Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Cim de la Roca Falconera (Parc Natural de la Serra de Montsant, El Priorat)

30 de gener del 2019

  9a etapa:            ÀGER - L'AMETLLA DEL MONTSEC              (18,530 km)


Diumenge, 19 de maig 


Itinerari:
Masia cal Maciarol, barranc de Ritou, canal del Caragol de Graelles, mirador, carretera del Coll d'Ares, Serrat del Boixeguer, Lo Pedró, carena del Montsec d'Ares, camí de Sant Alís, Pas dels Pous de Glaç, Cap del Ras, Penya Sant Alís, Pas de l'Ós, Feixes del Tossal de la Canal de l'Embut, Pas del Feixant de les Àligues, Serrat Alt, collada de Colobor, el Pas Nou, Pas del Llop, Planell de l'Osca, Tossal de l'Osca, Pas de l'Osca, Camí d'Escumó, barranc de l'Osca, barranc de Barreta, Casa Camperol, Camí de la Font Grossa i l'Ametlla del Montsec.


Descripció:

En aquesta meravellosa excursió, gaudirem d'una circular, tot carenejant per bona part del Montsec d'Ares. El Montsec d'Ares és el sector central de la Serra del Montsec, que separa la Conca de Tremp, al Pallars Jussà, de la Vall d'Àger, a la Noguera. La Serra del Montsec és un indret d'especial bellesa, parets escarpades, multitud de coves, troballes de fòssils i un cel net ideal per les activitats astronòmiques. També, la zona és coneguda per la pràctica del parapent. Des d'Àger seguirem l'antic Camí Ral d'Àger al Coll d'Ares pel barranc de Ritou, i avançarem sobre les escarpades cingleres del Montsec fins al Pas de l'Osca, una estreta canal que ens conduirà de nou a la vall d'Àger.

Penya Sant Alís (1.676 m), cim del Montsec d'Ares

Sortim des del gran mas de Cal Maciarol (Àger) (735 m), hotel, restaurant, allotjament rural i escola de parapent, situat a la carretera de l’observatori que puja al coll d’Ares, a 2 kms. de la població d’Àger. Aquí esmorzarem. De seguida, abandonem l'asfalt i continuem per un camí. Arribem a la llera del barranc de Ritou (771 m) que seguirem primer per un camí carreter i després per un sender. El nostre camí ample s'estreny i s'encara vers un cingle que tenim proper. Passem vorejant la roca, entre parets, és un grau que superem fent ziga-zagues, fins arribar a un mirador que ens ofereix una excepcional panoràmica sobre la contrada, especialment sobre el Montsec de Garreta i l'ermita de la Mare de Déu de la Pedra que atalaiem en la llunyania.

El sender s'enfila per una canal fent marrades, la canal del Caragol de Graelles (1.072 m). Seguim ascendint i sortim a la carretera asfaltada (1.289 m) que puja al coll d'Ares. La travessem i seguim amunt pel Camí Vell de Coll d'Ares. Tornem a creaur la carretera diverses vegades. En un revolt, trobem els senyals del GR 3 que se'n va a Coll d'Ares i Sant Esteve de la Sarga. Assolim finalment Lo Pedró (1.532 m), ja a la carena del Montsec d'Ares, tot gaudint en el vessant nord de belles panoràmiques dels
La vall d'Àger des de la collada de Colobor
Pirineus amb la Pica d'Estats, el Bessiberris, l'Aneto i les Maladetes i el Mont Perdut entre d'altres elevacions. Seguim la pista, primer asfaltada i després de terra, cap a llevant en direcció al cim de la serra. Passem pel Pas dels Pous de Glaç (1.589 m) i tot seguit arribem al punt més alt del Montsec d'Ares, la Penya Sant Alís (1.676 m), vèrtex geodèsic, 100 Cims de la FEEC i punt més alt de la nostra excursió. El cim ens ofereix una visió àmplia: des del Montseny, Montserrat, Montcaro, Serra de Prades, Serra de Montsant, el Moncayo, Serra de Guara i pràcticament tots els Pirineus, des dels navarresos fins als gironins. Trobem també una antiga rampa d'obra per practicar el parapent.


Des del cim, carenejarem una bona estona en direcció al Pas de l'Osca. Entre suaus pujades i baixades passem pel Pas de l'Ós (1.634 m) i el Pas del Feixant de les Àligues (1.602 m) fins assolir la Collada de Colobor (1.538 m). Tornem a ascendir suaument per passar el Pas Nou (1.600 m) i el Pas del Llop (1.611 m). Comencem a davallar pel Planell de l'Osca i arribem al Tossal de l'Osca (1.521 m), i el Pas de l'Osca (1.349 m), des d'on iniciarem la baixada. El sender, un antic camí de bast o ferradura, és pedregós i un xic perdedor a l'inici, i en fort pendent. Arribem finalment a una pista: és el Camí d'Escumó (1.127 m). La seguim a l'esquerra i l'abandonem a uns 100 metres per seguir un corriol a mà dreta. Trobem el torrent de l'Osca -molt a prop, hi ha la cova del Coscó-. Seguim davallant per un camí paral·lel al barranc de Canaril i arribem a Casa Camperol (658 m), una gran masia amb granges. Seguim ara el Camí de la Font Grossa en suau descens fins que assolim la carretera, que ens mena al barri del Tossal (603 m), ja a tocar del nostre destí. Per una curta baixada arribarem al centre de l'Ametlla del Montsec (560 m), final de la nostra excursió.




INFORMACIÓ DESTACADA

         
Dificultat:  **  (18,530 kms)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 1.078 m) (- 1.253 m).

Organitza: Vocalia de Senders.
 
 

 


DESCÀRREGUES

Àger - L'Ametlla del Montsec

Full de ruta de la 9ª etapa, Àger - L'Ametlla del Montsec

Track GPS 9ª etapa, Àger - L'Ametlla del Montsec

Àlbum de fotos 9ª etapa - Àger - L'Ametlla del Montsec  


      PROPERA ETAPA