Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Cim de la Roca Falconera (Parc Natural de la Serra de Montsant, El Priorat)

29 d’octubre del 2019


1a etapa:       Berga - Fumanya (Fígols)        (17,390 km)

 
Diumenge, 17 de novembre

 
Itinerari:
Berga (Fumanya), ermita de Sant Pere de Madrona, Santuari de la Mare de Déu de Queralt, capella de Sant Joan, serra de Queralt, carretera de Berga a Castellar del Riu, Espinalbet, Plans de Corbera, coll de l'Oreller, Camí de l'Estany, casa de l'Estany, coll de les Nou Comes, Graus de Peguera, Barranc dels Graus, Camí del Corral de les Eugues, font de Cal Coix, Peguera, Camí del Coll de la Creu de Fumanya, Plans del Grau, Coll de la Creu de Fumanya, Casa de la Creu de Fumanya i ctra. BV-4025 a Fumanya (Fígols).

Descripció:
Primera etapa del Camí dels Bons Homes, entre la ciutat de Berga i Fumanya (Fígols), a la comarca del Berguedà. La ruta, està dedicada als amants de les vistes panoràmiques amb un recorregut que ens portarà per indrets espectaculars com el santuari de Queralt, la prepirinenca serra de Queralt, balconada a la ciutat de Berga, Espinalbet i el santuari de Corbera, i tot vorejant els Rasos de Peguera per la banda de llevant arribarem al despoblat de Peguera, entre els Rasos i la serra d'Ensija, però amb algunes cases encara conservades, situat en un indret singular.

Inici del Camí dels Bons Homes (Queralt)
Sortim des de la urbanització Fumanya de Berga, a la carretera de Queralt (856 m). Creuem la carretera i seguim pel camí que s’enfila, conegut com la drecera de Queralt; es tracta del PR C-73, el Camí de Sant Corneli. Deixem a l'esquerra el camí clàssic que porta al Santuari i seguim un caminoi a la dreta que ens menarà de seguida a l'ermita romànica de Sant Pere de Madrona (s. XIII) (1.033 m), des d'on tenim unes vistes impressionants; bon lloc per esmorzar. Una vegada visitat el lloc retornem a l'última cruïlla, i continuem de pujada fins al Santuari de la Mare de Déu de Queralt (1.155 m). El santuari i la serra de Queralt ens ofereixen unes meravelloses vistes, amb una orografia molt escarpada. Trobem el monòlit del GR 107 on comença oficialment el Camí dels Bons Homes. Seguim pel camí de la dreta i passem per la font de la Vedella o del Bou, ubicada entre dues roques. Deixem el camí principal i girem a la dreta per un camí emboscat i arribem a un mirador amb bones vistes al pantà de la Baells, el Santuari i els pics rocallosos que ens envolten. Ascendim ara direcció nord cap al serrat de la Figuerassa. Ja es pot albirar el poble d'Espinalbet al davant. Creuem la riera de Metge i arribem a la pista de Castellar del Riu. Creuem una de les urbanitzacions d'Espinalbet i sortim a la ctra. BV-4243 dels Rasos de Peguera. Tot seguit, arribem a Espinalbet i travessem el poble pel bell mig (1.232 m).

Passat el poble iniciem una ascensió que ens mena als Plans de Corbera (1.386 m), on trobem un ampli prat, i davant mateix s'alça el Santuari de la Mare de Déu de Corbera. Creuem el prat en direcció nord-est i seguim la pista que ens duu al Coll de l'Oreller (1.412 m), cruïlla de pistes. Seguim la pista de l'esquerra, el Camí de l'Estany. Anem ascendint suaument, amb vistes panoràmiques, fins arribar a la Casa de l'Estany (1.491 m). Seguim el Camí de Peguera en direcció nord tot vorejant el Pla de l'Estany, que ens queda a l'esquerra (antigament hi havia un estany natural). Assolim el Coll de les Nou Comes (1.486 m); ara canviem de direcció i tombem cap al nord-oest per un senderó que davalla per l’esplendorosa Obaga de Nou Comes, un ombrívol, humit i espès bosc ple de faigs i roures. Anem seguint l’antic traçat del trenet que duia el carbó des de les mines de Peguera fins al punt de recollida. Passem un petit túnel i al final del tram ascendim a buscar la pista de Peguera, que ens ve per la dreta (1.480 m). Seguim aquesta ampla pista en direcció nord-oest; deixem a l’esquerra una desviació que duu als anomenats Pisos de Peguera, i seguim la pista que continua en clara ascensió. En un revolt deixem a la dreta la pista que mena al Coll de la Creu de Fumanya (que agafarem més tard) i tombem a l'esquerra on trobem la font de Cal Coix i un safareig públic (1.582 m) amb aigua clara i abundosa. Seguim pujant per la pista i en pocs minuts arribem al despoblat de Peguera (1.612 m). Pertany al municipi de Fígols, a la comarca del Berguedà; sobre les cases hi ha el Roc de Peguera, on hi hagué antigament el castell de Peguera, i a la part baixa hi ha l'església de Sant Miquel, d'origen romànic. En aquest poble va néixer Ramon Vila Capdevila, anomenat Caracremada (1908-1963), maquis català.


Poble abandonat de Peguera

Desfem el camí i baixem fins a la cruïlla de pistes (1.584 m). Aquí abandonem el GR 107 i ascendim ara cap a l'esquerra en direcció a Fumanya. Anem paral·lels al Rec de Castellar i passem pels Plans del Grau (1.659 m). Seguim la pista cap a llevant per assolir el Coll de la Creu de Fumanya (1.648 m), amb molt bones vistes de la serra d'Ensija i els Rasos de Peguera. Davallem per la pista i passem pel costat de la Casa de la Creu de Fumanya i per unes antigues mines. De seguida sortim a la ctra. BV-4025 de Fígols. La creuem i arribem finalment al nostre destí: una esplanada a tocar del Jaciment Paleontològic de Fumanya i el Centre d'Interpretació Dinosaures Fumanya (1.552 m).




INFORMACIÓ DESTACADA

         
Dificultat:  **  (17,430 kms)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 1.104 m) (- 396 m)
 
Organitza: Vocalia de Senders.





 
DESCÀRREGUES

Berga - Fumanya  

Full de ruta de la 1ª etapa, Berga - Fumanya


Track GPS 1ª etapa, Berga - Fumanya

Àlbum de fotos 1ª etapa, Berga - Fumanya