Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Les Tres Creus a la Mola d'Estat (Muntanyes de Prades)

5 de setembre del 2018

  2a etapa:                   COLL DE JOU - CAMBRILS                  (21,980 km)



Diumenge, 21 d'octubre 


Itinerari:
Coll de Jou, ctra. L-401, cal Pubilló, torrent i Salt de la Perdiu, riera de Canalda, Devesa de can Prat, Canalda, les Saleres, torrent de Junyent,  Tossal de l'Anella, Clot de la Coma, Sant Martí de Cavallera, Pi de la Creueta, Rasa dels Fossos, Rasa d'Odèn, ermita de Sant Miquel, el Soler de Dalt, boscos de Riulacó, el Grauet, Molí de Riulacó, Salt del Forat Colomer, Camí de la Serra d'Odèn, mas el Boix, font de la Torrentera, mas el Torrent, Ribera dels Perxets, Creudadella, ctra. L-401, Clot de Caons, riera de cal Xinquet, cal Xinquet, cal Jaume, cal Ros i Fonda Ca l'Agustí (Cambrils).

 
Descripció:
Segona etapa del Sender Transversal de Catalunya (GR 1) (2ª part), que ens menerà des del Coll de Jou, sobre Sant Llorenç de Morunys, fins al nucli de Cambrils, al municipi d'Odèn, tot passant pel poblet de Canalda i visitant indrets tan espectaculars com Sant Martí de Cavallera o l'Estret de Riulacó, on podrem gaudir del Salt del Forat Colomer. Sortim de Coll de Jou (1.461 m), punt més alt de l'excursió, cruïlla de pistes i carreteres, on trobem la font de Coll de Jou i les marques del GR 1. Passada la font, agafem un camí a l'esquerra de la carretera
Ermita de Sant Miquel del Soler de Dalt
que comença a davallar, tot seguint la traça del GR 1. Passem per una cruïlla de pistes i arribem al mas de Cal Pubilló (1.345 m). Travessem el mas pel bell mig i davallem entre dues basses d'aigua. Anem girant cap a la dreta a buscar el fons del barranc de la Perdiu -si tenim sort podrem veure el Salt de la Perdiu-. Pugem per l'altra banda del barranc fins creuar la riera de Canalda (1.210 m). Seguim la sendera direcció sud; passem per can Prat i sortim al camí asfaltat de Canalda. Seguim la pista a l'esquerra fins que arribem al nucli de Canalda (1.193 m), on destaca l'església parroquial de Sant Julià, romànica del segle X.


Seguim ara la pista en direcció nord-est en clar ascens. Travessem el torrent de Junyent i seguim cap a ponent. Passem sota el mas del Planellot i ens arribem al Tossal de l'Anella (1.308 m), un turonet des d'on es contempla una vista espectacular. Seguim la traça del GR 1 i arribem a l'ermita restaurada de Sant Martí de Cavallera (1.224 m). La pista revolta i passem per l'espectacular Pi de la Creueta. Un cop passada la Rasa d'Odèn, arribem al Soler de Dalt, conjunt d'edificacions en un lloc altiu i arrecerat sobre el riu d'Odèn, on trobem l'ermita romànica de Sant Miquel. Tot seguit, ens endinsem en els Boscos de Riulacó i al cap de poca estona passem pel tram conegut com El Grauet, on trobem l'antic Molí de Riulacó al riu d'Odèn, i on hi ha una cruïlla de camins. Paga la pena arribar-nos fins el proper estret de Riulacó, espectacular estret excavat pel riu amb un impressionant saltant d'aigua: el Salt del Forat Colomer (1.000 m). Deixem aquest meravellós indret i el sender s'adreça ara fort, fent llaçades, fins arribar al Camí de la Serra d'Odèn (1.210 m), el qual seguirem ara en direcció nord, guanyant alçada. La pista arriba al veïnat d'Odèn, però nosaltres no hi arribarem: l'abandonem en un revolt de la pista per seguir un sender a l'esquerra (1.244 m).
Salt del Forat Colomer (estret de Riulacó)

Seguim el camí sota la Carena del Castell d'Odèn en direcció a ponent. Passem pel mas el Boix. El sender comença a davallar fins a sortir a una pista cimentada que seguirem a la dreta. Creuem el Riuet de la Plana -a prop hi ha la font de la Torrentera-, i tornem a ascendir per l'altra banda. Deixem a l'esquerra els masos de l'Oriola i El Torrent, i anem avançant sempre en direcció a ponent. Abandonem la pista cimentada (1.192 m), que surt a la carretera, i seguim una altra sendera a l'esquerra en franca davallada fins creuar la Ribera dels Perxets (1.040 m). Tornem a remuntar per l'altra banda fins a sortir molt a prop de la carretera L-401, lloc anomenat Creudadella (1.177 m). Travessem una pista ampla i seguim un sender sota la carretera, fins que hi sortim (1.170 m). La seguim a l'esquerra uns 350 metres en suau descens i tornem al sender, que torna a davallar. Creuem el Clot de Caons (1.097 m). De seguida sortim a la carretera i la creuem.

A l'altra banda, seguim una pista cimentada que ens mena als masos de cal Xinquet i cal Jaume, sota el Tossal de Cambrils. En arribar als masos de cal Jaume i cal Petit (1.144 m), agafem un corriol a mà esquerra que seguim direcció a ponent. Passem per cal Ros, i seguim una mena de pista que ens porta fins a un dipòsit (1.192 m). Aquí deixem la pista, que gira a l'esquerra, i seguim recte per un camí, ara en clar descens, fins arribar un altre cop a la ctra. L-401. La seguim a l'esquerra i assolim finalment el nostre destí: la fonda-restaurant ca l'Agustí de Cambrils (1.091 m).



INFORMACIÓ DESTACADA
        

Dificultat:  **  (21,980 kms)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 912 m) (- 1.284 m).
 
Organitza: Vocalia de Senders.






 DESCÀRREGUES

Coll de Jou - Cambrils          

Full de ruta de la 2ª etapa, Coll de Jou - Cambrils       

Track GPS 2ª etapa, Coll de Jou - Cambrils

Àlbum de fotos 2ª etapa, Coll de Jou - Cambrils


      PROPERA ETAPA