, Rasa de la Caseta de la Móra, Serra de Montlleví, can Canes, Barranc de l'Arçosa, Rasa de Comaferrera, Cap de la Costa de Treguany, Collada del Ram i Pallerols de Rialb.

Descripció: 

En aquesta etapa, al sud de la comarca de l'Alt Urgell, gaudirem d'una preciosa integral que cobreix els massissos conglomerats montserratins del Corb i Sant Honorat, unes de les joies més desconegudes del Prepirineu català. Aquests dos massissos calcaris són com un petit tresor amagat davant la més alta i imponent serra d'Aubenç. L'espectacularitat dels seus estimballs, les
Ermita romànica de Castell-llebre
panoràmiques impressionants sobre la serra d'Aubenç, Oliana, el pla de Tragó, el Segre i Peramola, i els vestigis de la vida humana que un dia va transitar per aquests verals, com Sant Salvador del Corb, l'ermita romànica més menuda de Catalunya, o l'espectacular bauma amb la casa troglodítica del Corb, integren un conjunt apoteòsic i conformen una excursió senzillament espectacular.

Som al Pont de Peramola, sobre el riu Segre, a la ctra. C-14, al nord d'Oliana (473 m). Iniciem una costeruda pujada per l'antic camí de Castell-llebre; el corriol s'enfila decidit cap a l'ermita, amb unes vistes espectaculars des d'aquest punt: la vall del Segre al seu pas per Oliana, el pantà d'Oliana i la muntanya d'Aubenç al nord-oest. Arribem finalment a l'ermita romànica de Santa Maria de Castell-llebre (s. XI) (668 m). Continuem cap a ponent en direcció a les Roques de Sant Honorat. El camí esdevé ara una pujada constant, sota la serra de Cal Tarragona, per una pista pedregosa només compensada per les vistes arreu. Arribem a un collet (940 m), des d'on podem albirar cap al sud el Roc de Rombau. Davallem un xic i tornem a remuntar per assolir la Collada de Sant Honorat (970 m), pal indicador. Seguim el sender cap a ponent en suau ascens; és el sender que ens durà cap al cim de Sant Honorat, senyalitzat també amb un cartell indicatiu. Només agafar-lo ens podem desviar un moment a mà dreta per observar la primera de les magnífiques panoràmiques que tindrem sobre la zona dominada per l'embassament d'Oliana. Tornem al camí que ens mena al cap de poc a la part més alta de la mola de Sant Honorat (1.068 m), punt més alt de l'excursió i 100 Cims de la FEEC.
Massís de Sant Honorat i la Roca Llarga
Ràpidament trobem l'antiga ermita de Sant Honorat, força malmesa (s. XVIII) (1.061 m).


Seguirem fins a l'extrem septentrional del massís. Les panoràmiques són de les més espectaculars de Catalunya. A tocar la serra d'Aubenç amb lo Coscollet com el seu esperó culminant. Al bell mig, les aigües de l'embassament d'Oliana. Més enllà la serra del Turp, el Cadí, el Port de Comte, i més a prop la bellíssima i afuada serra de les Canals. Al davant, el Roc dels Presoners, el Roc de Picapoll. Conta la llegenda que, talment com al Capolatell de Busa, aquí s'hi van aïllar presoners durant les carlinades, aprofitant la verticalitat de l'esperó i l'únic punt d'accés possible existent. A l'extrem meridional del massís gaudirem d'unes vistes impressionants de la Roca del Corb que tenim al davant. De nou a l'ermita, retornarem a la collada de Sant Honorat. Seguim ara el camí de la dreta, en franca davallada, tot passant sota les Balmes de Sant Honorat; el camí es va tancant cada vegada més i fem cap a un dels indrets més espectaculars del recorregut, el Barranc de Sant Honorat, estretíssima coltellada que davalla del capdamunt del massís, per entre les parets calcàries i arrodonides. L'entorn és solitari i majestuós. Tot i que el camí no té cap dificultat cal tenir en compte de no relliscar en aquest tipus de terreny. En algun pas, fins i tot, hi trobem alguna cadena per ajudar a passar algun tram, tot i que és bastant prescindible, si és sec. Sota la Roca llarga arribem al Coll de Mu (880 m), que separa el torrent de les Caubes, abocat sobre Aubenç, del torrent de Font Viva, que davalla cap al Boix i la plana tragonina.

Deixem a la dreta la cruïlla de la Roca del Corb i seguim el sender cap al sud fins que arribem a la cruïlla de Sant Salvador del Corb (880 m). Aquest camí ens durà a una de les altres delícies de la jornada, l'ermita de Sant Salvador del
Pallerols de Rialb (la Noguera)
Corb. Prenem aquest camí tot ascendint, seguint algunes fites, per les parets de conglomerats. Cal estar atents a no relliscar, doncs el terreny hi és propici. Assolim per fi l'ermita de Sant Salvador del Corb (941 m), que té l'honor de ser l'ermita romànica més petita de Catalunya, encara que sense sostre. Diu la llegenda que en aquesta ermita vivia un escurçó que la protegia de lladres i delinqüents; el dia de Nadal, però, l'escurçó es tornava inofensiu i no picava. Arrapada a la roca calcària del massís, ens permetrà gaudir des del seu entorn d'unes vistes espectaculars, sobretot sobre l'Agulla del Corb, que la tenim ben a tocar. Baixem i tornem de nou al sender. Seguim a la dreta i passem per la Balma del Corb. Arribem a una cruïlla de camins. Seguim el de la dreta, que ens menarà a la Casa del Corb (900 m), una estança troglodítica que sorprenentment va albergar vida fins a principis del segle XX. Es tracta d'una gran bauma closa per una paret de tàpia. Seguim el sender, en direcció nord que ens portarà a una petita pista, a l'esquerra del massís. En alguns trams trobem cadenes d'ajuda, però que no calen si el terra és ben sec.


A partir d'aquest punt (892 m), ja fora del massís, resseguirem l'històric Camí d'Andorra fins a Pallerols de Rialb, que sol està marcat amb senyals de pintura blaves i grogues. Davallem per un corriol entre la boscúria fins al mas Torrent (826 m). Creuem unes pistes i el torrent de Peramola (785 m) i tornem a ascendir suaument per l'altre vessant. Creuem la Raseta dels Camps i seguim ascendint pel torrent fins que trobem la Font dels Avellaners (844 m), al marge dret del torrent. Continuem i arribem a la Caseta de la Móra (918 m) on trobem una pista. La seguim a la dreta (marques rodones de color groc) i creuem la Rasa de la Caseta de la Móra. La pista careneja tota la serra de Montlleví en suau descens. Arribem al mas de Canes (834 m) i seguirem el camí vell de l'Arçosa. La pista davalla cap al Cap de la Costa de Treguany, un turonet que ens queda a la dreta i, tot seguit, assolim la Collada del Ram (844 m). Una curta davallada ens mena al nostre destí: Pallerols de Rialb (807 m), un petit poble disseminat situat a l'extrem nord-est del municipi de la Baronia de Rialb, a la comarca de la Noguera. En destaca l'església de Sant Esteve de Pallerols, una construcció neoclàssica que conserva bona part de l'església romànica primitiva (s. XI). 
 
 


INFORMACIÓ DESTACADA


Dificultat:  **  (18,720 kms)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 1.169 m) (- 842 m).

Organitza: Vocalia de Senders
 
 







DESCÀRREGUES

Pont de Peramola - Sant Honorat - Pallerols de Rialb          

Full de ruta de la 4ª etapa, Pont de Peramola - Pallerols

Track GPS 4ª etapa, Pont de Peramola - Pallerols  

Àlbum de fotos 4ª etapa, Pont de Peramola - Pallerols  

      PROPERA ETAPA