Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Cim de la Roca Falconera (Parc Natural de la Serra de Montsant, El Priorat)

10 d’octubre del 2018

5a etapa:    PALLEROLS DE RIALB - BENAVENT DE LA CONCA   (22,110 km)



Diumenge, 20 de gener

Itinerari:
Pallerols de Rialb, rasa de la Font de Pallerols, bosc de les Bòfies, barranc de Cornudella, barranc de Cal Tomàs, Les Cases de Rialb, riu Rialb, Piscifactoria el Molí Nou, barranc de Maçaners, tossal de Maçaners, Maçaners, bosc de Maçaners, serra de Maçaners, Corral de Martimà, camí de Turpí, Casa Nova de Turpí, serrat de Turpí, camí de Fabregada, camí de Comiols, mas La Gavarnera, Grau de Moles, serra del Roc de Benavent, cim de Roca Roja, canal de Lo Grau Curt, Costa dels Escóms i Benavent de la Conca.


Descripció:
En aquesta etapa gaudirem d'un bonic recorregut per les terres de la Baronia de Rialb, extens municipi prepirinenc al nord-est de la comarca de la Noguera, vertebrat al voltant del riu Rialb, i fins arribar a la zona limítrofa amb la comarca del Pallars Jussà, assolint i carenejant tota la serra del Roc de Benavent, un penya-segat de conglomerats montserratins, amb el seu cim de la Roca Roja (100 Cims). Benavent de la Conca
Benavent de la Conca, al fons el Montsec
serà el nostre destí final, als peus de la serra.


Som a Pallerols de Rialb (807 m), un petit poble disseminat situat al municipi de la Baronia de Rialb. En destaca l'església de Sant Esteve de Pallerols (s. XI). Pal indicador del GR 1. Seguim la pista en direcció al riu Rialb en suau davallada, i al cap de poc la deixem per seguir a la dreta per l'antic camí. Anem pel bonic Bosc de les Bòfies i creuem el Barranc de Cornudella (667 m). Arribem al Coll Sogata (698 m), trascollem i seguim per l'altra vessant. El camí continua davallant fins creuar el Barranc de Cal Tomàs (510 m); a sobre mateix a la dreta tenim les Cases de Rialb amb la seva ermita romànica de Sant Vicenç de Rialb. Seguim davallant i arribem a una bifurcació. A la dreta, la pista puja a Sant Vicenç, però seguim recte, tot travessant uns bonics boscos de ribera. Passada la Piscifactoria del Molí Nou (a l'esquerra), arribem al riu Rialb (486 m) que travessem per un pont. Ascendim per l'altra vessant per una pista, que va guanyant alçada sobre el torrent de Maçaners, que tenim a l'esquerra. Creuem el torrent i ascendim per la pista cap al Tossal de Maçaners (634 m) i la gran masia de Maçaners, a la dreta, amb allotjaments rurals.

Seguim la pista en clara ascensió pel fantàstic Bosc de Maçaners. Deixem una pista a la dreta (832 m) que puja a Cal Turpí, i ens endinsem a la serra de Maçaners, amb molt bones vistes sobre la Baronia de Rialb cap al sud-est. Arribem a una collada (956 m) on hi ha una cruïlla de pistes. Deixem un dipòsit a l'esquerra i seguim recte ascendint, en direcció nord, pel Serrat de Turpí. Passem per sota de l'arranjada Casa Nova de Turpí (980 m) gaudint de molt bones vistes de la serra d'Aubenç, del Port del Comte i, fins i tot, del Cadí. Seguim avançant en franca ascensió pel camí de Turpí. Nova cruïlla de pistes (1.153 m); seguim direcció nord pel camí de Fabregada fins que arribem a una bifurcació (1.203 m). En aquest punt prenem la pista de l'esquerra i baixem fins al barranc de la Gavarnera (1.156 m). Creuem el barranc i comencem a pujar cap a la serra del Roc de Benavent per l'anomenat Camí de Comiols, en direcció a ponent. Deixem a l'esquerra l'accés a l'enrunat mas de la Gavarnera i seguim recte per la pista. Més endavant, la pista gira a l'esquerra però continuem recte assolint així el Grau de Moles (1.216 m), pal indicador, amb un bast panorama del Montsec, el Turbó, Peguera, la serra de Gurp, els penya-segats de Sant Gervàs, Sant Corneli, el Montsent de Pallars, el Cap de Boumort i la muralla calcària de Carreu, amb la Conca Dellà y la Conca de Tremp sota nostre. A la dreta hi ha el bonic camí del Grau de Moles que davalla a Benavent de la Conca.

Serra del Roc de Benavent
Som a l'inici de la serra del Roc de Benavent, que fa frontera entre les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà, la qual carenejarem durant un bon tram per assolir la Roca Roja que, paradoxalment, no serà el punt més alt de la serra. Anem ascendint suaument per l'ampla carena, prop dels estimballs de la part dreta de la serra, i assolim el punt més alt de l'excursió (1.264 m). Les vistes es van eixamplant, ara també cap a la Serra del Cadí i el Port del Comte. Es domina una gran quantitat de territori. Mica en mica ens acostem a la Roca Roja, coronada per una gran antena de comunicacions, únic element que distorsiona la majestuositat del paisatge. Abans d'arribar-hi, però, ens acostem al mirador a la nostra dreta. Finalment, arribem al cim de la Roca Roja (1.241 m), vèrtex geodèsic i un dels 100 Cims de la FEEC. Deixem la pista a l'esquerra i continuem en direcció sud per la carena buscant el començament del grau per on baixarem. Deixem primer el baixador del Grau de les Cabres, que atenent al seu nom deu ser bastant dret i agosarat, i arribem a Lo Grau Curt (1.150 m), pal indicador, punt on baixarem per la canal que ens menarà a la carretera. Si continuéssim recte per la pista uns 300 metres arribaríem al cim de Sant Miquel, on hi ha una altra antena de comunicacions. Baixem per lo Grau Curt. És un camí bo, de bon seguir i a estones amb marques grogues ben visibles, que davalla per la Costa dels Escóms. El camí baixa a tocar de la carretera. Avancem ara en direcció nord, sota els imponents espadats de la serra del Roc de Benavent, fins que assolim el nostre destí: Benavent de la Conca. Passem per davant de l'Ajuntament i de l'església romànica de Santa Margarida (s. XI). Baixem fins a la carretera C-1412b, on trobem el mas de ca l'Esteve (996 m).



INFORMACIÓ DESTACADA

         
Dificultat:  **  (22,110 kms)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 1.021 m) (- 809 m).

Organitza: Vocalia de Senders
 
 
 


DESCÀRREGUES

Pallerols de Rialb - Benavent de la Conca          

Full de ruta de la 5ª etapa, Pallerols - Benavent de la Conca

Track GPS 5ª etapa, Pallerols - Benavent de la Conca  

Àlbum de fotos 5ª etapa, Pallerols - Benavent de la Conca    

      PROPERA ETAPA