Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Camí a Sant Llorenç Savall

10 d’octubre de 2022

 

   5a etapa:                    Rellinars - Sant Llorenç Savall                       (20,490 km)

 

Diumenge, 19 de març


Itinerari: 

Rellinars, les Cases, font i mas la Boada, camí dels Quatre Termes, coll del Correu, Collet Gran, canal del Solitari, coll de Tres Creus, turó de la Pola, coll de Boix, carena de la Castanyera, coll de Garganta, collet del Vent, la Mata, coll d'Eres, collet del Llor, font del Llor, Marquet de les Roques, mas la Muntada, camí de la Muntada, Comabella, Creu de Ricó i Sant Llorenç Savall. 

Descripció:

En aquesta cinquena etapa del Sender dels Miradors, entre les poblacions de Rellinars i Sant Llorenç Savall, entrem al tercer parc de la ruta, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, que acull el monestir romànic que hi dóna nom. Travessarem el Parc d’oest a est amb els seus boscos de velles alzines, un paisatge original de cingles i monòlits rogencs que contrasten amb el verd dels pins i les alzines que poblen les faldes de la muntanya.

El Castellsapera

Sortim de Rellinars des del carrer de Sant Pere (347 m); passem per davant de l'Ajuntament tot davallant cap a la riera de Rellinars. La creuem per un pont i girem sobtadament a la dreta per agafar el Camí de les Cases (317 m). La pista, en franca ascensió, discorre paral·lela a la riera. Travessem el torrent del Vetllador; molt a prop, al llit del torrent, es troba la balma obrada de l'Endaló. Acabem d'entrar de ple en el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Seguim ascendint i creuem una línia d'alta tensió tot passant pel costat d'una torre elèctrica. Arribem a Les Cases, en estat ruïnós (470 m). Un xic més amunt, arribem a la font de la Boada (498 m); més endavant, en una cruïlla, deixem a la dreta l'ampli mas de la Boada (512 m). Voregem per sota la roca del Duc i el Castell de Bocs. Seguim ara el Camí dels Quatre Termes en clar ascens fins assolir el Coll del Correu (650 m). Seguim ascendint, en direcció al Paller de Tot l'Any. Deixem a l'esquerra la Balma Roja, i més enllà el trencall que duu a la font del Lladre. Seguim el Camí ral de Coll de Daví fins al Collet Gran (763 m), des d'on una desviació a mà dreta porta al Paller. Passem ara per la Canal del Solitari; més endavant, se'ns uneix per la dreta un camí que ve del Collet Estret i el Coll de Daví. Passem sota els contraforts del Castellsapera i en una suau ascensió assolim l'important Coll de Tres Creus (872 m) situat entre els municipis de Mura, Terrassa i Vacarisses.

Seguim la pista en direcció nord i arribats a un gran dipòsit d'aigua abandonem momentàniament el GR 5 i seguim un senderó a mà esquerra. Tot pujant per un roqueter assolim el Turó de la Pola o de Tres Creus (930 m), un dels "100 Cims" de la FEEC, que ens ofereix unes vistes espectaculars de l'entorn: el Castellsapera, Montserrat, la Mola i el Montcau. Baixem per l'altra banda i entronquem de nou amb el traçat del GR. La pista recorre la serra de l'Obac i arribem a l'ampli Coll de Boix (875 m). Deixem aquí el camí recte que mena a la

Ermita de Sant Jaume i el Montcau

Coma d'en Vila i girem a la dreta per un tram de camí espectacular que ens porta a la carena de la Castanyera. En una cruïlla de camins, podem optar per seguir el sender de la carena, amb unes vistes formidables, enlloc de seguir la pista que va per sota. Arribem al Coll de Garganta (895 m) i al Collet del Vent. A la dreta, situada dalt d'un turonet, hi ha l'ermita de Sant Jaume de la Mata. La pista revolta i passem per la gran casa de la Mata. Aquí agafem un camí a l'esquerra en franca davallada fins a la ctra. BV-1221 de Terrassa al Coll d'Estenalles (847 m). La travessem. Un camí pel mig del bosc, tot creuant diversos torrents, ens conduirà fins a Coll d'Eres (942 m), sota els peus del Montcau, punt més alt de l'excursió. Ara, en clar descens, passem sota les famoses coves Simanya i la cova de l'Àngel fins arribar al Collet del Llor (777 m). Una forta davallada pel camí ens porta a la font del Llor i al Pont de la Font del Llor sobre el torrent del mateix nom, a la Vall d'Horta (558 m). Aquí trobem la pista que en pocs minuts ens porta a la fabulosa residència El Marquet de les Roques, de caràcter senyorial i d'estil modernista (s. XIX), protegida com a bé cultural d'interès local.

Seguim la pista, paral·lela al torrent de la Font del Llor, fins arribar al mas de la Muntada, al bell mig de la Vall d'Horta (509 m). Aquí abandonem temporalment l'itinerari del GR 5, que davalla per la riera d'Horta cap a les Oliveres i el mas de la Roca, i prenem a l'esquerra el camí de la Muntada, que segueix la traça del GR 173-1, i que passa per sobre la Solella de les Oliveres. En un suau puja i baixa la pista ens porta a la urbanització Comabella de Sant Llorenç Savall (567 m); acabem de sortir dels límits del Parc Natural. Passem pels carrers del Lliri i del Romaní, fins a sortir de nou al bosc. Sota el Puig Cornador, la pista ens mena a la Creu de Ricó (541 m), cruïlla de pistes, on tornem a trobar el traçat del GR 5. El seguim a l'esquerra, paral·lels al torrent del plàtan. Passem pel costat de la font d'en Pere Miquel, i per un carreró arribem a la població de Sant Llorenç Savall, justament a la ctra. B-124 de Monistrol de Calders. Per unes escales baixem a l'Avinguda de Catalunya que mena al centre de la població i a la Plaça Major (469 m), final de la cinquena etapa del Sender dels Miradors. 


INFORMACIÓ DESTACADA         

Dificultat:  **  (20,490 kms)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 862 m) (- 746 m)

Organitza: Vocalia de Senders. 
DESCÀRREGUES

Rellinars - Sant Llorenç Savall      

Full de ruta 5ª etapa, Rellinars - Sant Llorenç Savall  

Track GPS 5ª etapa, Rellinars - Sant Llorenç Savall

Àlbum de fotos 5ª etapa, Rellinars - Sant Llorenç Savall