Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Cim de la Roca Falconera (Parc Natural de la Serra de Montsant, El Priorat)

4 d’agost del 2016

 

INTRODUCCIÓ

 
Torre de la Manresana (Els Prats de Rei)
La temporada passada, 2015-2016, vam inaugurar aquest projecte de sender basat en la Ruta dels Senders del 1714. La Ruta és un recorregut pels escenaris on van succeir els episodis històrics més destacables de la Guerra de Successió a Catalunya: una posada en valor de més d’una cinquantena de monuments i espais històrics destacats de la Guerra de Successió estructurats en deu nodes centrals, vint Viles Cremades, municipis que van ser creats i saquejats durant la guerra, i una vintena més agrupats sota el concepte d’Espais 1714, indrets destacables per les batalles, pels personatges, pels setges o pels conjunts emmurallats que s’hi conserven. Els deu punts clau de la ruta són els  monuments de la Seu Vella de Lleida, la Universitat de Cervera, l'Ermita de Sant Sebastià a Vic, els castells de Cardona i de Talamanca, les torres de defensa com la Manresana, a Els Prats de Rei, o la Torre Solsona, a la fortificació de Castellciutat de la Seu d’Urgell, les ruïnes del Born de Barcelona o les cases on va viure Rafael Casanova a Moià i Sant Boi de Llobregat. La Ruta ens descobreix els monuments més emblemàtics dels escenaris de 1714 i ens trasllada al període de la Catalunya moderna apropant-nos a l’interessant llegat artístic del barroc.
Roc de Galliner (Fígols i Alinyà)
Basant-nos en la ruta original dels Senders del 1714, impulsada i creada per la FEEC, vam crear la nostra pròpia ruta, lleugerament modificada, per adaptar-la millor a la nostra manera de fer, a la nostra logística, escollint aquells itineraris, llocs, indrets i paisatges que vam considerar més atractius des del punt de vista excursionista i muntanyenc, i evitant, en tot el possible, les zones més urbanes. Com a resultat, vam dissenyar dos traçats ben diferenciats que solquen Catalunya de sud a nord, que surten de punts diferents però que es troben en el punt final: el poble de Gósol.
En el següent enllaç trobareu la presentació, amb tota la informació de la Vocalia de Senders, sobre aquest projecte basat en la Ruta dels Senders del 1714 que vam començar el setembre del 2015, i que a partir del setembre del 2016 continuarem amb la segona part:

 

 

ITINERARI


Aquesta segona temporada (2016-2017), que comencem al setembre, estarà dividida en 12 etapes i solcarà la banda més occidental de l’itinerari, i segurament la part més desconeguda, entre les poblacions de Jorba i Gósol. Com veieu, Gósol és el punt de referència on es troben els dos itineraris al final de cada recorregut. Travessarem les comarques de l'Anoia, el Bages, el Solsonès, l'Alt Urgell i el Berguedà. A grans trets, recorrerem pobles com Els Prats de Rei, visitant la Torre de la Manresana, que va ser l’observatori d’una important batalla l’any 1711; travessant la serra de Castelltallat, pujarem cap a Cardona, visitant també el seu imponent castell, que va ser el darrer fortí austriacista a capitular durant la Guerra de Successió.

Sant Serni del Grau (Sant Llorenç de Morunys)
Seguirem ascendint cap a Solsona i Sant Llorenç de Morunys. Descobrirem l'Espai Natural de la Muntanya d'Alinyà, grandiós escenari i refugi d'espècies emblemàtiques, l'única regió d'Europa on nidifiquen i s'observen amb facilitat les quatre espècies de voltors que viuen al Vell Continent: el voltor comú, el voltor negre, el trencalòs i l'aufrany, i on també assolirem la cresta del Roc Galliner, un dels cent cims de la FEEC. Travessarem el Segre per Organyà, per ascendir tot seguit la serra de Prada i tornar a davallar a Noves de Segre i La Seu d'Urgell, on visitarem la Torre Solsona, a la fortificació de Castellciutat, un lloc d’importància estratègica pel seu domini visual sobre les valls del Segre i del Valira, la principal defensa pirinenca durant la Guerra de Successió. L’últim tram de la ruta ens menerà des de La Seu d’Urgell a Fórnols del Cadí i, pels peus d'aquest massís, arribarem a Gósol, sota la muntanya màgica.

Us encoratgem a tots a seguir amb nosaltres aquesta segona part dels Senders del 1714, caminant per la Història, amb un recorregut total aproximat de 256 quilòmetres i uns desnivells de 10.500 metres de pujada i 9.300 de baixada, aproximadament. Tot seguit us oferim el calendari de les etapes que tenim previst per aquesta segona temporada, llevat de les modificacions ulteriors que hi puguin haver. Preneu-ne bona nota i reserveu-vos aquestes dates:





DATA

ETAPA

DESCRIPCIÓ

KMS.

DESNIVELLS

18 de setembre

  1ª Etapa
Jorba - Els Prats de Rei  (visita Torre de la Manresana)

23,390 km

+ 647 m/- 468 m

23 d’octubre

  2ª Etapa

Els Prats de Rei – Vallmanya de Pinós

26,690 km

+ 691 m/- 761 m

20 de novembre

  3ª Etapa

Vallmanya de Pinós – Cardona (visita castell de Cardona)

18,920 km

+ 421 m/- 470 m

18 de desembre

  4ª Etapa

Cardona – Solsona

22,440 km

+ 598 m/- 401 m

22 de gener

  5ª Etapa

Solsona – Sant Llorenç de Morunys

25,980 km

+ 1.244 m/- 995 m

12 de febrer

  6ª Etapa

Sant Llorenç de Morunys – Odèn

21,130 km

+ 1.157 m/- 787 m

12 de març

  7ª Etapa

Odèn – Alinyà

20,460 km
+1.047 m/-1.385m

09 d’abril

  8ª Etapa

Alinyà – Roc de Galliner – Organyà

15,780 km

+ 776 m/- 1.168 m

07 de maig

  9ª Etapa

Organyà – Noves de Segre

20,830 km
+1.392 m/-1.268m

28 de maig

10ª Etapa

Noves de Segre – La Seu d’Urgell  (visita Torre Solsona)

24,020 km

+ 962 m/- 837 m

18 de juny

11ª Etapa

La Seu d’Urgell – Fórnols

19,440 km

+ 1.158 m/- 553 m

09 de juliol

12ª Etapa

Fórnols – Josa de Cadí (Dinar de cloenda a Tuixén)

11,870 km

+ 680 m/- 593 m
 


 
 

NORMES DE L’ORGANITZACIÓ

 
1.- Els desplaçaments es faran en autocar, amb places limitades. Les inscripcions per poder obtenir el tiquet de l'autocar es podran fer a la Secretaria del Centre de 6 a 9 del vespre, o bé a través del web del Centre mitjançant targeta de crèdit, i es tancaran el dijous abans de cada sortida. No s'admetran inscripcions per telèfon ni sense l'abonament corresponent. L'organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d'exhaurir-se les places de l'autocar.

2.- Optativament, els qui s'hi inscriguin podran facilitar un telèfon de contacte, preferentment de mòbil.
 
3.- Un cop completada la llista d'inscripció, amb el nombre de places que s'hagi acordat, es podrà continuar amb una llista d'espera numerada. Aquesta llista d’espera podrà significar un segon autocar, o bé servir per completar la primera llista en el cas que algunes persones cancel·lin la seva inscripció. Els qui s’apuntin en aquesta llista d’espera, hauran de deixar, obligatòriament, un telèfon de contacte.
 
4.- Per participar en qualsevol sortida o activitat és necessari estar en possessió de la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, s'haurà de contractar l'assegurança temporal a la secretaria del CET.
 
5.- A partir de l'horari de tancament de secretaria el divendres anterior a la sortida, no es podrà retornar l'abonament de la inscripció en el cas que algun inscrit comuniqui la seva absència, amb l'excepció del cas en què hi hagi una llista d'espera i es puguin reomplir les places de l'autocar. En el cas de l'absència d'un no soci, només es podrà retornar el suplement que es paga per no ser soci del Centre Excursionista.  
 
6.- Totes les sortides, que són obertes a tothom, tindran lloc des de la Rambla d'Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, i seran de tot el dia. Es recomana portar roba i calçat adequats, així com l'avituallament necessari per a l'esmorzar i el dinar.
 
7.- L'organització no es farà responsable de qualsevol accident o dany que es pugui produir, però sempre vetllarà per tal d'evitar-los.
 
8.- Tanmateix, l'organització podrà alterar, modificar o improvisar qualsevol aspecte relacionat amb el programa de sortides. Qualsevol cas imprevist serà resolt pels vocals de la sortida.
 
9.- Les sortides que no es puguin fer a la data prevista, com a conseqüència del mal temps o altres motius, i hagin de ser posposades, quedaran automàticament ajornades al cap de setmana següent disponible.

10.- Es prega respectar el medi ambient, així com el pas de caminada: no és permès avançar els guies.