Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Cim de la Roca Falconera (Parc Natural de la Serra de Montsant, El Priorat)

21 d’abril del 2009

SENDERS DE GRAN RECORREGUT


De La Jonquera a Terrassa


Desena etapa. Sant Llorenç Savall - Terrassa (22,660 km)


DINAR DE GERMANOR



Diumenge, dia 21 de juny

Aquesta temporada, que hem dedicat a aquest gran recorregut tan especial com és el GR 2, tindrà un final espectacular, no només per les sorpreses que hi poden haver, sinó també perquè farem una entrada triomfal a peu a la nostra ciutat, Terrassa, després d'haver caminat més de dos-cents quilòmetres des de La Jonquera. Ens hem de sentir cofois i orgullosos de fer aquesta entrada pels carrers de Terrassa fins al mateix centre de la ciutat.

Però no us penseu que per tractar-se d'una etapa propera a Terrassa, no tindrà gaire interès senderístic, tot al contrari; no té gens a envejar a les altres etapes, és realment un itinerari molt bonic: sortint de la població de Sant Llorenç Savall, de seguida ens endinsem en ple Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, per indrets encisadors i de gran bellesa, i ben segur desconeguts per a molts, amb vistes extraordinàries dels cingles de Sant Llorenç, de Gallifa, les muntanyes de Castellar, la vall del Sot del Sabater, la Castellassa de Can Torres, l'ermita de la Mare de Déu de les Arenes, etc... el recorregut es farà seguint un tram de la clàssica Matagalls-Montserrat des de Sant Llorenç Savall fins al quilòmetre 12,600, punt de confluència amb el PR C-31, el Camí dels Monjos, el qual seguirem fins a l'entrada de Terrassa.

Itinerari: Sant Llorenç Savall, torrent de la Vall d'Horta, les Marines, riera de les Arenes, ermita de la Mare de Déu de les Arenes, Coll Llarg, Castellassa de Can Torres, Coll de Grua, Camí dels Monjos, Pla de Sant Llorenç, collet de Calderols, Matadepera, Santa Magdalena de Puigbarral, can Montllor, polígon industrial Can Petit, carretera de Castellar, Plaça de la Dona, Avinguda de Jacquard, Plaça del Dr. Robert, carrer de la Font Vella, Plaça Vella, carrer Gavatxons, Raval de Montserrat, Rambla d'Ègara i carrer Watt.

Al polígon industrial Can Petit ens esperarà l'autocar per canviar-nos de roba i de calçat, si s'escau, i així poder fer els últims quatre quilòmetres fins al restaurant més còmodament.

Per acabar la jornada en un ambient de germanor, com ja és tradicional, farem el dinar de cloenda de temporada al restaurant L'Arcada. El preu del dinar, amb cafè inclòs, serà de 22 €, però no us espanteu, doncs els qui heu vingut periòdicament a les etapes del GR 2 us sortirà molt més barat, segons el nombre d’etapes que hàgiu fet, ja que la Vocalia de Senders pagarà una bona part del dinar. El menú es podrà triar el mateix dia al restaurant.


El menú estarà format per:

· Un pica-pica a base de: formatge, fuet, olives, pa torrat amb anxoves de l’Escala i escalivada, pinxos de pinya o meló amb pernil, llagostins, torrades amb salmó fumat, bunyols de bacallà, croquetes, calamars a la romana, cloïses, i morralla de peix.

· Un segon plat a escollir entre: cabrit arrebossat, escalopa de llom, sèpia a la planxa, salmó a la planxa, xai a la brasa, rodó de vedella amb bolets i butifarra a la brasa.

· Postres, pa, vi, cava i cafè



Dificultat: **

Desnivells acumulats aproximats: (+560 m) (-750 m).
Organitza: Vocalia de Senders.Vocals: Hermo, Enric, Joan, Àngel i Montse.



En la següent imatge podeu veure el track GPS de la desena etapa De La Jonquera a Terrassa (GR 2), Sant Llorenç Savall - Terrassa. Si hi cliqueu, podeu veure el track al Google Earth en 3D i descarregar-vos-el:






L'ermita de la Mare de Déu de les Arenes


Tot i que no se’n té certesa, se suposa que l’ordre benedictina que manava al monestir de Sant Llorenç del Munt, i que controlava la parròquia de Sant Feliu del Racó, va fer bastir l’ermita , o va permetre fer-ho als propietaris del Mas anomenat de les Arenes entre els segles XI i XII. Se sap que el 1121 ja estava dempeus.
Es tracta d’una capella d’estructura senzilla, amb una única nau rectangular, amb volta de canó, i un absis semicircular amb volta de quart d’esfera. La capella té una casa adossada a la seva esquerra. L’absis, la nau i la casa daten del segle XII; l’allargament de la nau i un petit portal del segle XIV i un atri fou construït als segles XVIII-XIX. La casa de l'ermità està adossada a la banda nord.
La imatge original de la Verge amb una fruita a la mà dreta i l’Infant a la falda, datada al segle XI, portava penjada en un braç una galledeta d’argent, exvot ofert pel poble en senyal de gratitud pel benefici de la pluja. Això va fer que també se l‘anomenés com Mare de Déu de la galledeta. El 23 de juliol, a l’inici mateix de la guerra civil espanyola, la imatge va desaparèixer. Hi ha qui pensa que algun fidel se l’havia enduta per amagar-la. Gràcies a les fotografies d’en Francesc Casanyas de Sabadell, la casa Rius Massagué de Barcelona va fer la nova imatge, que la família Armengol va donar a l’ermita.
S’explica per la contrada la llegenda del pastoret de Can Torres, que pasturant un dia i altre el seu ramat prop de la Castellassa, va decidir d’assolir-ne el cim i sense altres estris que les seves mans i peus va aconseguir-ho; les hores de llum en l’admiració de la contrada des d’aquella alçària es van anar consumint, i quan va intentar la baixada quasi en penombres, va comprovar com n’era d’arriscat i perillós sense cap corda. Va pregar i pregar a la Mare de Déu de les Arenes, prometent-li una campana quins son s’escoltarien fins aquelles alçades, i finalment es va adormir. Al matí següent, amb les primeres llums, es va despertar i va adornar-se que estava a la base la de la Castellassa, sa i estalvi. Certament va complir la promesa i més encara va explicar a tothom i per arreu que la Mare de Déu de les Arenes li havia salvat la vida!
El dia 1 de maig de 1.998 , amb motiu del VIII Centenari, va esdevenir un fet que no es pot sinó qualificar de miraculós; l’ermita lluïa esplèndida, destacaven els arranjaments florals sobre l’arcada de la portalada i el rosetó cec, fets per la Maria Jesús Lorente Ruiz; al cel cobert de núvols negres hi havia només una clariana, que es mantindria oberta al llarg de tota la celebració. A Castellar del Vallès, a Sant Llorenç, fins a Sant Feliu del Racó i el veïnat de les Arenes, el temporal feia córrer l’aigua pels carrers. La Mare de Déu de les Arenes va voler agrair d’aquesta manera el treball desinteressat dels membres de la Comissió del VIII Centenari.
L’accés es fa des de la carretera de Castellar del Vallès a Sant Llorenç Savall, que transita just prop de l’àrea d’aparcament, us caldrà fer únicament uns cinc-cents metres de suau ascensió fins al pla de l’ermita. Els primers diumenges de cada mes, podeu assistir a la Santa Missa.  




Àlbum de fotografies de la desena etapa del GR 2, Sant Llorenç Savall - Terrassa