Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Cim de la Roca Falconera (Parc Natural de la Serra de Montsant, El Priorat)

14 de novembre del 2007

SENDERS DE GRAN RECORREGUT


El Camí dels Bons Homes (GR-7, GR-107)


Tercera etapa. Sant Llorenç de Morunys (la Coma) - Gósol
(21,750 km)


Diumenge, dia 16 de desembre

El municipi de la Coma i la Pedra està situat a la vall de Lord, al nord de la comarca del Solsonès. Uns centenars de metres més amunt hi ha el naixement del riu Cardener - les fonts del Cardener -, lloc on iniciarem l’etapa. Des de l’aparcament de les fonts, seguim rectes per una pista pedregosa que s’inicia en aquest punt i anem pujant, prop de camps de conreu i de pastura, cap a Coll de Port, punt de confluència entre les comarques del Solsonès i l’Alt Urgell. A baix, a la vall, veiem Tuixén, on podem parar per fer una visita al poble i veure el famós Museu de les Trementinaires. Les trementinaires sortien per parelles de Tuixén i emprenien a peu unes rutes de venda de remeis casolans, generalment a la tardor i a l’hivern, abarcant tot Catalunya i fins i tot la part francesa. L’últim viatge d’una trementinaire va ser el de Sofia d’Ossera el 1982.
De Tuixén, anem cap a Josa de Cadí. Malgrat la bellesa del paisatge, en aquest tram hi ha tres quilòmetres de carretera asfaltada, fins que baixem al llit del riu per un camí, i en arribar a Josa ens enfilem cap al poble.
La presència de comunitats càtares a Josa, està documentada i estudiada. L’església, situada sobre el turó que controla la carretera de Gósol a Tuixén, fou construïda sobre les runes del castell. Hi ha un document del 1320, de les actes de la inquisició de l'Alt Arièja, que testimonia el lligam entre la transhumància i la difusió del catarisme cap al sud, fins a Josa i Gósol, “on pocs albergs avie que no ni tinguessen”.

De Josa de Cadí, baixem altra vegada cap al riu i seguim fins a trobar un caminoi que s’enfila a la dreta i travessa la carretera en un pronunciat revolt, i anem pujant fins al Coll de Josa des d’on ja podem veure Gósol a baix del tot. Acabem d’entrar a la comarca del Berguedà i ja tant sols ens resta, per acabar l’etapa, baixar fins arribar al poble pel qual tornarem a passar quan fem el camí principal que iniciarem al Santuari de Queralt.


Dificultat: **

Desnivells acumulats aproximats:
(+1.210 m) (-895 m).

Organitza: Vocalia de Senders

Vocals:
Robert Rué, Hermógenes Diez, Enric Cortés i Joan Perich


*

Allà on neix el riu Cardener

Sant Llorenç de Morunys és una població nascuda a redós de l'antic monestir, documentat ja al segle IX. Actualment és un important centre d'estiueig, que també es beneficia de la proximitat amb l'estació d'esquí del Port del Comte. Té una gran anomenada pels embotits i els bolets.

El monestir, actual església parroquial, conserva la impressionant capella barroca de la Mare de Déu dels Colls i un orgue amb què, a l'estiu, es fan concerts. El topònim popular de la població, "piteus", prové del drap de llana que s'hi va fabricar des del segle XIV fins a finals del XIX, anomenat "drap piteu".

Prop de Sant Llorenç de Morunys hi ha el Santuari de Lord, sobre la mola del mateix nom. Al darrer tram s'hi accedeix a peu per unes escales i, una vegada a dalt, es pot gaudir d'un panorama magnífic de la vall.

El Cardener neix a poca distància dels nuclis de la Coma i la Pedra, en un paratge natural de gran bellesa on trobareu una àrea de lleure. En el curs del riu Cardener, sota mateix de l'església de la Pedra, es troba la font Puda, d'aigües pures i medicinals i coneguda pels seus beneficis curatius; el riu segueix el seu curs i, passat Sant Llorenç de Morunys, forma l'embassament de la Llosa del Cavall, i més avall, a Clariana de Cardener, el de Sant Ponç.

La Coma i la Pedra són dos petits pobles coneguts per l'estació d'esquí del Port del Comte i les fonts del Cardener, però no deixeu de fer una passejada pel seu pintoresc nucli antic. En aquests paratges val la pena fer-hi una parada i contemplar la simfonia de colors on el verd de la vegetació es confon amb el blanc de la neu a l'hivern i amb el gris de les moltes esglesioles romàniques, que podem trobar fent petites passejades.

*

*