ITINERARIS PER CATALUNYA
Caminada per la serra de Busa (20,200 km)
Diumenge, dia 4 de novembre
La serra de Busa es troba a la serralada del Prepirineu, al costat de la serra de Bastets, a la comarca del Solsonès. Sembla inaccessible degut a les seves agrestes parets de formes montserratines. El punt més elevat és el Serrat de les Graelles amb el cim del Cogul (1.526 m). Forma un ampli altiplà, anomenat el pla de Busa, tallat per tots costats per altes cingleres, s'estén des de la Vall d'Ora, a llevant, fins a la vall del Cardener a ponent. Aquest pla és una illa natural sobre dels penyals de la serra de Busa on destaca la presència de la casa Rial, única masia encara habitada de forma permanent (a mitjans del segle XVIII la parròquia tenia 63 habitants) i l'església parroquial de Sant Cristòfol (amb llinda del 1758).
Aquest bell indret, és el que proposem per fer una caminada i gaudir d'unes incomparables vistes sobre la Vall d'Ora, la Vall de Lord, la serra d'Ensija i la vall del Cardener. El punt de partida és a Sant Lleïr de la Vall d'Ora (750 m), al costat de l'Ecomuseu, passem per la casa de turisme rural del Pujol (785 m), i per Can Solà (800 m), des d'on agafem un corriol que en fort pendent va ascendint fins a trobar la pista que ens mena a Can Orriols (1.105 m ) davant mateix de la casa, trenquem a la dreta pel camí que ens portarà a l'escala del Grau de La Bartolina (1.200 m), una escala metàl·lica de 7 metres a la que segueix un tram de graons de fusta ben encaixats a la roca i un cable per ajudar-nos a salvar un tram força vertical (assolible per tot-hom, gens difícil), al capdamunt del qual trobem una senyera.
Seguim el camí cap a Casa Bartolina (1.310 m), des d'on seguim en direcció a la Casa Vila; passada la mateixa arribarem al Serrat de les Gralles on hi ha el Mirador de la Creu amb una taula d'orientació. Seguint un corriol arribarem al Capolatell o Presó de Busa. Es tracta d'una petita formació rocosa a la part més occidental de la serra, envoltada d'altes cingleres que l'aïllen, fent-la inaccessible si no fos per una palanca metàl·lica que hi ha instal·lada. Es feu servir de presó natural durant la Guerra del Francès.
Desfarem el camí fins a passar per l'església de Sant Cristòfol (1.374 m), on agafarem la pista de Valielles, que primer puja una mica i després, en baixada suau, gira travessant la carena (1.285 m); anem baixant fins a trobar una cruïlla: a l'esquerra aniríem a Valielles, nosaltres anem a la dreta, cap a Sant Pere de Graudescales on per arribar-hi haurem de deixar la pista i agafar un corriol a mà esquerra, passant per sota una cinglera i després pel costat d'un penya-segat (el camí és bo i no hi ha cap perill evident), amb impressionants vistes de la vall; seguim per dins del bosc en franca baixada i arribem a Sant Pere de Graudescales (828 m), una església romànica solitària enmig d'un paratge de gran bellesa natural. És l'únic edifici que resta d'un antic monestir de monjos benedictins. Creuem la palanca i per la pista que segueix el marge esquerre del riu Aigua d'Ora, coincident amb un tram del GR-1, arribem a Sant Lleïr de la Vall d'Ora i a l'aparcament.
Dificultat: **
Desnivells acumulats aproximats: (+730 m) (-730 m).
Organitza: Vocalia de Senders
Vocals: Robert Rué, Hermógenes Diez, Enric Cortés i Joan Perich.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada