Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Les Tres Creus a la Mola d'Estat (Muntanyes de Prades)

13 de gener del 2007

SENDERS DE GRAN RECORREGUT
G.R.-83. Segona etapa: Vallgorguina - Riells del Montseny


EL CAMÍ DEL NORD O DEL CANIGÓ (GR-83). Mataró - Canigó - Prada de Conflent. La ruta de l’Exili.

Segona etapa. Vallgorguina - Riells del Montseny (20,600 Km)

Diumenge, dia 19 de novembre

Ens trobem a Vallgorguina, lloc on ens ha deixat l’autocar. Agafem el carrer senyalitzat com a camí del cementiri i ben aviat trobem marques del GR-92 que seguim per un camí encimentat, passem pel costat del cementiri i continuem per un camí de terra que s’enfila cap a la serra del Montnegre. En arribar al collet del Xaragall deixem el camí de Can Móra a la nostra dreta i agafem la pista que puja d’Olzinelles a la dreta, cap als prats de Can Móra i Can Aràbia, amb boniques vistes del Vallès Oriental i el Montseny. Anem planejant per la pista, i en arribar al Coll de Can Poliva retrobarem el GR-83 i passarem pel costat del Turó d’en Vives, que deixarem a la nostra dreta. Anirem seguint la pista, que passa per uns magnífics boscos de roures i alzines sureres, fins arribar a una pista secundària a la dreta, la qual seguirem. Trobem al cap de poca estona l’encreuament amb el GR-5 que, enfilant-se tot recte, va cap a Canet; nosaltres girarem a l’esquerra per un camí convertit en una trialera i arribarem a Sant Martí del Montnegre, santuari que al segle IX pertanyia a l’antiga baronia del mateix nom i des d’on es pot contemplar una magnífica panoràmica del massís del Montseny (hi ha un Bar-Restaurant on podrem prendre cafè).

Sortirem pel costat del santuari, i seguint la pista que baixa, tallant per dreceres i corriols, baixarem fort cap a la riera dels Fuirosos, passem per Can Riera, més endavant veiem a la nostra esquerra una casa amb porxos (és el Forn del Vidre). Just passada la casa, es divisen a l’esquerra uns xipresos i l’ermita del Fuirosos dedicada a Sant Roc, d’origen romànic però molt refeta (encara que actualment molt malmesa). Passem per Can Torras a la nostra dreta, i al cap de poc passem a l’altre costat de la riera dels Fuirosos per un pont, i seguim a l’esquerra, passant per sota de l’autopista, creuem el riu Tordera i la carretera de Sant Celoni per arribar a l’estació de trens de Riells, lloc on acabarem la nostra caminada d’avui, doncs si seguim cap al poble de Riells ens esperen 5 quilòmetres d’asfaltat que ens podem estalviar.


Dificultat: *

Desnivells acumulats aproximats: (+500 m) (–300 m).

Organitza: Vocalia de Senders.

Vocals: Robert Rué, Hermógenes Díez, Enric Cortés, Joan Perich



Camins, ermites, castells... i altres testimonis del passat

Sortint de Vallgorguina, trobem el G.R.-92 que agafem a la dreta i no abandonarem fins arribar a Sant Martí del Montnegre, el santuari del qual, del segle IX, pertanyia a l'antiga baronia del mateix nom i des d'on es pot contemplar una magnífica panoràmica del massís del Montseny.
D’entrada, es tracta de travessar la Tordera, cosa que podem fer per Gualba o per Riells-Viabrea. En el primer cas, hauríem de desfer un xic de camí i passar pel costat de Can Ginestar. En el segon, seguint el G.R.-83, hem de tirar santuari avall i baixar de pet cap a la riera dels Fuirossos, on ens trobem l’anomenada ermita dels Fuirossos, d’origen romànic però molt refeta (encara que actualment molt malmesa) i que estava dedicada a Sant Roc. Del segle XIX fins el primer quart del segle XX formà part del municipi del Montnegre, si bé avui pertany al de Sant Celoni. Travessem la Tordera, sortint del Parc Natural del Montnegre-Corredor i passem per l’ermita de Sant Llop, on es formà el nucli original de Viabrea, i que fins el segle XVI fou dedicada a Sant Esteve.
Si ens acostem a Breda, lleugerament fora del recorregut, municipi veí i prou conegut per la seva producció de ceràmica, que ja a finals del segle XVIII una gran part de la seva producció era enviada a Amèrica a través del port d’Arenys de Mar, podem visitar un dels pous de glaç més ben conservats de tot el recorregut i l’abadia benedictina de Sant Salvador d’estil gòtic, de l’església primitiva només es conserva la torre del campanar de cinc pisos i una part del claustre, ambdós d’estil romànic.
Poc després de Sant Llop de Viabrea, entrem dins el Parc Natural del Montseny i ben aviat arribem al nucli de Riells del Montseny, centrat pel Santuari de Sant Martí de Riells, que és esmentat ja en un document del 878. En aquest santuari, hi romangué, exiliat voluntàriament durant molts anys i fins la seva mort, en mossèn Pere Ribot.


PROPERA ETAPA
Diumenge, dia 17 de desembre
Riells del Montseny - Osor (27,400 km)