Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
El Camí dels Enginyers (vall del Freser)

14 de març del 2023




    2ª Etapa:                 Llívia - La Molina                       (20,260 km)  


Diumenge, 20 d'octubre de 2024


Itinerari

Llívia, castell de Llívia, riu Segre, Onzès, Bourg-Madame, Age, les Pereres, serra de Queixans, serrat de l'Orri, Puig de les Forques, coma Agra, coma de Montagut, ctra. N-260, els Emprius, Prat del Porxo i la Molina.

Descripció

En aquesta segona etapa dels Camins de Transhumància, anirem des del poble de Llívia fins a la Molina, tot resseguint bona part de l'anomenat "Camí Ramader de Marina". El "Camí Ramader de Marina" és un projecte de dinamització turística que neix de la inquietud de diversos municipis de Catalunya, i altres organismes i entitats, amb l’objectiu de preservar,

Sant Esteve de les Pereres (s. XII)

potenciar i promoure la transhumància i els camins ramaders a Catalunya, dedicant especial atenció a l’antiga ruta transhumant que ha permès el moviment de ramats entre el Pirineu i el litoral. La caminada ens portarà a visitar poblets com Onzè, la Guingueta d'Ix, Age i les Pereres, i assolir el Puig de les Forques.

Som a Llívia, al carrer de les Bulloses (1.224 m). Llívia és com una illa de Catalunya en territori francès. Un poble acollidor a la falda del pic del Carlit, que es va construir als peus del que va ser un castell imponent avui en ruïnes. Al nucli antic, la torre de Bernat de So i l’església són testimonis del seu passat medieval. Farem una pujada optativa al castell; el Castell de Llívia, d'estil gòtic (s. XIII), ocupa el cim de la muntanya del Castell, "100 Cims" de la FEEC, un turó isolat des del qual es controla el conjunt de la plana cerdana (1.357 m). Avui dia es conserven les restes de dues torres de planta semicircular, actualment molt malmeses. L’espai és museïtzat des de l’any 2013 i gaudeix d’unes excel·lents vistes panoràmiques a la vall cerdana. Com que la pujada serà optativa, els qui no hi vulguin pujar seguiran pel carrer Júlia Lybica fins a l'església de la Mare de Déu dels Àngels, on hi ha un petit aparcament (1.226 m). Allí ens reunirem tots i seguirem pel carrer del Raval fins al riu Segre que travessarem per un pont. Anirem seguint el camí d'Onzès en suau descens, sempre paral·lels al Segre. Arribem al petit nucli d'Onzès, que travessarem pel bell mig (1.176 m). En sortir d'Onzès travessem de nou el Segre i seguim en direcció sud cap a Bourg-Madame (la Guingueta d'Ix). Passem primer pel Molí de Travi i tornem a travessar el Segre per tercer cop abans d'arribar a Bourg-Madame (1.143 m).

Pla de les Forques

Travessem la via del tren groc de la Cerdanya per dos cops, i la ctra. D-70 que porta a Osseja. Seguim direcció sud pel Camí de la Guingueta, creuant els Prats de la Guingueta i les Planes fins a arribar al poble d'Age (1.160 m). En arribar a la plaça Major trobarem els senyals del GR 11 que seguirem cap a la dreta fins al camí de la Vanera. Agafem aquest camí en direcció sud fins a trobar el riu Segre de nou, sense creuar-lo. Arribem de seguida al poble de les Pereres (1.130 m). El travessem i seguim el camí del Molí i el torrent de les Pereres en suau ascens, entrant de ple a la serra de Queixans. Ascendim fortament per un sender fins a arribar a una pista més ampla que seguim cap a llevant (1.305 m). Seguim ascendint per la serra travessant la pista que mena al Pla de les Forques. Paral·lels al torrent de les Pereres, entronquem amb el serrat de l'Orri que ens mena a una cruïlla de pistes on trobem una bassa (1.686 m). Seguim el camí poc definit cap a ponent en ascens fins a assolir el Puig de les Forques (1.707 m), punt més alt de l'excursió que pertany al municipi de Fontanals de Cerdanya. Dalt, hi trobarem un vèrtex geodèsic. Gaudirem de vistes espectaculars de 360 graus, des de la Tossa d'Alp al Puigmal o el pic Carlit.

Des del Pla de les Forques iniciarem la davallada per la Coma Agra i la Coma de Montagut, per on discorre el torrent del mateix nom, fins a arribar a la ctra. N-260 (1.555 m). La seguim uns metres cap al sud, i seguim davallant pel bosc, en acusat descens, cap als Emprius, tot seguint el curs del torrent del Pla de les Forques. Passem pel Prat del Porxo (1.420 m) i arribem finalment a la Molina. Passem per l'avinguda d'Alp i per davant de l'estació de Renfe de la Molina (1.410 m). Final de la segona etapa dels Camins de Transhumància.


DETALLS DE L’ACTIVITAT

Dificultat:  **  (20,260 km).  Pujant al castell de Llívia: 21,690 km.

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 641 m) (- 453 m). Pujant al castell de Llívia: (+ 767 m) (- 583 m)

Lloc i hora de sortida de Terrassa: Rambla d’Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, a les 7 del matí. La tornada serà a la tarda. 

Observacions: El desplaçament es farà en autocar, amb places limitades. Cal treure la inscripció a la secretaria del Centre, de 6 a 9 del vespre, o bé a través del web www.ce-terrassa.cat  del dia 7 al 18 d’octubre, ambdós inclosos.

Notes: L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d'exhaurir-se les places de l’autocar. Us recordem que el divendres, dia 18 d’octubre, serà l'últim dia d'inscripció, per tant, preguem que us hi inscrigueu abans d'aquest dia. Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l'assegurança temporal a Secretaria.

Preu de la inscripció: 24 €

Organitza: Vocalia de Senders.




DESCÀRREGUES


Llívia - la Molina  

Full de ruta 2ª etapa, Llívia - la Molina

Track GPS 2ª etapa, Llívia - la Molina

Track GPS 2ª etapa en format GPX per a mòbils

Àlbum de fotos 2ª etapa, Llívia - la Molina 


Puig de les Forques (1.707 m)