Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Ermita de Sant Roc (Cabassers, comarca del Priorat)

10 de juny del 2022

 



De Sitges a Canet de Mar per Montserrat i el Montseny

El Sender de Gran Recorregut GR 5, que des de Sitges a Canet de Mar descriu un gran arc al voltant de la ciutat de Barcelona i de la seva àrea metropolitana, passa per un seguit de conjunts orogràfics, les serralades Litoral i Prelitoral i alguns parcs naturals declarats. Itinerari ple d’atractius, molt recomenable, en el qual sorprèn l’extraordinària vàlua dels monuments i la varietat de paisatges que proporciona un marc geogràfic relativament limitat. 

Sant Miquel del Fai

Des de la vila marinera, turística i monumental de Sitges, que és ja un magnífic punt de partida, l’itinerari creua el desèrtic i insòlit massís del Garraf on les calcàries erosionades, la verda taca del singular margalló i el fantasiós palau de la Plana Novella formen una trilogia ben remarcable. Passat Olesa de Bonesvalls, el camí s’allarga cap a les altures de l’Ordal, encara entre calcàries grisenques, però tot canvia després quan baixa cap a Gelida i el seu malmès castell, de cara ja a les valls de l’Anoia i del Llobregat, i especialment quan, decididament cara al nord, troba davant la retallada silueta del massís montserratí. El camí continua fins arribar al replà on s’alça el gran santuari-monestir benedictí de la Verge Bruna i on conflueixen també els senders GR 4, GR 6, GR 96, GR 151, GR 172 i el PR-C 19.

En direcció nord-est, el sender GR 5 creua el Llobregat i, per la serra de l’Obac, va a la recerca dels rogencs conglomerats del massís de Sant Llorenç del Munt, sector declarat Parc Natural i presidit pel bell monestir romànic que ocupa el cim de la Mola, amb una panoràmica circular que cal gaudir. Més a ponent, el camí voreja els relleus de Gallifa per fer cap, passant per la bella vila de Sant Feliu de Codines, a un altre dels paratges més singulars i atractius de la comarca vallesana: l’arrecerat indret de Sant Miquel del Fai, on la vegetació i els saltants d’aigua acompanyen el clos arqueològic i monumental.

Per l’altiplà que retallen els cingles de Bertí, el camí baixa finalment a la canal on s’alça el poble d’Aiguafreda, a les ribes del Congost, encara incipient. Aquí el camí entronca amb el GR 2, que ha arribat de França per la Garrotxa i les Guilleries, i continua, cara a ponent, cap a les altures del Pla de la Calma, vigilades pel característic turó de Tagamanent, i avança ja per terres del parc natural del Montseny, un dels cims culminants del qual, el gran esquenall del Matagalls, barra l’horitzó septentrional.

Cim del Tagamanent

La baixada cap a la vall de la Tordera i el pas pel poblet de Montseny augmenten encara l’interès general d’aquest sender que ara corre pels vessants de les Agudes i del Turó de l’Home i ofereix finalment, des de la pintoresca església de Fogars de Montclús, una bella visió sobre la depressió vallesana. Pendent avall, creuant l’esponerosa vegetació que el Montseny reserva per a la contrada de Campins, el camí arriba finalment a Sant Celoni, als plans de la vall de la Tordera. 

El GR 5 creua el riu i, pujant cap al caseriu de Sant Martí de Montnegre, penetra al territori d’un nou parc, on pins, alzines, roures i castanyers configuren un paisatge excel·lent. Salvada la carena, el camí, obert a terres cada vegada més assolellades i mediterrànies, baixa fins al poble de Sant Iscle de Vallalta on ja s’endevina el proper món del turisme i de l’estiueig. Queda solament un puja i baixa discret perquè l’itinerari del GR 5 porti el caminant a la rutilant blavor de la Mediterrània, i, des del mirador de la Creu de Canet, la baixada cap a les terres del Maresme, densament poblades de masos i caserius blancs, amb conreus de maduixots, acaba a la bella vila de Canet de Mar.







Normes de l'organització
 
1.- Els desplaçaments es faran en autocar, amb places limitades. Les inscripcions per poder obtenir el tiquet de l'autocar es podran fer a la Secretaria del Centre de 6 a 9 del vespre, o bé a través del web del Centre mitjançant tarjeta de crèdit, i es tancaran el dijous abans de cada sortida. No s'admetran inscripcions per telèfon ni sense l'abonament corresponent. L'organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d'exhaurir-se les places de l'autocar.
2.- Optativament, els qui s'hi inscriguin podran facilitar un telèfon de contacte, preferentment de mòbil.
3.- Un cop completada la llista d'inscripció, amb el nombre de places que s'hagi acordat, es podrà continuar amb una llista d'espera numerada. Aquesta llista d’espera podrà significar un segon autocar, o bé servir per completar la primera llista en el cas que algunes persones cancel·lin la seva inscripció. Els qui s’apuntin en aquesta llista d’espera, hauran de deixar, obligatòriament, un telèfon de contacte.
4.- Per participar en qualsevol sortida o activitat és necessari estar en possessió de la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, s'haurà de contractar l'assegurança temporal a la secretaria del CET.
5.- En el cas que algun inscrit s'absenti el dia i hora de la sortida, sense haver-ho comunicat en dies anteriors, no se li podrà retornar l'abonament de l'autocar. La data límit serà el dissabte a les 13:00 hores.
6.- Totes les sortides, que són obertes a tothom, tindran lloc des de la Rambla d'Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, i seran de tot el dia. Es recomana portar roba i calçat adequats, així com l'avituallament necessari per a l'esmorzar i el dinar.
7.- L'organització no es farà responsable de qualsevol accident o dany que es pugui produir, però sempre vetllarà per tal d'evitar-los.
8.- Tanmateix, l'organització podrà alterar, modificar o improvisar qualsevol aspecte relacionat amb el programa de sortides. Qualsevol cas imprevist serà resolt pels vocals de la sortida.
9.- Les sortides que no es puguin fer a la data prevista, com a conseqüència del mal temps o altres motius, i hagin de ser posposades, quedaran automàticament ajornades al cap de setmana següent disponible.
10.- Es prega respectar el medi ambient, així com el pas de caminada: no és permès avançar els guies.