Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Foto de grup a la creu de terme de Pinós (Solsonès)

4 d’agost del 2022

 

   3a etapa:                           Gelida - Collbató                             (23,080 km)

 

Diumenge, 22 de gener 


Itinerari: 

Gelida, Sant Salvador de la Calçada, Vinya del Pollastre, Can Casanoves, la Casa Gran, ctra. B-224, Can Julià, Sant Esteve Sesrovires, parc Canals i Nubiola, Plana de Can Garrigosa, riera de Masquefa, Illa de Can Febrer, ctra. B-231, Can Febrer, Mas d'en Gall, Pla dels Fontanals, Can Cardús Vell, serra Allà, les Rovires, Turó de Can Dolcet, Torre del Telègraf, Pla de Can Dolcet i Collbató. 

Descripció:

Aquesta tercera etapa del Sender dels Miradors, entre Gelida i Collbató, ens portarà a passejar en mig de vinyes, camps d’ametllers i cases senyorials dels segles XIV i XV; un trajecte pràcticament pla durant bona part del recorregut entre les comarques de l'Alt Penedès i el Baix Llobregat. La panoràmica meridional de la muntanya de Montserrat ens sorprendrà mostrant-nos les parets verticals que s’allarguen durant deu quilòmetres de longitud. Roques arrodonides que s'enlairen fins als 1.236 metres en el seu punt més elevat, Sant Jeroni. Passat el poble de Sant Esteve Sesrovires farem un altre "100 Cims" de la FEEC, el Turó de Can Dolcet, abans de descendir a Collbató.

Parc Canals i Nubiola (S. Esteve Sesrovires)

Sortim des de l'avinguda de Catalunya, just per on baixa el funicular de Gelida, molt a prop de l'Ajuntament (161 m). Baixem per unes escales i anem descendint per l'avinguda del Funicular. Creuem la Ronda President Francesc Macià i continuem descendint. Per una passarel·la arribem a la ctra. de Sant Llorenç d'Hortons (BV-2249) (120 m). Creuem l'autopista AP-7 per sota i entrem al polígon industrial de Can Penyella, on hi ha una gran rotonda. Baixem en direcció a l'estació dels FFCC de rodalies. Travessem les vies del tren per sota, i tot seguit creuem el riu Anoia pel pont de Sant Salvador (78 m). En aquest punt abandonem el traçat original del GR 5, que marxa cap a ponent. Nosaltres seguim direcció nord per l'avinguda de Sant Salvador. Passem pel nucli urbà de Sant Salvador de la Calçada i la urbanització Vinya del Pollastre (144 m) tot planejant entre camps de vinyes, i seguim direcció nord pel Camí de Gelida a Sant Esteve Sesrovires. Travessem ara les vies del TAV per un pont i arribem a la Casa Gran i Can Casanoves (183 m). A la dreta tenim el Turó de l'Ermita de Sant Joan. Passem per Can Julià i arribem de seguida a la ctra. B-224 de Martorell a Masquefa. La creuem i entrem al poble de Sant Esteve Sesrovires. Farem un recorregut espectacular pel Parc Canals i Nubiola tot evitant el nucli urbà que ens queda a la dreta. Es tracta d'un entorn natural forestal molt gran, adequat com a zona d’esbarjo que compta amb zona de pícnic, barbacoes i circuit esportiu. Nosaltres seguim un tram del parc pel Torrent dels Canals i el Torrent de Can Sitges, dominat per pi blanc. Sortim del parc per la banda nord i travessem les vies del ferrocarril Barcelona-Igualada (255 m).

Turó de Can Dolcet

Recorrem ara la Plana de can Garrigosa (246 m) entremig de camps de cultiu, i de seguida entrem al bosc per una pista. La deixem per seguir un corriol a la dreta en suau descens fins arribar a la riera de Masquefa (140 m). Anem revoltant la riera per l'Illa de Can Febrer fins a sortir a la ctra. B-231 que ens ve d'Esparreguera i es dirigeix als Hostalets de Pierola i a Piera. La travessem i entre camps de conreu anem ascendint fins a la urbanització Mas d'en Gall d'Esparreguera (232 m). Creuem la urbanització pel bell mig fins sortir per la banda nord tot seguint un sender a la nostra dreta. Creuem la ctra. de Mas d'en Gall i seguim una pista, sempre en direcció nord. Passem entre més camps de conreu fins arribar al Pla dels Fontanals on trobem l'enrunat mas de Can Cardús Vell (279 m). La pista continua ascendint a buscar la carena de la Serra Allà. En uns quants revolts ens situem a les Rovires (330 m). Anem seguint el Camí de la Riba Roja, ben bé per la carena fins assolir el punt més alt, el Turó de Can Dolcet, un "100 Cims" de la FEEC i punt més alt de l'excursió (416 m). És el punt més elevat on conflueixen les serres de Can Dolcet i d'Allà, i un excel·lent mirador del massís de la Muntanya de Montserrat. Dalt, hi trobem un vèrtex geodèsic.

Comencem a descendir per la pista que hi ha en direcció nord-est i de seguida trobem la Torre del telègraf de can Dolcet a mà dreta (398 m). Es tracta d'una torre típica de la telegrafia militar del segle XIX, preparada per assumir accions d'atac i de defensa; l'edifici formava part de la línia militar Barcelona-Lleida i va entrar en funcionament cap a 1848, durant la Guerra dels Matiners. Seguim descendint per la pista fins arribar al Pla de Can Dolcet (322 m). Seguirem el Camí de Can Dolcet cap a l'esquerra en direcció al poble de Collbató. Finalment, arribem al barri de Les Illes de Collbató tot creuant el pont sobre la riera de Can Dalmases, que ens mena al carrer de Cavall Bernat, el carrer dels Masos i l'avinguda de Nostra Senyora de Núria (334 m), final de la tercera etapa del Sender dels Miradors. 


INFORMACIÓ DESTACADA

Dificultat:  **  (23,080 kms)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 707 m) (- 538 m)

Organitza: Vocalia de Senders.
DESCÀRREGUES

Gelida - Collbató     

Full de ruta 3ª etapa, Gelida - Collbató  

Track GPS 3ª etapa, Gelida - Collbató    

Àlbum de fotos 3ª etapa, Gelida - Collbató