Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Cim de la Roca Falconera (Parc Natural de la Serra de Montsant, El Priorat)

9 de setembre del 2016

1a etapa:   Jorba - Els Prats de Rei       (23,390 km)
 
Diumenge, 18 de setembre

Iniciem, a les acaballes de l'estiu, la segona temporada dels Senders del 1714 que des del poble de Jorba ens durà de nou al pintoresc poblet de Gósol, seguint un itinerari fascinant. En aquesta temporada recorrerem tres punts clau de la Ruta: la Torre del castell de la Manresana als afores de Prats de Rei, el Castell de Cardona i la Torre Solsona a la fortificació de Castellciutat. En aquesta primera etapa, des de Jorba fins a la vila dels Prats de Rei, en plena comarca de l'Anoia, seguirem un itinerari molt atractiu i variat: en un primer tram ens
Puig de Sant Miquel
enfilarem al Puig de Sant Miquel, un dels Cent Cims de la FEEC, molt a prop de Rubió; carenejarem pel Morrocurt, tot seguint part del GR 7 amb el qual travessarem la Serra de Rubió i el seu espectacular Parc Eòlic; visitarem el refugi Mas del Tronc, que pertany a la Unió Excursionista de Catalunya, obert tot l'any; seguint el Camí del Mas del Tronc travessarem la Serra de la Comanda, abandonant definitivament el GR 7, que continua cap a la serra de Pinós. Girarem cap a ponent, ja en l'últim tram de l'itinerari, a buscar el nostre destí: Els Prats de Rei, introduïnt-nos de ple en la història de la Guerra de Successió, rememorant la Batalla dels Prats de Rei. Visitarem la Torre del castell de la Manresana, a escassos dos quilòmetres de la vila, d'origen romànic, que durant la Guerra de Successió a Catalunya va ser escenari clau dels enfrontaments entre austriacistes i borbons per tal de controlar la zona de Calaf. El centre històric de l’antiga vila emmurallada dels Prats de Rei manté íntegre el pas dels temps. El seu vetust traçat, amb estrets carrers medievals replets de notables edificis, comparteix lloc amb records d’un passat romà.
Sortim de Jorba des de l'avinguda de Canaletes (390 m) i anem pujant pel Camí de Jorba deixant el Castell a mà esquerra. Seguim ascendint suaument cap a la Costa de Sant Salvador; a l'esquerra tenim el puig de la Guàrdia. Passat el mas de Sant Salvador girem direcció nord per sobre de la Costa de Puiggròs. Travessem els Plans d'Ardesa i passem pel mas de Briançó (588 m). Seguirem el Camí de Briançó que ens mena a la Muntanyeta de Sant Pere, on trobem la bonica església romànica de Sant Pere d'Ardesa (660 m), al peu del puig de Sant Miquel, actualment restaurada. Continuem l'ascensió fins assolir el Puig de Sant Miquel (734 m), un dels Cent Cims de la FEEC. A mig camí entre l'ermita i el cim hi hagué una vegada el castell d'Ardesa, avui desaparegut. Continuem per la carena i assolim el Morrocurt (751 m), al peu d'un aerogenerador. Som en ple parc eòlic. Davallem suaument per la serra de les Maioles fins que arribem a la carretera BV-1031 (743 m) que ve d'Igualada. La creuem i anem girant cap a llevant en direcció a la serra de Rubió. La pista passa per l'esquerra de la Còpia de Palomes (834 m). Anem avançant sota els aerogeneradors del Parc Eòlic de la serra de Rubió.
Torre del Castell de la Manresana
Tornem a girar a l'esquerra, en direcció nord. Contemplem tot de camps i boscos, amb els molins al capdamunt de les crestes de la serra. Passem per la masia de La Coma (724 m), i pocs minuts després ens desviem a l'esquerra pel camí del  Refugi Mas del Tronc. Arribem al refugi (720 m), propietat de la Unió Excursionista de Catalunya, situat a dos quilòmetres de l'església de Sant Martí de Maçana, en un indret natural forestal on l'excursionisme igualadí va convertir cal Tronc (en estat ruïnós) en un refugi de mitja muntanya. Seguim el camí de Mas del Tronc, ara en lleugera baixada, contemplant la vall i, al fons, la masia de Cal Bujons. Arribem a la gran masia de Ca l'Escolà (642 m), cruïlla de camins. Seguim davallant, direcció nord-oest, per la Plana de Cal Roig i passem pel mas de Ca l'Eusebi (609 m). A la nostra dreta, enlairada sobre un turó, hi ha l'església de Sant Martí de Maçana. Creuem la riera de Maçana, que ens acompanyarà fins a Ca l'Ignasi, punt on abandonem el GR 7, que continua cap a la serra de Pinós. Seguim ara el Torrent de Can Mates una bona estona sota la serra de la Comanda fins que tornem a trobar la carretera BV-1031 (717 m) que porta al Prats de Rei. La seguim a l'esquerra, i abans d'arribar a Can Passada agafem una pista a la dreta que ens mena a La Manresana (655 m).
Del castell de la Manresana, que formava part de la xarxa defensiva de l’antic comtat de Manresa, en resta una esplèndida torre circular, de carreus ben treballats i de 21 metres d’altura, erigida els segles XI-XII. La Torre de la Manresana va ser observatori d’una important batalla l’any 1711, la Batalla dels Prats de Rei en la Guerra de Successió. En pocs minuts arribem al bonic poble de Prats de Rei (604 m). El casc històric, junt amb el conjunt monumental del la Torre del castell de la Manresana, és la zona de més interès turístic de la vila. Cal visitar la Plaça Major porticada i l’església parroquial de Santa Maria, d’estil barroc. Final de la primera etapa dels Senders del 1714 (2ª part).
 
 
INFORMACIÓ DESTACADA
         
Dificultat:  **  (23,390 kms)
Desnivells acumulats aproximats:   (+ 647 m) (- 468 m).
Organitza: Vocalia de Senders.
 
 
 
 
DESCÀRREGUES