Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Les Tres Creus a la Mola d'Estat (Muntanyes de Prades)

14 de novembre del 2018

  6a etapa:     BENAVENT DE LA CONCA - HOSTAL ROIG        (21,950 km)


Diumenge, 24 de febrer 


Itinerari:
Benavent de la Conca, camí de Balasc, cal Volament, granja de Balasc, Coll de Comiols, serra de Comiols, Camí de Montadó, Baixada de Planistella, Pla de Planistella, Camí Vell de Bonrepòs, santuari de la Mare de Déu de Bonrepòs, Coma de l'Espinal, barranc de Cuba, Camí de Petrolers, serra del Cucuc, Lo Pelat, búnquers i trinxeres de la guerra civil, Singlo del Pelat, Camí de Petrolers, Camí Nou del Pelat, Camí del Pla de les Forques, riu de Conques, la Rossella, Camí de la Campaneta, Coll de Grau, Camí del Racó, Mata-Solana, Camí del Peu del Bosc i Hostal Roig.


Descripció:
Sisena etapa del Sender Transversal (GR 1) que ens durà als municipis d'Isona i Conca Dellà i Gavet de la Conca, a la banda sud-est de la comarca del Pallars Jussà. Una preciosa excursió des de la població de Benavent fins a l'antic Hostal Roig, als peus del Montsec de Rúbies, tot descobrint la serra del Cucuc (o del Cucut), un contrafort del nord-est del Montsec de Rúbies, on es van desenvolupar fortíssims combats durant la guerra civil, cos a cos i trinxera a trinxera, entre les tropes franquistes i les republicanes. Travessarem aquesta
Santuari romànic de Bonrepòs
serra de sud a nord, on tots els llocs elevats estan plens de trinxeres i búnquers encara visibles avui dia, així com cabanes per als soldats i altres elements defensius.


Sortim de Benavent de la Conca (996 m), al costat de la ctra. C-1412b; la seguim en direcció sud. De seguida prenem un camí cimentat a la dreta, és el Camí de Balasc. Passem per davant de cal Volament i les granges de Balasc (981 m). Deixem la pista, que se'n va a la dreta cap a la casa de Balasc i seguim cap al sud, tot ascendint suaument fins que assolim el Coll de Comiols (1.100 m), on trobem la ctra. L-911 que es dirigeix a Sant Salvador de Toló. La creuem i anem seguint primer el Camí de Petrolers, i després el Camí de Montadó en direcció a ponent, travessant la serra de Comiols. Arribem a una cruïlla de pistes (1.077 m), i seguim la pista de la dreta, és la Baixada de Planistella que ens mena al Pla de Planistella (1.033 m) on accedim a la ctra. L-911. La seguim a l'esquerra uns 200 metres, i agafem a l'equerra el Camí Vell de Bonrepòs, que ens durà al Santuari de la Mare de Déu de Bonrepòs (1.052 m), d'estil romànic (s. XI); al costat hi ha un alberg de muntanya, que pertany a la Diputació de Lleida.

El camí davalla suaument, i aviat tomba a l'esquerra, direcció sud, a buscar la Coma de l'Espinal, que creuem pel barranc de Cuba (978 m). Un cop passat el torrent, iniciem una pujada per l'altre vessant seguint una pista entre boscos, cap a ponent. Aviat deixem aquesta pista per agafar a l'esquerra el Camí Petroler del Pelat, tot iniciant l'ascensió a la serra del Cucuc.
Trinxeres a la serra del Cucuc
Seguim el camí fins arribar al peu d’una torre elèctrica (1.152 m), lloc anomenat Lo Pelat. Tota aquesta zona del Pelat, ocupada per l’exèrcit republicà, va ser fortificada amb un complex sistema de trinxeres. Seguint la línia de trinxeres, descobrirem un búnquer de dues espitlleres bastant ben conservat. Anem avançant ara en direcció nord, en lleugera baixada, molt a prop dels cingles que tenim a l'esquerra. Un corriol a l'esquerra porta a la Cova de l'Aigua. Tornem a ascendir, assolint el Cinglo del Pelat (1.158 m), punt més alt de l'excursió i de la serra del Cucuc. A l'esquerra tenim el mirador, on un xic més avall hi ha el Congost de l'Escala del Pas Nou, l'antic camí de ferradura que unia la Coma de Meià i el Pallars Jussà, i que puja per les parets de roca de la serra del Cucuc. Continuem avançant i anem trobant més trinxeres i restes d’edificacions, tot gaudint de magnífiques vistes de la vessant Nord del Montsec i de la Vall del riu Boix i, a mesura que anem avançant, de la impressionant verticalitat de la paret de la Roca dels Arcs.

 
Tornem a la pista que havíem deixat abans, on hi ha una altra torre elèctrica (1.152 m) i girem a l'esquerra per la pista. Aviat ens desviem a la dreta, deixant el camí, per buscar una altra línia de trinxeres que els republicans van bastir per protegir les posicions de dalt del Pelat que defensaven el Pas Nou. Tornem a la pista i seguim direcció nord, creuant el Camí Nou del Pelat (que agafarem després) fins arribar a una altra torre elèctrica, on trobem el camí de Petrolers (1.141 m) que prenem a l'esquerra. Anem travessant direcció nord-oest la serra del Cucuc en suau davallada, fins a entroncar amb el Camí Nou del Pelat que seguim direcció nord, i on trobem de nou les marques del GR 1. Arribem tot seguit al Camí del Pla de les Forques (1.048 m) que seguim a la dreta en franca davallada, fins que arribem al riu de Conques (960 m) on deixem la pista i el GR 1, i girem a l'esquerra. Anem ascendint, paral·lels al riu de Conques, per la banda de ponent de les Feixes de la Rossella fins arribar a una pista: és el Camí de la Campaneta (1.062 m) on trobem les marques de la variant GR 1-4; el seguim a l'esquerra. Al cap de poc més d'un quilòmetre arribem al Coll de Grau (1.143 m), cruïlla de pistes. A partir del coll, anem descendint suaument fins arribar al Camí del Racó que, seguint-lo a l'esquerra, ens durà al nucli de Mata-solana (978 m), poble del terme municipal de Gavet de la Conca. En destaca
Poble de Mata-Solana
l'església de Sant Roc, una capella molt senzilla, d'obra rústica i d'època indefinida. Al costat del poble trobem la ctra. L-911 que porta a Vilanova de Meià.


Seguim la carretera a l'esquerra en suau ascens fins a un revolt pronunciat. Aquí deixem la carretera i seguim a la dreta el Camí del Peu del Bosc, seguint en baixada els senyals del GR 1-4 (aquesta variant del GR 1 recorre tota la vall de Barcedana, sota el Montsec de Rúbies). Passem pel Corral de la Teresa, que ens queda a mà dreta. Un xic més endavant deixem la pista i el GR, i seguim un camí a l'esquerra (1.009 m). Anem creuant entremig de camps de conreu, en clar ascens, fins arribar ben bé als peus del Castell de Montllor (1.083 m), també anomenat Castell de l'Hostal Roig o Castell dels Moros, un castell romànic bastit per defensar el pas de la Noguera al Pallars Jussà. No pugem al castell, el revoltem per la banda nord fins a sortir de nou a la ctra. L-911 on trobem l'antic Hostal Roig (1.095 m), final de la nostra etapa d'avui. Aquest hostal va tenir antigament església pròpia, romànica, de la qual es conserven algunes restes. Es tracta de la capella de santa Anna, que atenia una població d'una vintena de cases, de les quals actualment només en queden vestigis.



INFORMACIÓ DESTACADA

Dificultat:  **  (21,950 kms)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 771 m) (- 674 m).

Organitza: Vocalia de Senders





 


      PROPERA ETAPA