Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Les Tres Creus a la Mola d'Estat (Muntanyes de Prades)

23 de novembre del 2019


2a etapa:       Fumanya (Fígols) - Gósol           (18,380 km)

 
Diumenge, 15 de desembre

 
Itinerari:
Fumanya (Els Tres Camins), Plans del Grau, Font de Cal Coix, Peguera, Barranc dels Graus, Camí de Can Salamó, Collada de Peguera, font de la Cauma, font de la Bruixa, mas El Ferrús, Roques de Ferrús, l'Estret, Roques Blanques, serra d'Ensija, coll del Portet, font del Portet, Torrent de la Coma, Roc de Sant Telm, Baga de Cordoliu, Aigua de Valls, Feners, Cal Tomàs, Molí de la Farga, L'Espà, Torrent de la Bassota, El Pujolet, Sorribes, Coll del Cap de la Creu i Gósol.

Descripció:
Aquesta segona etapa del Camí dels Bons Homes ressegueix bona part de l'anomenada "Ruta del Caracremada". Des del despoblat de Peguera fins al pintoresc poble de Gósol, i amb un desnivell moderat, gaudirem d'un recorregut espectacular entre la serra d'Ensija i el Pedraforca per una banda, i els Rasos de Peguera i la serra del Verd per l'altra. Entremig, travessarem per les Roques de Ferrús i per la Bauma de l'Estret, a
La Roca Gran de Ferrús
gairebé 2000 metres d'alçada. La ruta també ens permetrà visitar petits poblets com Feners, l'Espà i Sorribes abans d'arribar a Gósol.


Som als Plans del Grau, a la ctra. BV-4025 de Fígols, en el lloc anomenat El Tres Camins (1.664 m). Baixem per una pista que ens menarà al nucli abandonat de Peguera. En una cruïlla, girem a la dreta i seguim la traça del GR 107. Passem per la font de Cal Coix on hi ha un safareig públic (1.582 m) amb aigua clara i abundosa. Ara pugem per la pista i en pocs minuts arribem al despoblat de Peguera (1.612 m). Sobre les cases hi ha el Roc de Peguera, on hi hagué antigament el castell de Peguera, i a la part baixa hi ha l'església de Sant Miquel, d'origen romànic. Seguim el camí pel Barranc dels Graus i travessem el riu Peguera, enmig d'un prat sense arbres, ple de caminets marcats per les vaques. Seguim el camí principal i més ample fins a sortir de nou a la carretera. La seguim uns metres cap a l'esquerra fins a la Collada de Peguera (1.660 m). Deixem l'asfalt i prenem a la dreta el Camí de Salamó en suau descens. Trobem una cruïlla de quatre camins però seguim recte i de seguida arribem a la font de la Bruixa (1.645 m); ja podem albirar cap al nord-oest la roca Gran de Ferrús.

Seguim avançant direcció nord-oest; trobem la font de la Teula al costat del camí. Més endavant, passem pel mas enrunat del Ferrús (1.638 m) situat al peu de la roca Gran de Ferrús, des d'on es domina tota la vall. Passem arran de paret, per un pas estret fins endinsar-nos en el bosc. Creuem una torrentera i comencem a ascendir més fort. Deixem una canaleta a la dreta que travessa el Ferrús i busquem un pas estret sota la roca Gran de Ferrús, fins arribar a l'Estret (1.976 m), amb unes grans vistes de la vall. Hi trobem un prat prealpí en una gran esplanada. Tot seguit, travessem una altra torrentera i ens situem sota les Roques Blanques; estem sota mateix del Cap de Llitzet (la Gallina Pelada), el cim de la serra d'Ensija. El camí passa per una cornisa de roques que formen un aixopluc natural,
Coll del Cap de la Creu (Gósol)
entre la paret i el barranc, l'indret és realment espectacular. Entrem en un bosc de pi negre i sortim a un enorme prat prealpí fins que assolim el Coll del Portet (1.829 m). Les vistes des del coll són immillorables: el conjunt rocallós del Ferrús, la Gallina Pelada i les Roques Blanques, davant nostre el Pedraforca, i al fons el Cadí.


Davallem i trobem la font del Portet (1.809 m). Seguim un caminoi a l'esquerra, tot fent ziga-zagues, baixant per la Baga de les Llebres fins al torrent de la Coma (1.620 m), al fons d'aquesta vall elevada. Travessem el torrent i seguim davallant cap a la Baga de Cordoliu, on trobem una pista més ampla. Seguim ara més planers en direcció a Feners. Trobem el Molí de Feners a l'esquerra (1.198 m), punt de confluència del GR 107 i la variant GR 107-1. Creuem Aigua de Valls per un pont i deixem Feners a la dreta. Passem pels masos de Cal Tomàs i La Farga, gran casa amb una font. Tot seguit ascendim per la pista i entrem al poblet de l'Espà (1.330 m), amb la seva església de Sant Andreu, d'estil romànic. Passat el poble el GR gira en direcció a ponent seguint un camí per sota de la carretera de Gósol. Creuem els torrents de la Bassota i el de Merles, i entrem al poble de Sorribes (1.372 m). El travessem pel bell mig i ens dirigim cap a un collet amb una creu que veiem al davant. Creuem el torrent de les Aigualides i arribem al Coll del Cap de la Creu (1.444 m), amb una bonica vista de la Gallina Pelada. Seguim ara la pista paralel·la a la carretera. Creuem el torrent de Rubinat i arribem finalment al nostre destí: Gósol (1.414 m), rotonda a la carretera de Berga (B-400). Paga la pena la visita d'aquest bonic poble, als peus del Pedraforca, amb la seva Plaça Major amb l'escultura de la dona dels pans de Picasso, el Museu Etnogràfic, l'Espai Picasso i les actuals ruïnes del castell de Gósol, del segle XI.



INFORMACIÓ DESTACADA

         
Dificultat:  **  (18,380 kms)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 803 m) (- 1.070 m)

Organitza: Vocalia de Senders.





DESCÀRREGUES

Fumanya - Gósol   

Full de ruta de la 2ª etapa, Fumanya - Gósol


Track GPS 2ª etapa, Fumanya - Gósol

Àlbum de fotos 2ª etapa, Fumanya - Gósol