Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Cim de la Roca Falconera (Parc Natural de la Serra de Montsant, El Priorat)

31 d’octubre del 2016

10a etapa:          Noves de Segre - La Seu d'Urgell               (24,020 km)
 
Diumenge, 28 de maig


Iniciem la desena etapa dels Senders del 1714, en un recorregut per la comarca natural de l'Urgellet, subcomarca de l'Alt Urgell, entre les poblacions de Noves de Segre i la Seu d'Urgell. L'itinerari avança, en bona part, molt a prop del riu Segre, sempre en direcció nord-est, fins que es desvia per anar a buscar la Valira, afluent del Segre, a la banda nord de la Seu d'Urgell. Pel Camí de la Carrerada anirem passant per diferents bordes, típiques d'aquesta zona, com la borda del Fuster, la del Girald o la de Cal Ganauet. Abans d'arribar a la Seu d'Urgell, passarem per diferents poblacions com Adrall, situada en un pla de la ribera del Segre; Castellciutat, a la riba
Torre Solsona (Castellciutat)
dreta de la Valira que destaca per Lo Castell, una antiga fortalesa, i per la Torre Solsona; Anserall, una entitat de població a la riba dreta de la Valira; Calbinyà, que es troba en un serrat a 1.000 metres d'altitud on es domina tota la plana de la Seu, i on podrem visitar el Museu del Pagès. Però el punt fort de l'etapa serà la visita a la Torre Solsona a la fortificació de Castellciutat, un dels punts clau de la Ruta dels Senders del 1714; és un lloc d’importància estratègica pel seu domini visual sobre les valls del Segre i del Valira, i la principal defensa pirinenca durant la Guerra de Successió a Catalunya. Des de Calbinyà, punt més alt de l'excursió, iniciarem una forta davallada pel Fener de la Closa i les Comelles fins a la capital de la comarca: la Seu d'Urgell.
Som a Noves de Segre (624 m), capital del municipi de les Valls d'Aguilar. Travessem la carretera LV-5133 i seguim el Camí del Salit pel Pla del Salit, en direcció sud-est. Creuem el riu Pallerols i girem a l'esquerra per travessar de nou la carretera i agafar el Camí de la Carrerada. Passem per davant de Cal Pallarès (627 m) i anem a buscar el riu Segre, que tenim a la dreta, i que ja no deixarem fins passat el poble d'Adrall. Passem la Bassa de l'Àngel i seguim el camí de la Carrerada direcció nord-est. Als Emprius, passem per la Borda de Cal Ganauet (600 m). Més endavant trobem la Borda del Fuster, a mà esquerra. Travessem el Barranc de l'Oliva i passem per les Bordes del Girald i del Ribes. Més endavant, passem sota el nucli de la Parròquia d'Hortó. En el Planell de la Parròquia (646 m) trobem les bordes del Salvador i del Martí. Tot seguit, creuem la carretera N-260 i arribem al nucli d'Adrall (645 m); passem per la banda nord de la població i ens dirigim a l'Aeroport d'Andorra-La Seu d'Urgell. Travessem el Rec dels Quatre Pobles -un dels anomenats Canals d'Urgellet- i seguim un camí per sota de les pistes de l'Aeroport.
Anem seguint per sobre del canal dels Quatre Pobles fins que arribem a la carretera que porta al poble de Montferrer. La seguim a la dreta on trobem l'ermita de la Mare de Déu de la Trobada (692 m), al costat del riu del mateix nom. Passada l'ermita trobem de seguida una antiga farinera, convertida avui en museu, i girem a l'esquerra per pujar, en suau ascensió, al Serrat del Molí (739 m). Sortim a una pista que seguim direcció nord-est per sota del Serrat del Corb, fins que sortim al Camí de la Llau de Benavarre que seguirem a la dreta. El camí ens porta a Castellciutat, però no hi entrem, girem a l'esquerra i seguim el sender que en poc menys d'un quilòmetre ens durà a la Torre Solsona (755 m). Fem la visita a la Torre Solsona i tornem enrere a buscar el camí. Seguim ara direcció nord i creuem el Torrent del Cortal, deixant a la nostra dreta la Borda Sellarès. Més endavant, passem per les restes de l'ermita romànica de Sant Esteve del Pont i la borda de Sant Esteve. Ara sortim al Camí de Sant Esteve del Pont, el qual seguim per la riba dreta del riu Valira fins que arribem al poble d'Anserall (725 m). No hi entrem al poble: abans girem a la dreta i
Església de Santa Margarida de Calbinyà
passem la Valira per un pont. Ara creuem la carretera N-145, que duu a Andorra, on hi ha l'entrada del Túnel del Bordar, i ens dirigim al poble de Calbinyà en una forta ascensió.
Ens endinsem en un bosc espès, tot ascendint un camí per la Rourera i els Camps del Campanar. Passem per les restes de l'església de Santa Margarida de Calbinyà (933 m), protegida com a bé cultural d'interès local, i sortim de nou a la carretera que seguirem ara fins al centre del poble de Calbinyà (1.010 m). Aquí podem visitar, si tenim temps i és obert, el Museu del Pagès ubicat a Cal Serni. En el museu s’hi exposen una bona quantitat d’estris agrícoles o d’ús quotidià a les cases de pagès d’abans. Abandonem el poble per un sender en direcció sud que, pel Serrat de Calbinyà i el Fener de la Closa, ens durà a la Collada del Fener de la Closa (930 m). Des del coll davallarem per les Comelles fins arribar a la carretera de Calbinyà. A uns 50 metres la deixem per un sender a la dreta fins a trobar el Camí Vell del Pla de les Forques (801 m), que seguirem en suau davallada. Passada la borda Jover, travessem Les Costes, tot baixant, i entrem a la població de la Seu d'Urgell pel Firal. Creuem la carretera N-260 per un pont i seguim per la plaça del Firal. Tot seguit, baixem per l'avinguda de Joan Garriga i Massó fins que trobem l'estació d'autobusos a mà esquerra. Final de la desena etapa dels Senders del 1714 (2ª part).
 
 
INFORMACIÓ DESTACADA
         
Dificultat:  **  (24,020 kms)  (+/- 6,5 hores)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 650 m) (- 537 m).

Organitza: Vocalia de Senders





DESCÀRREGUES

Noves de Segre - La Seu d'Urgell  


Full de ruta de la 10ª etapa, Noves de Segre - La Seu d'Urgell 

Track GPS 10 etapa, Noves de Segre - La Seu d'Urgell

Àlbum de fotos 10ª etapa, Noves de Segre - La Seu d'Urgell      



Crònica de la nostra consòcia Olga Colomer

SENDERS. 28.5.2017. De Noves de Segre a La Seu d'Urgell. N'hi ha uns que aprofiten el diumenge per fer el mandra i esmorzar a les 12h. I n'hi ha d'altres que ens llevem d'horeta, a les 5h del matí, ens trobem a la Rambla per agafar un autocar, fem 120 minuts de trajecte, baixem en una carretereta subcomarcal i resseguim les traces, dels nostres avantpassats, per uns senders amb fang, pols i sol fins les 5h de la tarda. La dama Blanca que jau avui ha rebut vitamina D per parar un tren! Bassals amb micrococodrils que esperaven amb la boca oberta, una torre, la Solsona, que ha estat l'aixopluc solar i lloc de reunió davant un precipitat canvi de plans. Al capdavant s'ha alçat la veu vocal i ha possibilitat dues opcions: una de fer seu base a La Seu,-per als més afectats pel clima- i una altra, que era la prevista. Una vintena hem seguit i hem caminat per un senderol, generós d'ombres, ple d'herbes més altes que jo, algunes. Si parléssim de persones, no tindria mèrit perquè la majoria dels humans tenen els ulls més amunt que jo, però parlem de plantes i la cosa té mèrit. Tiges verdes i primes pintades amb totes les tonalitats de verd, blavoses i fins i tot vermelloses. Amb fulles o de gra agullat o molestoses...ortigues! que ens han obligat a alçar les mans i creuar-les damunt del cap, talment presoners intimidats per armes picants. I a fe que s'han ben esplaiat!  Les cames ens han quedat com uns cromos! I amb aquesta rebuda de la selva catalana, hem arribat a la carretera. L'asfalt fumejava i les nostres clepses també. Un visionari va construir, justament allà, un baixant de ciment per on regalava aigua clara i fresca, a punt pels caminaires, que ens ha fet suspirar un "salvats!". Hem pujat amb penes i treballs perquè els ossos ens demanaven pausa i aliment. Ens hem fet els sords i fins que no hem arribat al poble de Calbinyà, a les Valls de Valira, no ens hem aturat: parada i fonda a Cal Serni. La pedra i l'obaga ens han servit de marcs per dinar contents amb una beguda servida amb simpatia i ben freda. Un cop reposats, hem fet via cap la capital de l'Alt Urgell o Urgellet: tot baixada sota els rajos de l'astre radiant. Dins l'automòbil llarg hi havia silenci. Senderers i sendereres, gràcies!
 
 
    PROPERA ETAPA