Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Cim de la Roca Falconera (Parc Natural de la Serra de Montsant, El Priorat)

30 de maig del 2018

SORTIDA AL RIPOLLÈS. EXCURSIÓ AL PIC DE COSTABONA 
Molló – Costabona – Setcases



Diumenge, 13 de juliol de 2025

Itinerari:
Molló (plaça Major), can Borrató, can Pletis, turó de Santa Magdalena, Roques de Santa Creu, Igols d'en Romaní, Puig de Sant Joan, Collada de la Fembra Morta, serra de la Fembra Morta, la Solana, Collada Verda, Collada Fonda, Roques d'en Mercer, Roca Blanca dels Oms, font de Fra Joan, Coll de Pal, cim de Costabona, Collada Fonda, Serrat del Solà de Bones, ruta dels Contrabandistes, torrent del Camp d'en Malet, Cabana del Ferrer, la Rodonella, torrent de Vall-llobre, la Vall Llobre, pont d'en Xecó i Setcases.
 
Descripció:
Aquesta magnífica excursió ens porta pel camí de ferradura que enllaça Setcases i Molló, camí resseguit des de temps immemorials i de gran importància per a la ramaderia. Passarem per indrets de magnífiques vistes a tot el Pirineu Oriental, amb l'al·licient d'assolir el cim del Costabona, des d'on gaudirem d'un impressionant panorama muntanyós, des del Puigmal al Canigó.
 
Sortim des de la plaça major del poble de Molló (1.186 m), on val la pena visitar l’església romànica de Santa Cecília de Molló, del segle XII, amb un dels campanars més bonics del romànic.

Oratori de Santa Magdalena

Comencem a pujar pel camí del Solà, tot seguint la traça del GR 11, i deixem a la dreta can Borrató. Ja sortint del poble, deixem a l’esquerra Can Pletis, una casa rural de luxe, i un tros més amunt arribem al Puig de Santa Magdalena (1.438 m), on trobem l'oratori de Santa Magdalena. Seguim en suau ascens per les anomenades Roques de Santa Creu i arribem als Aigols d’en Romanic, per on passa el torrent de la Font de l'Espatllat (1.530 m). Seguim ascendint per la pista en direcció nord-oest, tot travessant un bonic bosc de pi negre, i assolim el Puig de Sant Joan (1.670 m). Ara deixem la pista principal, que és el Camí del Coll Sobiràs que continua recte, i girem cap a l'esquerra, tot revoltant el Puig Moscós, que tenim a la dreta; tornem a sortir a la pista principal, que travessa en aquesta zona tota la serra de la Fembra Morta.
 
En suau ascens arribem a la Collada de la Fembra Morta (1.727 m), lloc que té una famosa llegenda -diu la llegenda de la fembra morta que una minyona va desafiar el fred i els fantasmes i va pujar de nit a la muntanya, pel camí del Costabona, perquè escoltava l’amo del mas Galceran que explicava que hi va veure, tot buscant una vaca esgarriada, un fantasma voltat de llumetes, i no s’ho creia. Així que la noia va pujar a comprovar-ho, tota valenta. Sent dalt del coll, hi va clavar un pal al terra per demostrar on havia arribat, però no es va adonar que se li va clavar a la faldilla, i en marxar va notar que alguna cosa la retenia i de l’espant el cor se li va parar i va morir-. Amb un breu i nou ascens per la carena, passem pel cim del Turó de les Fontetes (1.768 m). En aquest punt deixem el GR 11 i el camí de Setcases, i seguim a la dreta un sender que,

Cim del Costabona

vorejant el Puig Sistra, ens durà fins a la Collada Verda (1.899 m). Esplèndida panoràmica de tot el Pirineu Oriental. Seguim la carena pel filat espinós per al bestiar i arribem a la Collada Fonda (1.904 m), encreuament de pistes.
 
Comencem a pujar fort, Roques d’en Marcer, Cabana del General, Roca Blanca dels Oms i arribem a la font de Fra Joan (2.206 m), sobre mateix del refugi Costabona. Seguim ascendint pel sender i arribem al Coll de Pal (2.319 m). Una curta pujada cap a la dreta per la carena ens durà finalment al cim del Costabona (2.465 m). Impressionant panorama muntanyós des del Puigmal al Canigó, que domina el paisatge al nord. A l'oest treuen el cap el Bastiments i el Gra de Fajol i a l'est s'alça altiu el Bassegoda, i la vista arriba fins al massís del Montgrí. Al sud, s'exten la Garrotxa i al fons el Montseny. La baixada del cim la farem directament pels prats, en direcció sud, seguint alguns corriols que anirem trobant, en una forta davallada, fins arribar de nou a la Collada Fonda (1.904 m), on trobem la pista que va de Setcases a Espinavell. Des d'aquest coll, anem a buscar una pista secundària per sota de la principal, tot descendint pels prats fins que trobem de seguida el traçat d'un sender que es fica dins del bosc: és el Camí dels Contrabandistes (1.880 m).
 
Anem descendint pel Camí dels Contrabandistes, on trobem marques de pintura verda. Creuem el Serrat del Solà de Bones, i el torrent del mateix nom, amb una bona imatge del Costabona darrere nostre. Més endavant, creuem el Camp d'en Malet, i un altre torrent del mateix nom. Deixem la cabana del Ferrer a mà dreta i anirem seguint el camí en franca davallada, sempre paral·lels al torrent de Vall-llobre. Arribem a la casa de la Rodonella (1.434 m), també a la nostra dreta. El camí es converteix en una pista i anem travessant diferents torrents, com el de Galinyà, o el d'Estreu, fins que arribem al fons de la vall i al poble de Setcases. Creuem el pont del Xecó sobre el riu Ter i entrem a la població (1.267 m).
 
 
 
 
INFORMACIÓ DESTACADA
         
Dificultat:  **  (20,510 kms)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 1.295 m) (- 1.215 m).

Lloc i hora de sortida de Terrassa: Rambla d’Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, a les 6 del matí. La tornada serà a la tarda.

Observacions: El desplaçament es farà en autocar, amb plaçes limitades. Cal treure la inscripció a la secretaria del Centre, o bé a través del web www.ce-terrassa.cat  del dia 30 de juny a l'11 de juliol, ambdós inclosos, de 6 a 9 del vespre.

Notes: L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d'exhaurir-se les places de l’autocar. Us recordem que el divendres, dia 11 de juliol, serà l'últim dia d'inscripció, per tant preguem que us hi inscrigueu abans d'aquest dia. Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l'assegurança temporal a Secretaria.

Preu de la inscripció: 22 €

Organitza: Vocalia de Senders.