Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Cim de la Roca Falconera (Parc Natural de la Serra de Montsant, El Priorat)

12 de setembre del 2017


  8a etapa:                          ALPENS - VILADA                     (25,550 km)

 
Diumenge, 22 d'abril 


Itinerari:
Alpens, Costa del Graell, Pla Menut, Sant Maurici, Quintà del Molí, Rec de la Peüssa, mas Els Plans, Rec de Coma Ermada, Casanova de la Tor, mas Tordelespà, cal Senalla, mas Vila-seca, riera de Merlès, la Molina, Pla de la Quar, mas Puigdolí, la Devesa, Coll de Forcons, Serrat de Llumeners, els Graus, Pont de Sant Joan, Borredà, mas Graugés, Coll de Bas, rec de la Casa Nova, mas El Pati, mas Pradell, església de Santa Magdalena de Gardilans, Collet del Cinto, Collet dels Pous, cal Tatxero i Vilada.

Descripció:
Som al poble d'Alpens, al nord de la comarca d'Osona i ens dirigirem cap a ponent, a la comarca del Berguedà, a buscar els pobles de Borredà i Vilada. Iniciem l'excursió davant del casino d'Alpens (862 m); sortim del poble pel carrer de Baix tot seguint els senyals del GR 1. Passem per la Font Bona i el
Plaça Joan Prat Roca d'Alpens
Gorg de l'Animàs i travessem la riera Gavarresa. Ascemdim suaument pels boscos dels Comellassos i sortim al Pla Menut (872 m) on hi ha una cruïlla de pistes. Aquí abandonem el GR 1, que es dirigeix cap al sud en direcció a Santa Eulàlia de Puig-oriol, i seguim recte cap a ponent. Anem travessant els boscos de l'Artiga Vella fins arribar al Molí del Graell, on creuem la riera de Lluçanès (775 m). Seguim cap a ponent i creuem el Rec de la Peüssa. Tot seguit, passem pel mas Els Plans, que tenim a l'esquerra, i seguim en suau ascens; deixem a l'esquerra l'entrada a la Casanova de la Tor i, planejant en direcció sud-oest, arribem al Collet de la Vena on trobem el mas de Tordelespà (828 m). El proper mas, cal Senalla, a la nostra dreta. Seguim la pista per uns frondosos boscos pel Serrat de can Vilada, sempre en direcció a ponent.

La pista davalla lleugerament fins que l'abandonem per entrar a la dreta en un bosc espès, sota el cim del Serrat de la Talaia. Ara, el camí, en clar descens, ens mena fins al mas de Vila-seca (708 m), i continua davallant fins a la Riera de Merlès (660 m). Creuem la riera i sortim a la carretera del Cobert de Puigcercós, davant mateix del mas La Molina de la Quar. Seguim la carretera uns vuitanta metres cap al nord fins que tornem a agafar la pista a mà esquerra. A uns tres-cents metres trobem els senyals del GR 241, el GR circular de Borredà, que ens ve per la dreta i que ara seguirem fins arribar al nostre destí. El camí s'enfila en franca ascensió en direcció a La Quar.
Santa Magdalena de Gardilans (s. XII)
Assolim el Pla de la Quar, a l'indret de la font de la Perxa (852 m), on el camí tomba cap al nord. En una cruïlla trobem el mas enrunat de Puigdolí, i tot pujant assolim el Coll de la Llebre (933 m). Tornem a davallar entremig de boscos fins que iniciem una nova pujada que ens mena al Coll de Forcons (975 m); és l'extrem oriental de la serra de Picancel, i des d'on tenim una bona visió del Santuari de La Quar. Seguim ascendint pel Serrat de Llumeners, i assolim el punt més alt de l'etapa (1.016 m). Des d'aquí comencem a descendir cap al poble de Borredà.

Travessem una pista i davallem entre boscos. Passem pels Graus i arribem al Pont de Sant Joan sobre el Merdançol (767 m) a la vista del poble. Tot seguit, passem sobre el Molí de Cirera, a la nostra dreta, i entrem al poble de Borredà. Creuem la ctra. C-26 i anem voltant el poble per la banda de ponent. En un revolt creuem el riu Joncar de Graugés (825 m) i deixem el mas de Graugés a mà esquerra. Assolim el Coll de Bas, amb tot de masies al voltant, i seguim la pista en direcció a Vilada. Creuem els recs de la Casa Nova i del Pontarró i ascendim lleugerament a buscar la pista, però la deixem de seguida per seguir a la dreta el Camí de Sant Sadurní en direcció a ponent. Passem pel mas El Pati i, més endavant, pel mas del Pradell, a la nostra esquerra. Als pocs metres, arribem a l'església romànica de Santa Magdalena de Gardilans (s. XII), situada entre antics conreus (804 m). Tot seguit, passem pel Collet del Cinto on hi ha una cruïlla de pistes. Des del collet anem davallant lleugerament pels boscos del Pradell fins assolir el collet dels Pous (775 m).

Ara anem seguint una pista en suau descens que ens portarà fins a Vilada. Deixem a la dreta cal Tatxero, i creuem la carretera que condueix a Castell de l'Areny. Travessem un bosquet molt atapeït, creuat pel torrent de la Font del Vidre, i sortim als primers carrers de Vilada (720 m). Seguim el carrer del Castell de Roset fins arribar a la ctra. C-26, davant de l'Ajuntament de Vilada (725 m).



INFORMACIÓ DESTACADA
         
Dificultat:  **  (25,550 kms)  (+/- 7 hores)
Desnivells acumulats aproximats:   (+ 879 m) (- 1.043 m)
Organitza: Vocalia de Senders







   PROPERA ETAPA