Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Mirador de Sant Joan de la Muntanya (Montblanc)

4 de febrer del 2023

 

   8a etapa:     Collformic - Can Cruspinell (Fogars de Montclús)        (19,910 km)

 

Diumenge, 21 de maig


Itinerari: 

Collformic, Camí del Pla de la Calma, Pla de l'Ase Mort, Pla de l'Estany, Solella de la Teuleria, vall de la Castanya, masia la Cortada, les Mirones, Sant Cristòfol de la Castanya, mas el Boscàs, Sot del Boscàs, mas i font del Vilar, mas l'Adrobau, Molí de l'Adrobau, can Vilorda, Sant Martí de Montseny, la Llavina, riu la Tordera, poble de Montseny, les Casetes, font de l'Arboç i can Cruspinell (Fogars de Montclús). 

Descripció:

Vuitena etapa del Sender dels Miradors (GR 5) des de Collformic, fins a la masia de Can Cruspinell, municipi de Fogars de Montclús situat en el vessant sud del Massís del Montseny. En aquesta etapa travessarem el magnífic Pla de la Calma, punt més elevat de l'excursió, des d'on gaudirem de vistes privilegiades del Pirineu i els tres grans cims del Montseny: Matagalls, les Agudes i el Turó de l’Home. Una forta baixada ens conduirà al poble de Montseny i a l'aparcament de Can Cruspinell. 

Sant Cristòfol de la Castanya (s. XI)

Iniciem el recorregut a Collformic, a la ctra. BV-5301 de Palautordera a Seva, davant el restaurant Coll Formic (1.145 m). Anem seguint la variant GR 5-2 pel Camí del Pla de la Calma en suau ascens. El camí travessa el tram de la Solella de Ferriol i el Torrent sec del Sot del Gatell. Arribem al Pla de l’Ase Mort (1.207 m) amb bones vistes al Matagalls, Les Agudes i el Turó de l’Home, punt més alt de l'etapa. Després d’un curt tram en baixada, conegut com la Pujada de la Mel, arribem al Pla de l’Estany (1.159 m) on deixem la pista per davallar entre bosc por la Solella de la Teuleria. De seguida, arribem al gran mas de la Cortada (984 m). Aquí visitarem el singular i monumental castanyer de la Cortada conegut com a Castanyer de les Quinze Branques o també com a Castanyer dels Setze Plançons. De baixada, passem pel maset de Les Mirones i arribem al mas i l'església romànica de Sant Cristòfol de la Castanya (s. XI) (918 m), declarada Bé Cultural d’Interès Local, situada en un espai molt ben arranjat. Seguim davallant per la pista i passem per davant del mas del Boscàs.

Més avall, travessem el torrent del Boscàs, i arribem a Can Vilar de la Castanya (716 m), gran masia restaurada que deixem a l’esquerra. Tot seguit, arribem a la Font del Vilar, situada en una raconada de la pista, i al mas de l'Adrobau (700 m). La pista segueix davallant suaument; arribem al Molí de l'Adrobau, en un revolt de la pista. Més endavant, deixem a l'esquerra els masos de can Vilorda i can Crossa (667 m) i a la dreta el mas de can Jaume Llavina.

Pla de la Calma

Arribem al caseriu de Montseny d'Amunt per un camí paral·lel a la carretera, on trobem l'ermita romànica de Sant Martí de Montseny (622 m). El camí ara segueix descendint tot fent ziga zagues fins a arribar al gran mas de la Llavina, que ens queda a la dreta. Creuem el riu Tordera pel Pont de la Llavina (459 m) i continuem endavant. Seguim la pista direcció sud paral·lels a la Tordera. El GR 5 surt a un camí asfaltat que duu a la ctra. BV-5301; la seguim uns metres i la deixem per un bonic sender que surt a la dreta. Passem arran del camp de futbol i arribem al poble de Montseny (518 m). Passem per davant de l'església romànica de Sant Julià (s. XII) i de l'Ajuntament.

Sortim del poble en direcció sud-est, deixant a l'esquerra la font del Pujol i l'hostal Montserrat. Un caminoi a l'esquerra ens menaria a la font Ferrusa. Per un corriol entre alzines travessem diversos torrents, com el de Can Plana o el de la Font Fresca, i arribem a les Casetes (646 m), un conjunt de masos entre els quals trobem can Dansa, can Cristòfol o cal Rei. Pel camí veiem una cova a mà esquerra. El camí passa ara entre els masos de can Joan Hoste, a la nostra dreta, i can Rovira a l'esquerra. En clar ascens, el GR passa pel Sot de la Sorra i arribem a la font de l'Arboç (698 m). En una última pujada arribem a can Cruspinell (750 m); passem per darrere la casa fins a sortir a una pista que seguim a la dreta i que en pocs minuts ens mena a la carretera del càmping Fontmartina. La seguim en direcció sud uns metres fins a assolir l'aparcament de Can Cruspinell, municipi de Fogars de Montclús (779 m), final de la vuitena etapa del Sender dels Miradors.INFORMACIÓ DESTACADA


Dificultat:  **  (19,910 km)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 507 m) (- 882 m).

Organitza: Vocalia de Senders.


DESCÀRREGUES

Collformic - Fogars de Montclús      

Full de ruta 8ª etapa, Collformic - Fogars de Montclús  

Track GPS 8ª etapa, Collformic - Fogars de Montclús 

Àlbum de fotos 8ª etapa, Collformic - Fogars de Montclús