Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Camí de la Sois en direcció a Campelles (Ripollès)

14 de juliol del 2013

SENDERS DE GRAN RECORREGUT

TEMPORADA 2013 – 2014
 
    Camins de Tramuntana
        "dels nyerros als maquis"



Del Cap de Creus al Canigó per la serralada pirinenca
 
SEGONA PART: SANT LLORENÇ DE CERDANS - PICA DEL CANIGÓ
 
 
 INTRODUCCIÓ
 
La Vocalia de Senders engega al setembre la segona temporada dedicada als camins dels maquis, “Camins de Tramuntana, dels nyerros als maquis”. Un itinerari fascinant, per senders poc fressats i indrets del tot sorprenents, inspirat en sòlides fonamentacions històriques. Després del gran èxit obtingut a la primera part del recorregut, iniciem una nova aventura per camins transfronterers que ens duran fins al sostre del Vallespir.
Com ja sabeu, aquest gran itinerari temàtic segueix fidelment, des del mar a la muntanya, els camins transfronterers que empraven els Maquis, aquell grup de guerrillers republicans que, exiliats a la França ocupada pels nazis, lluitaren primer a les ordres de la resistència francesa fins a l'alliberament de París i que després, durant les dècades dels anys 40 i 50 del segle passat, portaren a terme innumerables accions de sabotatge al règim franquista, qui s'encarregà de silenciar aquestes accions en una època en que la població estava més ocupada en sobreviure per les dificultats de la postguerra, tant civil com mundial, que no pas en preocupar-se per les accions d'aquest moviment d'alliberament nacional.
 
Des del següent enllaç podeu accedir a la presentació completa de la travessa en dos anys: “Camins de Tramuntana, dels nyerros als maquis” .
 
Pont de Sadernes
Des de la Vocalia de Senders iniciàrem el passat mes de setembre la primera part d'aquest gran recorregut pel nord de Catalunya que ens portà a recórrer part de la serralada pirinenca, des del Cap de Creus fins a Sant Llorenç de Cerdans. A la primera etapa, un grup de 73 caminadors féu les primeres passes d’un llarg camí que ens ha de portar fins a un dels cims més emblemàtics de Catalunya, el Canigó. Partírem del Cap de Creus i arribàrem fins el Port de la Selva, gairebé 22 quilòmetres que ens permeteren fer la primera presa de contacte amb el paisatge real empordanès, una caminada per un parc natural de gran bellesa, dotat d’una configuració geològica singular, amb estructures i afloraments que formen un conjunt únic al món. Com explica un dels organitzadors de l’itinerari, “fou un dia meravellós per la meteorologia, la tranquil·litat de l’aigua i l’absència del vent de tramuntana, tan característic en aquestes contrades”. La segona etapa fou una llarga i preciosa travessa pel Parc Natural del Cap de Creus, fins a Colera, a l'extrem de llevant de la serra de l'Albera, on aquesta serralada pirinenca pren contacte amb la mar. Sens dubte, el punt fort fou la preciosa ascensió al Castell medieval de Sant Salvador de Verdera, punt més alt de la serra de Rodes, des d'on fruírem d'una meravellosa visió de tot el Cap de Creus, el Golf de Roses i el Canigó al fons.
A la tercera etapa dels Camins de Tramuntana, que ens dugué fins al coll de Banyuls, descobrírem un dels racons meravellosos de Catalunya, el sector oriental de la Serra de l'Albera, declarat Paratge Natural d’Interès Nacional, és l’extrem oriental de la serralada pirinenca que ve a morir a la Mediterrània; les seves carenes davallen cap el mar formant una retallada costa de cales profundes, i la presència de l’altiu Canigó al nord-oest remarca encara més aquest ambient pirinenc. El contacte entre el mar i la terra configura el paisatge sorprenent de la Marenda. Entre el coll de Banyuls i Cantallops, recorrérem gran part de la zona occidental de la serra de l'Albera, que presenta les zones més humides i enlairades del massís, amb una vegetació extraordinàriament variada amb suredes, alzinars, castanyedes, rouredes, fagedes i els prats de la zona culminal. El seu relleu abrupte amb forts pendents i perfils suaument arrodonits a les parts més altes, ha estat modelat en part per la influència de la mar i el fort assot del vent del nord, la Tramuntana. Entre els pobles de Cantallops i la Jonquera, a la cinquena etapa, el paisatge de boscos cremats pels focs que l'estiu passat assolaren l'Alt Empordà, agafà un dramatisme i una força espectaculars, amb inusuals panoràmiques. Encara es podia sentir l'olor de suro cremat, però enmig d'uns boscos amb troncs negres i sòls emmascarats pels incendis, el verd ha començat a deixar-se veure a les suredes i, a poc a poc, ha anat guanyant perspectiva fins a apropiar-se del paisatge. Malgrat tot, gaudírem al màxim d'aquest tram espectacular pel l'extrem més occidental de l'Albera, entre dolmens, jaciments arqueològics i passos històrics.

Setcases
A la sisena etapa, una de les més històriques i representatives del moviment maquis a Catalunya, rememoràrem el camí que féren a peu milers de persones l’any 1939 quan es van exiliar a França, creuant els Pirineus, empesos per l’avanç de les tropes franquistes. Reproduírem, entre La Jonquera i La Vajol, el camí de l'exili que van seguir el President Companys, el President de la República Manuel Azaña i el Lehendakari basc José Manuel Aguirre; aquest tram dels Camins de Tramuntana, a més de constituir una viva i emotiva lliçó d’història, remou sentiments; molt més pensant que exilis com aquests encara es repeteixen en el nostre món. A la setena etapa, recorrérem paratges de la Serra de les Salines, una serralada pirinenca i fronterera entre les comarques de l'Alt Empordà i el Vallespir i com a continuació natural de la serra de l'Albera, amb alçades que superen àmpliament els 1.400 metres. Els boscos i les vistes espectaculars sobre la plana empordanesa, l’Alta Garrotxa i el Vallespir, amb el Canigó com a teló de fons, ens acompanyaren al llarg del recorregut entre els pobles de La Vajol i Tapis.
 
A cavall entre l'Alt Empordà i l'Alta Garrotxa, a la vuitena etapa, gaudírem d'importants vestigis romànics, en una excursió a mig camí de dos punts de referència cabdals: el Canigó i el Cap de Creus, a l'extrem nord-occidental dels Pirineus empordanesos, sector conegut com les "Garrotxes d'Empordà". En aquest tram entre els pobles de Tapis i Albanyà, descobrírem la serra de Bac Grillera amb les restes del seu castell, en un bonic recorregut que s'estén per terres molt accidentades, amb altes carenes, abruptes cingleres i pregones fondalades. Des d'Albanyà, seguírem el curs de la Muga en direcció a la Catalunya Nord, tot travessant per camins de maquis, fins arribar al bonic poble de Costoja, ja a la comarca del Vallespir, on una inoportuna tempesta ens obligà a donar per acabada l'etapa final sense poder concloure-la a Sant Llorenç de Cerdans, seguint els camins de la Retirada, punt final de la primera part dels Camins de Tramuntana.
 
 
PROGRAMA DE LA TEMPORADA 2013 – 2014
 
En aquesta segona temporada que iniciarem al setembre, us animem a que vingueu a descobrir una nova ruta de maquis des de Sant Llorenç de Cerdans fins al Canigó. Evidentment, l’itinerari previst no és un recorregut en línia recta. Hem buscat un camí que conjugui els dos aspectes més importants: d’una banda, que respecti el tema clau de la travessa, els maquis, i, d’altra banda, que l’itinerari sigui el més atractiu possible, abastant els llocs més representatius i els paisatges més extraordinaris de les comarques de l'Alta Garrotxa, l'Alt Ripollès i el Vallespir, tot travessant diverses vegades la frontera amb el país veí. Seran jornades dures per terreny muntanyós, però amb paisatges increïbles i uns indrets que de ben segur us sorprendran.

Pica del Canigó
Des de Sant Llorenç de Cerdans tornarem a creuar la frontera i farem cap a Talaixà i Sadernes per dirigir-nos tot seguit al pintoresc poblet de Beget, des d'on ascendirem al Puig de Comanegra, altra cop a la frontera amb França. Seguirem cap a Rocabruna, passant per les restes del seu castell, i Prats de Molló, de nou a França. Tot seguit, anirem cap a Molló i Setcases, tot passant pel Puig de les Agudes. Des de Setcases ascendirem cap a l'estació de Vallter 2000 en una etapa d'alta muntanya. Tornarem a creuar la frontera per la Portella de Morenç i ens dirigirem cap el poblet francès de Castell, tot passant pel pic de Roca Colom, les Esquerdes de Rojà i el refugi de Marialles. A les dues últimes etapes de cap de setmana, farem cap el Xalet de Cortalets, on farem nit, i l'endemà assolirem el cim de la Pica del Canigó, per gaudir, a trenc d'alba i sota els nostres peus, d'amplíssimes vistes sobre el Costabona, les muntanyes del Circ d’Ulldeter, les serralades i les valls del Rosselló, el Conflent i el Capcir, i tota la Mediterrània. De fet, es diu que s’hi poden arribar a veure des del seu cim les Illes Balears, i fins i tot el punt culminant dels Alps francesos, la Barre des Ecrins.
Aquesta segona part dels Camins de Tramuntana consta d'onze etapes amb un recorregut total de 212 quilòmetres, amb un desnivell acumulat positiu de 12.800 metres i un desnivell acumulat negatiu d’11.400 metres, aproximadament. Tot seguit us oferim el calendari de les etapes que tenim previst per aquesta nova temporada, llevat de les modificacions ulteriors que hi puguin haver. Preneu-ne bona nota i reserveu-vos aquestes dates:


22 de setembre             1a  etapa               Sant Llorenç de Cerdans – Sadernes   (27,920 km)
20 d’octubre                  2a  etapa          Sadernes – Beget   (20,090 km)
17 de novembre            3a  etapa          Beget – Comanegra – Beget   (19,050 km)
15 de desembre            4a  etapa           Beget – Rocabruna   (23,340 km)
19 de gener                   5a  etapa           Rocabruna – Prats de Molló   (16,730 km)
16 de febrer                  6a  etapa           Prats de Molló – Molló    (17,640 km)
13 d'abril                       7a  etapa           Molló – Setcases    (17,960 km)
  4 de maig                    8a  etapa           Setcases – Vallter 2000   (13,890 km)
  1 de juny                     9a  etapa           Vallter 2000 – Castell    (27,950 km)
28 de juny                   10a  etapa           Vernet-les-Bains – Xalet de Cortalets    (10,170 km)
29 de juny                   11a  etapa           Cortalets – Cim del Canigó – Cortalets - Taurinyà   (18,190 km)
Organitzadors:    Manel Cajide,  Enric Cortés  i  Àngel Vela