Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
La vall d'Angostrina, prop de l'estany de la Bollosa

4 d’agost del 2024




    1ª Etapa:      Puigcerdà – Estany de la Bollosa        (19,420 km)  


Diumenge, 22 de setembre de 2024


Itinerari

Puigcerdà, Camí dels Enamorats, Ur, la Sèquia d'Ur, Vilanova de les Escaldes-Angostrina, serra de n'Artigues, refugi de Nyer, ermita de Sant Martí d'Envalls, pont dels Empedrats, refugi i estany de la Pradella i estany de la Bollosa.

Descripció

Aquesta excursió a l'Alta Cerdanya hem volgut plantejar-la de sud a nord, i no al revés, per considerar l'itinerari més bonic i espectacular a mesura que avancem

Ermita de Sant Martí d'Envalls

cap al nord per la vall d'Angostrina. Aquesta vall uneix la solana de la Cerdanya amb la zona de la Bollosa i el Carlit. Per aquest motiu s’ha usat tradicionalment per pujar i baixar el bestiar de Llívia a les pastures aprofitant els drets que hi tenen els seus ramaders des de temps immemorials. La vall d'Angostrina és una vall llarga que comença a la població d’Angostrina i Vilanova de les Escaldes. El camí no té pèrdua, alterna zones de pastures amb bosc. Finalment, la vall s’obre bastant i ja es divisa alguna instal·lació dels remuntadors de l’estació d’esquí de Font Romeu, a mà dreta el Roc de la Calma. Es veu molt bestiar en els amplis herbeis i es comprèn que sigui una zona de pastures molt apreciada. Tot seguint les marques del Tour del Carlit anirem directament a l’embassament de la Bollosa, però primer farem una parada a l'estany de la Pradella per a dinar. Tot aquest gran escenari entre la Bollosa i el Roc de la Calma configura la capçalera de la gran vall d’Angostrina.

Som a Puigcerdà, plaça de Barcelona (1.210 m). Avancem per l'avinguda Pons i Gasch fins a l'estany de Puigcerdà. Recorrem l'estany i sortim per la plaça de Pere Blasi i la plaça de Dionís Puig. Anem seguint a la dreta el passeig de Rigolisa. Seguim per la Sèquia de Puigcerdà i el Pla de Rigolisa. Emprenem ara el preciós Camí dels Enamorats, envoltat d’arbres i amb bones vistes de la Cerdanya, en direcció a la propera població d'Ur. Arribem al petit estany del Torniquet (1.229 m) i seguim un camí per la dreta que ens mena a la vila d'Ur. Travessem Ur pel bell mig i sortim a un camí a la banda nord. Per l’avinguda Emmanuel Brousse, prenem direcció cap a Angostrina. Girem a l’esquerra i seguim per la Rue de Bell-Lloc en clar ascens. Seguim un camí al costat de la Sèquia d'Ur en suau ascens. Més endavant, la Sèquia desapareix però seguim recte prop de la carretera. Passem pel costat d'una roca ben grossa tot seguint el camí que ens porta a Vilanova de les Escaldes i Angostrina. Entrem al poble de Vilanova per la Route des Pyrenees (1.305 m). Seguim ascendint per uns carrerons en franca pujada fins a sortir fora de la vila. Assolim

Refugi de Pradella

la serra de n'Artigues on trobem el Camí de la Serre, camí carener que seguim en direcció nord (1.413 m). Una mica per sota discorre, paral·lela, la Carrerada del Carlit. Deixem a l'esquerra el refugi de Nyer (1.676 m); les vistes són espectaculars (Tossa d'Alp, Moixeró, Santuari de Bell-lloc, Pic dels Moros...). De seguida, seguim una pista a la dreta fins al riu d'Angostrina on trobem l'Ermita romànica de Sant Martí d'Envalls (s.XII) (1.596 m).

Passada l'ermita el camí s'enfila per un tram pedregós amb petits rierols d'aigua. Trobem una mini central elèctrica que creuem per un petit pont metàl·lic amb una presa (1.652 m). Enfilem una pujadeta des d'on veiem el Puig del Cap de l'Home davant nostre. Després de passar per una zona de pastures planera, penetrem en un bosc de pi negre i avellaners. Les marques ens porten fins al petit Pont dels Empedrats, que ens serveix per creuar novament el riu d'Angostrina. Més endavant, la vall s'obre i el camí que seguim ens aboca a una zona ampla, coberta d'herbei, on predominen les clarianes. Podem albirar al fons els remuntadors de l'estació d'esquí de Font-Romeu i els Pics Perics. Ja, un xic més amunt ens desviem cap a la dreta per baixar fins a l'estany de la Pradella, bon lloc per a dinar (1.960 m); a prop trobem el refugi lliure de Pradella.

Des de l'estany de la Pradella tornem a agafar el camí ramader i en poc més de mitja hora assolim l'Estany de la Bollosa (2.018 m), punt més alt de l'excursió i final del nostre recorregut. Bones vistes del Pic del Carlit i els Pics Perics. Dalt la presa trobem els senyals del GR 10. El seguim per la presa fins a l'altra banda del llac, on trobem l'Hostal Carlit i el xalet-refugi de la Bollosa, davant mateix de la parada d'autobusos llançadora (2.005 m), lloc on ens recollirà l'autocar.


DETALLS DE L’ACTIVITAT

Dificultat:  **  (19,420 km)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 986 m) (- 189 m).

Organitza: Vocalia de Senders.




DESCÀRREGUES


Puigcerdà - Estany de la Bollosa  

Full de ruta 1ª etapa, Puigcerdà - Estany de la Bollosa

Track GPS 1ª etapa, Puigcerdà - Estany de la Bollosa

Track GPS 1ª etapa en format GPX per a mòbils

Àlbum de fotos 1ª etapa, Puigcerdà - Estany de la Bollosa


Estany de la Bollosa