Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Cim de la Roca Falconera (Parc Natural de la Serra de Montsant, El Priorat)

4 de setembre del 2018

  1a etapa:     SANT LLORENÇ DE MORUNYS - COLL DE JOU     (16,670 km)


Diumenge, 23 de setembre
 
Itinerari:
Sant Llorenç de Morunys (Plaça del Vell Mur), carrer de les Comes, Portal de l'Era Nova, masia i molí del Monegal, riu Cardener, Sant Lleïr de Casabella, Camí de la Vilella, Bosc del Jou, mas el Jou, coll del Jou, Riuet de la Pedra, cal Jepot, cal Dam, cal Guerra, ermita de Sant Serni de la Pedra, castell de la Pedra, Camí de la Pedra, torrent del Ramosell, ctra. LV-4012, Pont de la Pedra, Bosc de la Muntada, ermita de Sant Cristòfol dels Pasqüets, font de l'Arç, ermita de Santa Magdalena de les Tragines, Costa de Galliners, Camí de la Coma, cal Vila, ctra. LV-4241, Camp de Casa Viralda, Les Sensades, torrent de les Salines i Coll de Jou.
 
Descripció:
En aquesta primera etapa de la segona temporada del GR1 anirem a fer un tomb per l'anomenada Ruta de les Ermites, a la Vall de Lord. Per als amants del patrimoni cultural i concretament del romànic, aquesta ruta transcorre per diferents ermites de la Vall de Lord, gran part d'elles datades del segle XI. Entre els diferents monuments cal destacar l'església de la Pedra, una de les primeres en construir-se al territori i situada s
El Roc de la Pedra i l'ermita de Sant Serni
ota el Castell de la Pedra, actualment en runes. Altres elements patrimonials que es troben són les ermites de Sant Lleïr de Casabella, Santa Magdalena de les Tragines i Sant Cristòfol dels Pasqüets.
Comencem el recorregut a la plaça del Vell Mur de Sant Llorenç de Morunys (907 m). Passem pel Portalet del Puig i el Portal de l'Era Nova. Seguirem una estona els senyals de la variant GR 1-2 en direcció nord-est. Baixem entre camps i prats verds i arribem al mas del Monegal i al Molí del Monegal, just on creuem el riu Cardener per un pont (813 m). Ens enfilem de nou entre boscos, amb pins i algun roure, fins que assolim la primera ermita del recorregut, l'ermita romànica de Sant Lleïr de Casabella (s. XI) (981 m); conjunt format per l’ermita romànica, un porxo i el cementiri. Destaca la decoració escultòrica de la porta d’entrada. Sota mateix de l'ermita s'hi aixeca la masia de Cal Calat, i a uns 200 metres cap al nord-oest es troba la masia de Casabella. En aquest punt abandonem el traçat del GR 1-2 que es dirigeix cap a llevant. Seguim ara en direcció nord pel camí de la Vilella, en suau ascens. Anirem trencant la pista diverses vegades per alguns corriols, tot ascendint pels boscos del Jou, i amb bones vistes sobre el pantà de la Llosa del Cavall. Passem pel mas enrunat del Jou i assolim el Coll del Jou (1.200 m), amb molt bones vistes panoràmiques.
Tot seguit, travessem el Riuet de la Pedra i comencem a davallar, sota la serra de Pratformiu. Seguim en direcció nord pel camí de la Vilella fins arribar a una cruïlla de pistes (1.209 m). Per la dreta pujaríem al Coll de Santa Creu; nosaltres girem a l'esquerra, i de seguida deixem la pista per un corriol a l'esquerra que va descendint paral·lel a un rierol. Passem pels masos enrunats de cal Jepot i cal Dam, i anem revoltant sota el gran mas de l'Argelaguer, que tenim a la nostra dreta. En girar el camí, ja podem albirar el turó de la Pedra davant nostre, on s'assenten les runes del Castell de la Pedra. Anem revoltant el turó per la banda de llevant i amb una pujada fàcil ja som dalt del Castell (s. X) (1.065 m). Actualment del castell de la Pedra només en queden uns murs de pedra arrenglerada i sense cairar. Des d'aquí dalt tenim unes vistes excel·lents de tota la Vall de Lord. Tornem a baixar pel mateix caminet que hem pujat, tot
Santa Magdalena de les Tragines (s. XI)
revoltant el turó, i girem a l'esquerra. Deixem un dipòsit a l'esquerra i passem a tocar de la casa de cal Marcó. Baixem per unes escales i, un cop avall, en una raconada de la carretera trobem l'ermita romànica de Sant Serni de la Pedra (s. X) (999 m).
Seguim el camí de la Pedra cap a ponent, en direcció al riu Cardener. Travessem el Torrent del Ramosell per un pont i sortim a la ctra. C-462 que seguim uns cent metres cap a l'esquerra. Al Pont de la Pedra (902 m), per on creua el riu Cardener, abandomen la carretera i ens endisem cap a la dreta (pal indicador). Remuntem el corriol pel Bosc de la Muntada. Anem trobant algunes marques verdes, i entre boscos i tarteres, en suau ascens arribem a l'ermita romànica de Sant Cristòfol dels Pasqüets (s. XI) (1.035 m), amb una vista espectacular del Roc de la Pedra. Al seu costat trobem els masos de cal Masa i cal Vajoliu. Seguim avançant pel camí amb marques verdes, i tot ascendint entre boscos arribem a l'ermita romànica de Santa Magdalena de les Tragines (s. XI) (1.125 m), que s'alça, aïllada, al cap d'amunt dels camps de la masia de les Tragines. Des de l'ermita seguim ascendint per la Costa de Galliners entre boscos, a buscar el Camí de la Coma, que seguirem fins arribar al mas de cal Vila (1.157 m). De seguida, sortim a la ctra. LV-4241; la seguim en suau davallada uns 500 metres fins que trobem una pista a mà dreta. Anem travessant els boscos de les Sensades, ara en clar ascens, per sobre del torrent de les Salines. La pista ens durà directament al nostre destí: el Coll de Jou, punt més alt de l’excursió, cruïlla de pistes i carreteres, i on també trobem la Font de Coll de Jou (1.461 m).
 
  
INFORMACIÓ DESTACADA
         
Dificultat:  **  (16,670 kms)  (+/- 6 hores)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 1.136 m) (- 582 m).

Organitza: Vocalia de Senders
 
 
 

 
      PROPERA ETAPA