Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Les Tres Creus a la Mola d'Estat (Muntanyes de Prades)

1 de gener del 2020


3a etapa:       Gósol - Bagà  (per la Via del Nicolau)           (25,060 km)

 
Diumenge, 19 de gener

 
Itinerari:
Gósol, Plaça Major, Camí dels Gosolans, torrent dels Escanagats, Collada de la Font Terrers, torrent de la Coma dels Caners, Serrat de la Portella, Prat de la Baga, Coll de les Bassotes, Clot dels Morros, Coll del Torn, Coll de Font Cerdana, torrent de Comabona, Coll de Bauma, font del Coll de Bauma, Coll de la Bena, Collet de Murcurols, torrent del Puig, Baga del Puig, torrent de la Torre, Sant Joan de l'Avellanet, Via del Nicolau, torrent del Crac, Zona esportiva de Bagà, i Plaça de Catalunya (Ajuntament de Bagà).

Descripció:
Tercera etapa del Camí dels Bons Homes, entre els nuclis de Gósol, als peus del Pedraforca, i Bagà, situat a la vall del Llobregat, sota la serra del Moixeró, a la comarca del Berguedà. L'etapa també coincideix amb el GR 150, el Circuit del Cadí. Els dos GR aniran junts tot el recorregut, per la qual cosa no ens faltaran marques pel camí. L'itinerari travessa terres de pas, de fugides i de fronteres, que enllacen fondals i salten carenes. Malgrat que hi ha un desnivell considerable de baixada, la seva llargada (25 kms.) fa que no sigui molt cansada. Gaudirem de magnífiques vistes de l’imponent vessant est i nord del Pedraforca, la Serra del Cadí i la profunda Vall de Cerneres, presidida pel característic relleu entretallat
Coll del Torn
del Cadinell. Travessa els boscos del Moixeró per ascendir al Coll de les Bassotes, pas estratègic entre la falda del Cadí i la del Pedraforca. Finalment, l'etapa discorre per frondosos i extensos boscos de la vall del Bastareny, tot canviant la monòtona pista final d'entrada a Bagà per la via del Nicolau, un antic traçat ferroviari ara senyalitzat, netejat i adaptat per a usos turístics. El gran atractiu d'aquesta via són els diversos túnels i ponts que hi ha, entre els que destaca la passarel·la del Nicolau, un pont penjant de més de 35 metres de longitud.


Som a la rotonda d'entrada a Gósol (1.414 m). Entrem al poble i passem per la Plaça Major, amb l'escultura de la dona dels pans de Picasso, el Museu Etnogràfic, l'Espai Picasso i on hi ha l'Ajuntament de Gósol (1.427 m). Sortim de la població i anem ascendint per un camí amb molt bones vistes sobre Gósol i el Cadí; és el Camí dels Gosolans. Seguim en clara ascensió pel Serrat de la Muga i creuem el torrent dels Escanagats (1.620 m). El GR fa un revolt a l'esquerra i assolim la Collada i àrea de lleure de la Font Terrers (1.629 m), amb aigua abundant. Arribem a una bifurcació; un camí (el PR-C 123) puja recte cap al Coll del Verdet. El GR segueix cap a l'esquerra i creuem el torrent de la Coma dels Caners. Entrem en un frondós bosc de pi negre en suau ascensió amb bones vistes de la vall de Cerneres, amb el Cadinell en primer terme, la serra del Cadí, el Vulturó o Puig de la Canal Baridana, el seu sostre, i el Pic de la Costa Cabirolera. Continuem direcció nord-est travessant el Serrat de la Portella i assolim la Font de la Roca (1.782 m). Travessem algunes torrenteres que baixen de la Roca Roja i seguim pel mig d'uns prats en suau ascens. Cap al sud, espectacular visió de la vertiginosa paret nord del Pedraforca i de la vall de Gresolet. Deixem a la dreta el Collell, on hi ha la pista i vorejant els lloms meridionals del Cadí assolim el coll de les Bassotes (1.873 m) on trobem la font de les Bassotes i un abeurador.

A partir d'aquí el camí planeja. Deixem a l'esquerra el PR-C 124 (la Ruta dels Segadors) i seguim recte. Sota el Pas dels Gosolans i la Serra Cabirolera, assolim el coll del Torn (1.915 m), punt més alt de l'excursió. Tot descendint per la pista, passem pel Coll de Font Cerdana (1.856 m), als mateixos peus del Comabona. I tot seguit, passem per la font Cerdana, amb un abeurador per als animals. La pista entra en una torrentera. És l'anomenat Clot del Comabona. Seguim davallant i assolim el coll de la Bauma (1.573 m), amb magnífiques vistes cap a l'oest sobre la vall de Bastareny. Tot seguit arribem a l'àrea d'esbarjo i font de la Bauma. Travessem una torrentera i arribem al coll de la Bena (1.436 m), cruïlla de pistes: la de la dreta, asfaltada, porta a Gisclareny i a Bagà.
Via del Nicolau
El GR 107 pren un corriol que davalla a l'esquerra. Deixem la font Vella a l'esquerra (abeurador) i continuem pel camí tot davallant. Travessem diversos torrents i arribem a la pista que per l'esquerra prové de Murcurols, és el collet de Murcurols (1.140 m). Seguim aquesta pista en direcció a llevant; creuem el torrent del Puig i tot seguit arribem a una cruïlla (981 m). La pista de l'esquerra porta a la masia abandonada del Puig de Baga i a l'ermita romànica de Sant Martí del Puig, enlairada sobre un turó, que és la traça clàssica del GR 107, però aquí l'abandonem, i girem a la dreta, i poc després a l'esquerra per passar per la Baga del Puig (972 m). Iniciem aquí el tram final que transcorre per la via del Nicolau.


Sortim a una altra pista que seguirem a l'esquerra. Anem travessant diferents torrentades que van a parar al riu Bastareny fins que arribem a l'Àrea recreativa de Sant Joan de l'Avellanet (931 m), amb unes instal·lacions d'acampada juvenil de la Generalitat, presidides per l'ermita romànica de Sant Joan de l'Avellanet (s. XII) i un ecomuseu. A partir d'aquí iniciem pròpiament la via del Nicolau, sempre per sobre del Bastareny, on trobem ben aviat la Passarel·la del Nicolau (867 m), creuem diversos túnels i gaudim d'alguns miradors a la vall de Bastareny. Comencem a davallar més fort i creuem altres torrenteres, fins que finalment entrem a la població de Bagà pel Parc de la Vila, i la zona esportiva municipal. Passem per l'església parroquial de Sant Esteve, i finalitzem el recorregut de l'etapa a la Plaça Catalunya, on hi ha l'Ajuntament de Bagà (788 m).



INFORMACIÓ DESTACADA

         
Dificultat:  **  (25,060 kms)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 609 m) (- 1.230 m)

Organitza: Vocalia de Senders.






DESCÀRREGUES

Gósol - Bagà   

Full de ruta de la 3ª etapa, Gósol - Bagà  


Track GPS 3ª etapa, Gósol - Bagà 

Àlbum de fotos 3ª etapa, Gósol - Bagà