Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Les Tres Creus a la Mola d'Estat (Muntanyes de Prades)

20 de setembre del 2018

  3a etapa:                   CAMBRILS - PERAMOLA                  (22,280 km)


 

Diumenge, 25 de novembre 


Itinerari:
Ca l'Agustí (Cambrils d'Odèn), la Fàbrica, torrent del Reguer, Rasa del Malpàs, Pla de la Llacuna, Pla de les Guàrdies, les Roques Blanques, el Torrent Mal, Font del Torrent Mal, agulles de Roques Blanques, els Feixons de Medes, Roques de Medes i els Torms, les Encantades, Serra de l'Obac, Collet de les Artigues, Roques de Molló, la Móra Comdal, riu de la Móra, Coll del Portell, Rasa del Torrent, Cal Torrent, Cal Reixar, riu Segre, Tragó, Pla de Tragó i Peramola.

Descripció:
En aquesta etapa, entre els nuclis de Cambrils d'Odèn i Peramola, farem una magnífica excursió per les anomenades Montserratines, unes petites muntanyes de conglomerat que recorden el massís montserratí per les seves formes arrodonides. Des de Cambrils pujarem al Pla de les Guàrdies i començarem a baixar, entaforant-nos en un entramat de torrents i barranqueres amb unes vistes espectaculars de formacions rocoses, amb agulles i esperons, molt peculiars i curioses.

Conjunt de les Encantades

Sortim de la fonda de Ca l'Agustí (1.091 m) a Cambrils, i agafem un senderol que davalla al càmping La Comella. Passem pel costat del càmping i sortim a la carretera. Cent metres més amunt hi ha el trencall de la pista que mena al Pla de les Guàrdies (pal indicador). Seguim aquesta pista cimentada en clar ascens. Deixem a la dreta una pista que porta a Llinars i seguim per l'esquerra; creuem la rasa del Malpàs (1.190 m) i seguim en franca ascensió. Arribem al Pla de la Llacuna, i tot seguit assolim el Pla de les Guàrdies (1.360 m), cruïlla de pistes i punt més alt de l'excursió; és una gran zona oberta de pastures sobre el barranc del Torrent Mal, amb molt bones vistes de les serres d'Aubenç i del Turp. Marxem cara avall direcció sud per un marcat llom, deixant a l’esquerra la pista que puja fins les antenes. El camí deixa el llom i baixa fort a l'esquerra, dret i pedregós, iniciant un descens molt fort cap a les clotades sota les parets de conglomerat. Trobem fites i mica en mica ens anem entaforant encara més. Som sota mateix de Roques Blanques. Ens adrecem cap al fons del Torrent Mal, un barranc molt encaixonat, desmesuradament salvatge i amb un salt espectacular de 100 metres d'alçada. El camí continua per l'altre cantó del barranc, just al peu de la font de Torrent Mal (1.109 m), que raja ufanosa sota unes formacions de calcita.

El camí, tancat per la vegetació, es va obrint i comencem a gaudir plenament de les vistes cap a les curioses formacions rocoses. Anem resseguint les Roques Blanques i observant, quan la vegetació ens ho permet, les formacions, agulles i parets de les Roques de Medes. Quan les doblem, per sobre els Torms, ja podem albirar vers ponent les Encantades. Arribem al collet de les Artigues (1.095 m), al bell mig de la serra de l’Obac (o de les Anoves), tot contemplant les Encantades des del darrere. Quedarem sorpresos per la silueta de les Amoroses, talment com dos caps humans donant-se un petó. Pilars, agulles,… formen un conjunt molt elegant i harmoniós. Seguim baixant pel fortíssim i pedregós pendent vers al sud, entremig d’un bosc mixt de pineda i alzinar, a ponent de les Roques de Molló (925 m). Una sòlida barana de fusta ens protegeix d'un pas exposat. Un cop a la llera, el corriol ens deixa sobre una antiga pista que en poca estona ens mena a una cruïlla (763 m), és el camí del Capellà: a la dreta porta a Santa Eugènia i la Móra Comdal, i a l'esquerra a la casa del Sàlzer i a Santa Magdalena. Seguim recte, direcció sud, tot travessant els camps de la Móra Comdal, i amb un espectacle de punxes i agulles al darrere nostre. Arribem a una altra pista (697 m) que seguim a la dreta, davallant suaument paral·lels al riu de la Móra sota la serra de la Valldan.
Les Roques de Molló


En arribar a escassos cent metres del pantà d'Oliana (525 m), tombem cap al sud i, remuntant uns 200 metres, el camí ens duu fins al Coll del Portell (712 m), on trobem la carretera de Les Anoves. Seguim la carretera uns metres en clar descens, sota la serra de les Canals que tenim a la nostra dreta amb unes impressionants parets verticals, fins que la deixem per una pista que ens surt a l'esquerra. La pista davalla fins a cal Torrent, que deixem a la nostra esquerra (508 m). De seguida, sortim a un ramal asfaltat que ens mena finalment a Oliana (458 m). Creuem la ctra. comarcal C-14 i seguint el torrent de Reixar arribem al riu Segre (438 m). Més avall, travessem el Segre per un pont i entrem al petit nucli de Tragó de Segre o de Peramola, amb un amfiteatre de muntanyes de fons espectacular. Seguim una estona la carretera de Tragó fins que la deixem per una pista de terra a l'esquerra en direcció sud-est, tot travessant uns camps de conreu. Ja podem albirar a la nostra dreta el poble de Peramola. Creuem la carretera LV-5118 que ve del Pont de Peramola i arribem al nostre destí: Peramola (567 m). Punts d'interès del nucli són l'església romànica de Sant Miquel de Peramola Vell, monument protegit com a bé cultural d'interès local, i el Castell de Peramola (s. XI), d'estil romànic, declarat bé cultural d'interès nacional.




INFORMACIÓ DESTACADA

         
Dificultat:  **  (22,280 kms)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 764 m) (- 1.288 m).

Organitza: Vocalia de Senders. 
 
 
 
 


DESCÀRREGUES

Cambrils - Peramola          

Full de ruta de la 3ª etapa, Cambrils - Peramola       

Track GPS 3ª etapa, Cambrils - Peramola  

Àlbum de fotos 3ª etapa, Cambrils - Peramola  


      PROPERA ETAPA