Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Parc Natural dels Ports

8 de juliol de 2022

 

1a etapa:     Platja de Garraf (Sitges) – Olesa de Bonesvalls           (19,850 km)

 

Diumenge, 20 de novembre 


Itinerari: 

Platja del Garraf, camí del Castellet, castell de Garraf, can Lluçà, camí de can Planes, collada de Vallgrassa, serra del Morsell, cim de Mata-rodona, urbanització Plana Novella, Palau Novella, monestir budista del Garraf, Observatori Astronòmic del Garraf, Puig de la Mola, corral de l'Esquerrà, Fondo del Pi d'en Lluc, Pla de l'Hospital, Hospital medieval de Cervelló i Olesa de Bonesvalls.


Descripció:

Iniciem la primera etapa del Sender dels Miradors (GR 5) entre les comarques de Garraf i l'Alt Penedès. Des de les platges de sorra fina del Garraf el camí enfila cap al primer parc natural del recorregut, el del Garraf, una extensió de més de dotze mil hectàrees de paisatges secs i rocallosos. L’acció de desgast de l’aigua i el vent sobre els materials càrstics ha originat un vast sistema de coves i avencs.

Observatori Astronòmic del Garraf

Iniciem el recorregut a la plaça del Club (7 m), vora la platja del Garraf. Enfilem en direcció nord travessant les vies del ferrocarril i de l'autopista C-32, tot seguint el GR 92. De seguida, agafem el Camí del Castellet i passem per davant del Castell de Garraf (88 m), antiga fortificació del municipi de Sitges i que ha estat declarada bé cultural d'interès nacional. Anem ascendint entre boscos pel Camí vell de Garraf en direcció nord-oest; deixem a l'esquerra el Turonet i arribem a Can Lluçà (293 m), aquí abandonem el GR 92. Seguim ara el Camí de can Planes i deixem a la dreta Casa Vella en estat ruïnós. Tot pujant en suau ascens arribem a la Collada de Vallgrassa (323 m). Girem a l'esquerra tot ascendint la serra del Morsell i assolim el Mata-rodona (406 m). Davallem i entrem a la urbanització de la Plana Novella, on trobem el Palau Novella i el monestir budista del Garraf, construcció de finals del segle XIX, d'estil neogòtic i modernista, ubicada en ple cor del Parc Natural del Garraf.

Sortint de la Plana Novella, seguim ara un tram del PR C-37 (Masies del Garraf) fins a l'Observatori Astronòmic del Garraf (327 m) on ja enllacem amb el GR 5. Seguim el GR en direcció nord fins a una cruïlla que ens menarà, a mà dreta, al Puig de la Mola (534 m), un "100 Cims" de la FEEC, i punt culminant del Massís de Garraf (és un cim opcional: abans d'arribar al cim hi ha una cruïlla de camins on es podran esperar els qui no hi vulguin pujar). Tornem del cim, passem per l'enrunat Corral de l'Esquerrà i enllacem de nou amb el GR 5; a mà esquerra hi ha l'avenc de l'Esquerrà (335 m).

Puig de la Mola

Seguim el Camí d'Olesa de Bonesvalls en direcció nord. El corriol recorre un bon tram de la llera del Fondo del Pi d'en Lluc, un bon camí amb algun pas de pedres en suau descens. Tot davallant, sortim del bosc i passem vora els camps de conreu d'Olesa de Bonesvalls. Passem per la plana del Pla de l'Hospital i ja veiem les primeres cases del poble. Passem per cal Pau i cal Marxant on trobem l'Hospital medieval de Cervelló fundat al segle XIII. Aquest hospital es troba integrat dins un conjunt emmurallat, format per una església, una torre, unes construccions annexes i un pati; és un dels hospitals medievals més ben conservats de Catalunya i destaquen la torre de defensa i el temple del recinte. Travessem la riera de Begues per un pont i sortim a la carretera BV-2411 que ve de Begues per la nostra dreta; la travessem i entrem a Olesa de Bonesvalls per l'avinguda de l'Hospital (263 m), final de la primera etapa del Sender dels Miradors.


INFORMACIÓ DESTACADA

         

Dificultat:  **  (19,850 kms)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 822 m) (- 579 m)

Organitza: Vocalia de Senders.
DESCÀRREGUES

Garraf - Olesa de Bonesvalls    

Full de ruta 1ª etapa, Garraf - Olesa de Bonesvalls

Track GPS 1ª etapa, Garraf - Olesa de Bonesvalls     

Àlbum de fotos 1ª etapa, Garraf - Olesa de Bonesvalls