Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Les Tres Creus a la Mola d'Estat (Muntanyes de Prades)

15 de febrer del 2019

  10a etapa:        CORÇÀ - EL PONT DE MONTANYANA          (12,960 km)

   La Pertusa i el Congost de Mont-rebei    DINAR DE GERMANOR

 
 
ETAPA CLOENDA DEL SENDER TRANSVERSAL DE CATALUNYA (2ª PART)
 
Diumenge, 16 de juny 
 
Itinerari:
Corçà, Camí de la Pertusa, cementiri de Corçà, Costa del Cementiri, barranc del Savinal, aparcament de la Pertusa, ermita de la Mª de Déu de la Pertusa, aparcament de la Pertusa, serra de Cantaperdius, Pas de la Pardina, barranc i font de la Pardina, mas de la Pardina, lo Feixà, font del Lluent, Camí de Mont-rebei, Pas del Mill, serra del Mill, cova de la Tonya, Cingle de Carlets, barranc de Carlets, mas de Carlets, font del Rajolí, barranc de la Punta, Camí Nou de Mont-rebei, Portell del Montsec, Congost de Mont-rebei, barranc Fondo, Pont Penjat de Mont-rebei, Corral de Sant Jaume, Àrea de lleure de la Masieta i El Pont de Montanyana.
 




Descripció:
El congost de Mont-Rebei, que forma el riu Noguera Ribagorçana en travessar la serra del Montsec, separa el Montsec d'Ares del Montsec de l'Estall i constitueix l'únic gran congost de Catalunya que es manté més o menys verge sense que el travessi cap carretera, ferrocarril o línia elèctrica. Únicament és travessat per un camí de ferradura parcialment excavat a la roca que permet gaudir d'una manera molt espectacular d'aquest indret. Les parets del congost arriben a assolir més de 500 metres de caiguda vertical, amb punts on l'amplada mínima del congost és de només 20 metres. Des de l'any 2005 el congost de Mont-rebei ha estat declarat Refugi de Fauna Salvatge.
Hi ha diferents itineraris en el congost. El camí clàssic és el que travessa tot el congost seguint els senyals del GR 1. La Mancomunitat de Catalunya va construir un camí de bast excavat a la roca de la paret oriental, denominada "Catalunya", per facilitar les comunicacions entre els pobles de la zona. Però l'any 1977 el camí va quedar negat per la crescuda de les aigües que va provocar el tancament de la presa del pantà de Canelles. Perduda aquesta via de comunicació, i en resposta a les reivindicacions de l'excursionisme català, la Unió Excursionista de Catalunya va iniciar la construcció d'un nou camí, 30 metres per sobre de l'antic i també excavat a la roca, inaugurat l'any 1982. El camí discorre per un pendent molt suau d'uns 7 kms. de llargada, i s'endinsa en el congost; un cop travessat, es pot allargar per ascensió continuada de pendent mitjà fins a Mas Carlets. Per creuar el barranc Fondo, que és l'accés al camí des del
Pont Penjant de Mont-rebei
nord, es va construir un pont penjant. Tant l'accés nord com el sud són a més de 500 metres d'alçada, ja que el camí discorre més o menys a un mateix nivell. El GR 1 el recorre íntegrament.
Sortim del poblet de Corçà (684 m) i seguim a l'esquerra la pista asfaltada que porta a l'aparcament de la Pertusa (cartell indicador). De seguida trobem una cruïlla de pistes; deixem la que baixa al pantà de Canelles i seguim per una pista estreta i asfaltada, és el Camí de la Pertusa. Passem a prop del cementiri de Corçà, i al cap de poc arribem a l'aparcament de la Pertusa (665 m). Unes escaletes amb troncs de fusta ens menen a un sender que, sota una afilada cinclera, ens condueix a l'ermita romànica de la Mare de Déu de la Pertusa (s. XI) (672 m). Constitueix un mirador aeri espectacular de l'embassament de Canelles i el pas del riu Noguera Ribagorçana. A prop hi ha les restes d'un antic castell medieval. Retornem a l'aparcament i seguim el camí de l'esquerra, el GR 1. Davallem i passem el Pas de la Pardina (597 m). Tot seguit, creuem el barranc de la Pardina i passem per la font i les ruïnes del mas del mateix nom (573 m). S'inicia una forta ascensió flanquejant per la serra del Mill, tot fent algunes ziga-zagues. Passem prop de la font del Lluent i assolim el Pas del Mill, punt més alt de la nostra excursió (804 m).
Després de baixar al petit coll del Serrat del Seguer, es troba el petit refugi lliure del Mas de Carlets (750 m). Més endavant, hi ha la font del Rajolí. Davallem fins als peus del congost de Mont-rebei, tot seguint el Camí Nou de Mont-rebei, i remuntem fins al pas excavat a la roca que el creua, ja al mateix engorjat. Flanquegem pels verticals penya-segats amb impressionants vistes de l'estret. Arribem al Portell del
El Congost de Mont-rebei
Montsec (485 m); deixem un trencall a la dreta que porta a la cova de la Colomera i travessem tot el congost, que en alguns punts només té 20 m. d'amplada amb parets de més de 500 m. d'altitud. Seguim avançant pel Camí del Pas de Mont-rebei fins que assolim el pont penjant metàl·lic (510 m) sobre el barranc Fondo.
Creuem el Pont Penjat i passem per l'enrunat Corral de Sant Jaume. Avancem pel camí, a tocar del pantà de Canelles, i arribem a l'Àrea de lleure de la Masieta (525 m), on trobem els aparcaments, un punt d’informació, banys i diverses taules de pícnic. A l’altra banda del riu i per sobre d’un precipici, hi despunten dues construccions del segle XI: l’ermita romànica de la Mare de Déu del Congost i el castell de Girbeta, anomenat també castell dels Moros. Avancem per la pista fins a sortir a la carretera d’Alsamora, que seguim uns metres cap a la dreta. Aquí serà el punt final de la caminada a peu i on ens recollirà l'autocar (563 m). En els propers 8 quilòmetres per carretera gaudirem de vistes espectaculars del pantà de Canelles, fins arribar al Pont de Montanyana, final de l'excursió i on farem el dinar de cloenda de la temporada.
 


DINAR DE CLOENDA

Per acabar la jornada en un ambient de germanor, com ja és tradicional, farem un dinar especial de cloenda de la segona part del Sender Transversal de Catalunya (GR 1) a l'Hostal restaurant Condes de Ribagorza, d'El Pont de Montanyana. El preu del dinar, amb cafè inclòs, serà de 18,- euros, encara que, com sabeu, els qui heu vingut periòdicament a les etapes d'aquesta segona temporada us sortirà molt més barat, segons el nombre d’etapes que hàgiu fet. En el moment de fer la inscripció a la secretaria del Centre només s’haurà d’abonar el tiquet de l’autocar i haureu d’escollir un primer i un segon plats del menú que us presentem a continuació:

Primer plat
Segon plat
Amanida de formatge fresc i fruits secs
Galtes de porc amb panses i prunes
Canelons de la casa
Botifarra blanca i negra a la brasa
Mongetes amb xoriço i morro
Pollastre al forn
Escudella catalana
Lluç a la planxa
 
 
Beguda
Postres
Aigua, vi, gasosa i cava
Flam de la casa, gelat
Cafès, infusions i gotes
Copa Ribagorza, fruita

 
 
RECORDEU: inscripcions a Secretaria, o a través del web del Centre, www.ce-terrassa.cat, del dia 27 de maig al 7 de juny, ambdós inclosos (una setmana abans de la sortida). En el moment de fer la inscripció a secretaria, heu d’escollir un primer i un segon plats del menú. Els que feu la inscripció a través del web, recordeu de trucar a Secretaria per confirmar els dos plats del menú (tel. 93 788 30 30), o bé especificar-ho a la inscripció pel web.
      
 
 
 
INFORMACIÓ DESTACADA
         
Dificultat:  *  (12,960 kms)
Desnivells acumulats aproximats:   (+ 470 m) (- 579 m).
Organitza: Vocalia de Senders.