Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Les Tres Creus a la Mola d'Estat (Muntanyes de Prades)

15 de setembre del 2018



Diumenge, 4 de novembre


Itinerari:
Pista desviament “El Toscar” (granja de Riber), Camí Vell del Toscar, ermita de Santa Llúcia, Barranc de la Conca, Sant Julià, castell de Carles, mas de l’Era, mas de Sebastià, Santa Magdalena (el Toscar), Barranc del Toscar, font dels Xorros, coll de la Vallfiguera, Bassis de la Solana (o Negrotler), talaia-mirador de la Vallfiguera, torrent de la Vallfiguera, Racó del Salt del Ximenot, Pla dels Llarers, Barranc i Gúbies de la Vallfiguera, font de la Vallfiguera, Pla de l’Estremera, font de l’Estremera, mas de l’Atans, mas del Patut, Camí del Pla de la Serra, Barranc de la Conca, granja de Liberto i granja de Riber (pista “El Toscar”).

Descripció:
Les Gúbies de la Vallfiguera són unes gorges càrstiques de gran espectacularitat. L’aigua ha esculpit al fons de la Vallfiguera un estret passadís de verticals parets que amiden unes quantes desenes de metres d’alçada. És un indret corprenedor, una meravella geològica, al bell mig d’un congost feréstec i solitari. Hi ha diverses formes habituals d’anar-hi: pujant per la Vall Cervera, baixant pel GR i pel salt del Ximenot, pels Forats de la Costa (el Caragol)... però nosaltres hem escollit un itinerari circular des del Toscar que ens permet recórrer pràcticament tota la Vallfiguera (o Vall Figuera) des de la capçalera fins pràcticament la Vall Cervera.
Castell de Carles (El Toscar)
Els camins són ben fressats i senyalitzats en bona part (GR, alguns indicadors, fites,…), malgrat que els mapes no els reflecteixen fidelment. El tram més delicat és el que segueix la llera del torrent on, sense poder-lo considerar difícil, si que cal esmerçar-hi l’atenció. Tingueu en compte que la cobertura de GPS a les gorges sovint resulta pobra i pot induir a l’error. Per aquest motiu les lectures d’alçada dels punts del track poden diferir sensiblement de la realitat.
Iniciem el recorregut a la pista del Toscà, a la ctra. TV-3422 que porta a Alfara de Carles (266 m). Seguim la pista cap a ponent, tot seguint els senyals del GR 171; deixem una piscifactoria a l'esquerra i arribem a l'ermita barroca de Santa Llúcia (325 m), bon lloc per esmorçar. Aquí deixem el GR. Ara seguirem el Camí Vell del Toscar en direcció sud-est, tot passant pel Barranc de la Conca. Podem albirar el Castell de Carles davant nostre. Sortim a una pista que ens mena a Sant Julià (a la dreta), i tot seguit ens enfilem per l'esquerra fins assolir les restes del Castell de Carles (432 m): quatre murs sobre un cim rocós, en un estrep del Montcaro. Està situat al cim d'un turó enmig de la vall del Toscà i rodejat de muntanyes. Tornats a la pista, seguim direcció sud. Passem pel mas de l'Era i per l'antiga fàbrica del vidre. Tornem a ser sobre el GR 171 i arribem a l'ermita de Santa Magdalena (el Toscà), on trobem la font dels Xorros (485 m). Continuem per la pista i l’abandonem aviat per girar a la dreta (rètol indicador Refugi de Caro) revoltant una casa que deixem a mà dreta. Entrem en una obaga ombrívola, on predomina el pi roig i la boixeda, en suau ascens.
Arribem a un trencall (573 m) i girem a la dreta. El camí conserva trams empedrats, amb curtes llaçades per encarar el fort pendent que es modera quan virem cap al sud-est. A l’esquerra una talaia ens permet contemplar el Toscar, tot el barranc de la Conca i Alfara de Carles als peus de les Rases del Maraco i la Moleta. El camí puja fort i assolim el Coll de la Vallfiguera (855 m). Canviem de vall i de paisatge. Deixem enrere l’obaga del Barranc de la Conca per introduir-nos al solell de la Vallfiguera i el boix cedeix terreny a l’alzina. Davallem lleugerament. A l’esquerra surt un corriol que en pocs metres ens deixa als Bassis de la Solana o Negrotler (830 m) (pal indicador), amb unes basses d'aigua (font). Tornem al camí que em deixat. Podem albirar tota la Vallfiguera, tancada a migdia entre el Tossal de la Reina i la Punta de Farrúbio. Arribem a una altra talaia, bon mirador de la vall (870 m), punt més alt de l'excursió. Comencem a davallar i travessem el torrent de la Vallfiguera (850 m). Seguim encara el GR 171, ara pel vessant obac de la vall, durant un curt tram. El deixem per continuar davallant i anem a entaforar-nos al Racó del Salt del Ximenot (750 m). Les Gúbies estan just sota nostre, fondalada avall. Arribem a una petita estaca metàl·lica amb rètols que ens senyala el camí de baixada a les Gúbies, punt conegut com el Caragol. Davallem per una canal fins al Pla dels LLarers (578 m). Estem encaixonats, envoltats d’altes parets verticals.
Les Gúbies de la Vallfiguera
Amb uns centenars de metres abastem l’entrada a les gúbies, la part més espectacular de la gorja que podem recórrer a peu. Anem ascendint suaument per un estret passadís. Els primers metres avançarem sobre grava, després sobre blocs. Generalment el recorregut s’acaba en un toll on hi ha instal·lat un passamà de corda (625 m). Tonem enrere al Pla del Llarers, i seguim avall pel costat de la llera del torrent, després per dins el torrent superant blocs de roca fins i tot amb petites grimpades. Hem d'estar atents a les fites de pedra que ens indiquen petits corriols a la banda esquerra del torrent per evitar grans desgrimpades pels blocs de roca. Arribem al Pla de l'Estremera (461 m), cruïlla de camins: seguim direcció nord en suau davallada.
Passem per l'enrunat mas de l'Atans (448 m) i seguim per l’esquerra travessant unes feixes. Passem pel mas del Patut (465 m) també en estat ruïnós, i seguim cap el nord. Travessem el Pla dels Castellassos. En aquest punt (444 m) deixem el camí de l'esquerra, que ens menaria de nou al Toscà, i seguim recte direcció nord per l'anomenat Camí del Pla de la Serra en clar descens, que es dirigeix al barranc de la Conca. Abans d'arribar-hi tombem cap a llevant. Travessem el barranc i sortim a la gran Granja de Liberto (270 m). Uns metres més enllà i ja sortim al Camí Vell del Toscar, punt d'arrancada i final de l'excursió.




INFORMACIÓ DESTACADA


         
Dificultat:  **  (16,310 kms)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 782 m) (- 782 m).
Organitza: Vocalia de Senders








DESCÀRREGUES

Les Gúbies de la Vallfiguera (Parc Natural dels Ports)

Full de ruta Les Gúbies de la Vallfiguera

Track GPS Les Gúbies de la Vallfiguera

Àlbum de fotos Les Gúbies de la Vallfiguera




Ermita de Santa Magdalena (El Toscar)