Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Cim de la Roca Falconera (Parc Natural de la Serra de Montsant, El Priorat)

14 de novembre del 2007

ITINERARIS PER CATALUNYA


Vallfogona – Vallfogona, pel castell de Milany (24,100 km)


Diumenge, dia 2 de desembre

L'objectiu d'aquest recorregut és visitar les restes del castell de Milany, situat al límit amb Osona, des d'on es gaudeix d'una panoràmica molt completa del Puigmal al Costabona, amb el Taga i la serra Cavallera davant. Més endavant, el Canigó i les muntanyes de la Garrotxa. Al sud, el Puigsacalm, Bellmunt, Montseny i la plana de Vic.
Esmentat des del 962, sembla que fou del domini inicial dels vescomtes de Besalú i més tard habitat pel llinatge dels Milany des del 1.070. Aquests es traslladaren a una residència de Vallfogona i el castell perdé importància, fins que els terratrèmols del segle XV l'ensorraren.

Vallfogona, poble de la comarca del Ripollès documentat al 896, quan el monestir de Sant Joan posseïa alous i dominis, és l'inici de la nostra excursió. Sortim de la plaça de la Vila cap al pont romànic, que travessem, i seguint diversos camins ens dirigim cap el coll de Milany, des d'on per un camí una mica embardissat ens enfilem fins el castell de Milany. Una vegada feta la visita, baixem fins al collet de Milany i un xic més avall arribem a la capella de la Mare de Déu de la Cau del segle XVII, tot i que segons sembla existí un santuari més antic que fou derruït pels terratrèmols del segle XV. Tot seguit, baixem cap a la plana del Camp, la masia de Piella, el torrent d'Argelaga, la clotada de Cal Cucut i la masia de Plana Batallera, arribant a la riera de Vallfogona, que travessem per unes passeres; seguim riera amunt i, passant pel costat del Pont Vell, sense creuar-lo, agafarem el camí que s'enfila en direcció al poble.


Dificultat: **
Desnivells acumulats aproximats: (+ 640 m) (- 640 m).
Organitza: Vocalia de Senders
Vocals: Robert Rué, Hermógenes Diez, Enric Cortés i Joan Perich.
*


*