Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Cim de la Roca Falconera (Parc Natural de la Serra de Montsant, El Priorat)

15 de gener del 2019

  8a etapa:             PANTÀ DE CAMARASA - CORÇÀ              (23,530 km)


Diumenge, 14 d'abril 

Itinerari:
Pantà de Camarasa, ctra. C-12, torrent de la Figuereta, Planta del Rei, camí de la Planta del Rei, torrent dels Cols, font dels Cols, serra Grossa, Casa Retjo, camí Reial de Tremp a Àger, camí de Montsec, l'Ametlla del Montsec, el Tossal, Corral de Cisco, camí dels Gramesals, camí d'Àger a l'Ametlla, masia de Barlà, Antic Camí de l'Ametlla, mas Conill, torrent de Colobor, camí d'Àger, masia de Carxeu, Àger, font de Santes Creus, cementiri d'Àger, camí del Calvari, Pla del Calvari, camí del Pla de la Cerdanya, Pla de la Cerdanya, Sant Pere Màrtir, serrat de l'Ós, camí de Sant Bartomeu, torrent del Mas Nou, camí de les Masies i Corçà.


Descripció:

Vuitena etapa del GR 1, entre l'embassament de Camarasa, prop de l'estació d'Àger, i el nucli de Corçà, a la banda nord de la comarca de la Noguera i sota la serralada del Montsec d'Ares,
El Montsec d'Ares
que tindrem sempre present a la nostra dreta. En aquesta etapa descobrirem una vall meravellosa i plena d'història: la vall d'Àger, una vall prepirinenca limitada per dos congostos -el de Terradets, a llevant, i el de Mont-rebei, a ponent- i per dues serres -el Montsec, al nord, i el Montclús, al sud-.


Som al pantà de Camarasa en l'encreuament de les carreteres C-12 i C-13 (348 m). Creuem el pont sobre la Noguera Pallaresa i, tot seguit, la via del ferrocarril de la Pobla de Segur. El GR 1 segueix per la carretera, però nosaltres seguirem un sender en direcció a ponent; creuem el torrent de la Figuereta i arribem a la Planta del Rei, una gran extensió de terreny (450 m). Davallem i creuem el torrent dels Cols, on retrobem els senyals del GR 1. La pista es dreça i deixem la font dels Cols a la dreta. Anem seguint el camí de la Planta del Rei tot travessant la serra Grossa i passem pel costat de Casa Retjo (570 m). Ara seguim el camí de Tremp a Àger, baixant suaument per un terreny molt agradable. Creuem el torrent de Canaril i entrem al poble de l'Ametlla del Montsec (560 m). Passem per la cèntrica plaça de l'Església, i la seva església parroquial de Santa Maria de l'Ametlla. Sortim per la zona de Lo Raval i passem pel barri del Tossal. Seguim ara el camí dels Gramesals i passem per davant dels coberts del Corral de Cisco (609 m).

Anem trobant i deixant enrere diverses pistes i desviaments a banda i banda del camí. Seguim el camí d'Àger. Creuem el torrent de Tirintí i arribem a la masia de Barlà situada a la nostra esquerra (644 m). Ara seguim l'Antic Camí de l'Ametlla en ascens i passem per l'enrunat mas de Conill (672 m). Tornem a descendir i creuem el torrent de Colobor. Remuntem el barranc per la seva banda occidental en clara direcció sud, fins a arribar als voltants de la masia de Carxeu (a l'esquerra). Creuem alguns barrancs més i arribem a la històrica població d'Àger, que creuarem per la seva banda nord (597 m). Entrem per la zona esportiva, creuem la ctra. C-12 i passem per la font de les Fontetes. El casc antic d'Àger -amb el castell d'Àger i la Col·legiata de Sant Pere- ens queda just davant. Ens trobem en un lloc preciós, al cor de la vall d'Àger i als peus de les sensacionals parets de la serra del Montsec.


Ermita de Sant Pere Màrtir
Tornem a creuar la ctra. C-12 i seguim direcció nord pel camí de les Fontetes. Al cap d'uns 100 metres girem a l'esquerra i passem per davant del cementiri d'Àger (616 m), situat al Pla del Calvari. Seguim ara el camí del Calvari en direcció a ponent. Passem per unes granges i creuem el torrent de Rovinal. En una cruïlla de pistes, seguim direcció nord-est, tot travessant l'extens Pla de la Cerdanya (667 m). En una altra cruïlla girem a la dreta i creuem el barranc del Salt. Estem situats sobre el poble d'Agulló. Seguim direcció nord-est per la pista i en una nova cruïlla trobem la solitària ermita de Sant Pere Màrtir (675 m), amb un campanar sense campana. A partir d'aquest punt seguim el camí de Sant Bartomeu, sempre en direcció nord-est.

Anem creuant alguns torrents, com el del Caminer o el torrent del Mas Nou (684 m), i anem ascendint molt suaument pel camí Vell de Sant Bartomeu, entre camps de conreu. En un collet creuem el serrat del Mas d'en Gassol i comencem a trobar algunes masies a banda i banda del camí, com la masia de Xamó, la de Serradill, o la de Panyello; de fet anem seguint l'anomenat camí de les Masies, que ens mena finalment al nostre destí: el petit nucli de Corçà (685 m). Corçà pertany al municipi d'Àger i està situat molt a prop de l'embassament de Canelles, a la Noguera Ribagorçana, i del congost de Mont-rebei. Al poble, hi destaca el castell de Corçà i l'església parroquial de la Mare de Déu del Roser; i als afores destaca l'ermita romànica de la Mare de Déu de la Pertusa, del segle XI.


 

INFORMACIÓ DESTACADA
    

Dificultat:  **  (23,530 kms)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 698 m) (- 389 m).


Organitza: Vocalia de Senders.  

 




DESCÀRREGUES


Pantà de Camarasa - Corçà           

Full de ruta de la 8ª etapa, Pantà de Camarasa - Corçà    

Track GPS 8ª etapa, Pantà de Camarasa - Corçà 

Àlbum de fotos 8ª etapa, Pantà de Camarasa - Corçà 


      PROPERA ETAPA