Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Cim de la Roca Falconera (Parc Natural de la Serra de Montsant, El Priorat)

28 de juliol del 2015

En el marc de la commemoració del Tricentenari del desenllaç de la Guerra de Successió a Catalunya, engeguem aquest setembre un nou projecte d’excursionisme per a les dues properes temporades de senders, basat en la Ruta dels Senders del 1714, impulsada per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), amb el suport de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’un recorregut pels escenaris més destacables de la Guerra de Successió (1702-1714) que suposà la fi de l’estat català, de les seves institucions i les seves llibertats; llocs emblemàtics carregats d’un gran simbolisme, que tenen un excepcional interès patrimonial i paisatgístic, i que ofereixen una variada oferta cultural i d’oci al seu voltant. L’objectiu d'aquesta ruta és relligar-los en un sol itinerari, aprofitant la xarxa oficial de senders homologats que ja existeix a Catalunya, i amb el propòsit de posar en valor, una vegada més, l’excursionisme i el coneixement del país.
La Ruta dels Senders del 1714 és un recorregut pels escenaris on van succeir els episodis històrics més destacables de la Guerra de Successió a Catalunya: una posada en valor de més d’una cinquantena de monuments i espais històrics destacats de la Guerra de Successió estructurats en deu nodes centrals, vint Viles Cremades, municipis que van ser creats i saquejats durant la guerra, i una vintena més agrupats sota el concepte d’Espais 1714, indrets destacables per les batalles, pels personatges, pels setges o pels conjunts emmurallats que s’hi conserven. Els deu punts clau de la ruta són els  monuments de la Seu Vella de Lleida, la Universitat de Cervera, l'Ermita de Sant Sebastià a Vic, els castells de Cardona i de Talamanca, les torres de defensa com la Manresana, a Els Prats de Rei, o la Torre Solsona, a la fortificació de Castellciutat de la Seu d’Urgell, les ruïnes del Born de Barcelona o les cases on va viure Rafael Casanova a Moià i Sant Boi de Llobregat. La Ruta ens descobrirà els monuments més emblemàtics dels escenaris de 1714 i ens traslladarà al període de la Catalunya moderna apropant-nos a l’interessant llegat artístic del barroc. 
Basant-nos en la ruta original dels Senders del 1714, impulsada i creada per la FEEC, hem creat la nostra pròpia ruta, lleugerament modificada, per adaptar-la millor a la nostra manera de fer, a la nostra logística, escollint aquells itineraris, llocs, indrets i paisatges que hem considerat més atractius des del punt de vista excursionista i muntanyenc, i evitant, en tot el possible, les zones més urbanes. Com a resultat, hem dissenyat dos traçats ben diferenciats que solquen Catalunya de sud a nord, que sortiran de punts diferents però que es trobaran en el punt final; dos traçats que farem en les dues properes temporades dins del cicle Senders de Gran Recorregut.

Presentació de la temporada:    Senders del 1714. Caminant per la Història

Primera etapa.  Terrassa (Can Montllor) - Mura  (24,020 km)  (20 de setembre)

Segona etapa.  Mura - Monistrol de Calders  (17,830 km) (25 d'octubre)

Tercera etapa.  Monistrol de Calders - L'Estany  (25,310 km)  (15 de novembre)

Quarta etapa.  L'Estany - Vic (Sant Joan del Galí)  (22,680 km)  (13 de desembre)

Cinquena etapa.  Vic (Parc Miquel Albó) - Manlleu  (24,240 km)  (17 de gener)

Sisena etapa.  Manlleu - Sant Quirze de Besora  (25,410 km)  (21 de febrer)

Setena etapa.  Sant Quirze de Besora - Campdevànol  (25,370 km)  (20 de març)

Vuitena etapa.  Campdevànol - Fonts del Llobregat  (23,250 km)  (17 d'abril)

Novena etapa.  Fonts del Llobregat - Bagà  (23,030 km)  (22 de maig)

Desena etapa.  Bagà - Gósol  (23,320 km)  (19 de juny)

Onzena etapa. Gósol - Gósol (Volta al Pedraforca)  (17,460 km)  (10 de juliol)
 
 


Primera etapa.  Jorba - Els Prats de Rei  (23,390 km)  (18 de setembre)

Segona etapa.  Els Prats de Rei - Vallmanya  (26,690 km) (23 d'octubre)

Tercera etapa.  Vallmanya - Cardona  (18,920 km)  (20 de novembre)

Quarta etapa.  Cardona - Solsona  (22,440 km)  (18 de desembre)

Cinquena etapa.  Solsona - Sant Llorenç de Morunys  (25,980 km)  (22 de gener)

Sisena etapa.  Sant Llorenç de Morunys - Odèn  (21,130 km)  (12 de febrer)

Setena etapa.  Odèn - Alinyà  (20,460 km)  (12 de març)

Vuitena etapa. Alinyà - Organyà  (15,780 km)  (9 d'abril)

Novena etapa.  Organyà - Noves de Segre  (20,830 km)  (7 de maig)

Desena etapa.  Noves de Segre - La Seu d'Urgell  (24,020 km)  (28 de maig)

Onzena etapa.  La Seu d'Ugell - Fórnols  (19,470 km)  (18 de juny)

Dotzena etapa.  Fórnols - Josa de Cadí  (11,870 km)  (9 de juliol)




NORMES DE L’ORGANITZACIÓ

1.- Els desplaçaments es faran en autocar, amb places limitades. Les inscripcions per poder obtenir el tiquet de l'autocar es podran fer a la Secretaria del Centre de 6 a 9 del vespre, o bé a través del web del Centre mitjançant tarjeta de crèdit, i es tancaran el dijous abans de cada sortida. No s'admetran inscripcions per telèfon ni sense l'abonament corresponent. L'organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d'exhaurir-se les places de l'autocar.

2.- Optativament, els qui s'hi inscriguin podran facilitar un telèfon de contacte, preferentment de mòbil.

3.- Un cop completada la llista d'inscripció, amb el nombre de places que s'hagi acordat, es podrà continuar amb una llista d'espera numerada. Aquesta llista d’espera podrà significar un segon autocar, o bé servir per completar la primera llista en el cas que algunes persones cancel·lin la seva inscripció. Els qui s’apuntin en aquesta llista d’espera, hauran de deixar, obligatòriament, un telèfon de contacte.


4.- Per participar en qualsevol sortida o activitat és necessari estar en possessió de la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, s'haurà de contractar l'assegurança temporal a la secretaria del CET.

5.- A partir de l'horari de tancament de secretaria el divendres anterior a la sortida, no es podrà retornar l'abonament de la inscripció en el cas que algun inscrit comuniqui la seva absència, amb l'excepció del cas en què hi hagi una llista d'espera i es puguin reomplir les places de l'autocar. En el cas de l'absència d'un no soci, només es podrà retornar el suplement que es paga per no ser soci del Centre Excursionista.  
 
6.- Totes les sortides, que són obertes a tothom, tindran lloc des de la Rambla d'Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, i seran de tot el dia. Es recomana portar roba i calçat adequats, així com l'avituallament necessari per a l'esmorzar i el dinar.


7.- L'organització no es farà responsable de qualsevol accident o dany que es pugui produir, però sempre vetllarà per tal d'evitar-los.

8.- Tanmateix, l'organització podrà alterar, modificar o improvisar qualsevol aspecte relacionat amb el programa de sortides. Qualsevol cas imprevist serà resolt pels vocals de la sortida.

9.- Les sortides que no es puguin fer a la data prevista, com a conseqüència del mal temps o altres motius, i hagin de ser posposades, quedaran automàticament ajornades al cap de setmana següent disponible.

10.- Es prega respectar el medi ambient, així com el pas de caminada: no és permès avançar els guies.