Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Les Tres Creus a la Mola d'Estat (Muntanyes de Prades)

22 d’abril del 2016

9a etapa:   Fonts del Llobregat - Bagà    (23,030 km)
 
Diumenge, 22 de maig

Novena etapa dels Senders del 1714 entre dos dels pobles més emblemàtics de l'Alt Berguedà, Castellar de n'Hug i Bagà. Un recorregut que transcorre íntegrament pel Parc Natural del Cadí-Moixeró, espai protegit català amb major nombre d'espais i espècies de flora i fauna d'interès europeu. Sota els grans cims del Tossal de Rus, el Puigllançada i la Tossa d'Alp, com a continuació de la serra de Montgrony, l'itinerari davalla, en un primer tram, des de les Fonts del Llobregat, tot passant per la Farga Nova i el veïnat de Rus, a buscar la carretera de la Pobla de Llillet i torna a remuntar per la vall del Clot del Moro en direcció al refugi de Coll de Pal, un tram espectacular amb vistes panoràmiques del Prepirineu. Al refugi enllacem amb el GR 150 i el GR 4-2, els quals ja no abandonarem fins a Bagà. Un segon tram ens porta per l'anomenada "Ruta del Trencapinyes" des del xalet-refugi de Coll de Pal fins al refugi de Rebost, tot passant per la collada de la Bòfia, punt més alt de la sortida, i el Mirador dels Orris, quasi a 2000 metres d'altitud, amb unes vistes espectaculars sobre la Tossa d'Alp, les Penyes Altes del Moixeró i la vall de Gréixer amb el massís del Pedraforca al fons. Un tercer tram amb molta baixada ens duu finalment a Bagà, passant en primer lloc pel Paller de Dalt, un pla herbat molt bonic amb unes vistes extraordinàries, i el Santuari de Paller. El camí de Sant Pelegrí ens menarà finalment a la vila de Bagà.
Comencem l'excursió a la carretera de Castellar de n'Hug, on hi ha l'Hostal Les Fonts (1.205 m), just on comença el camí per anar a visitar les Fonts del Llobregat. Travessem la carretera i seguim un camí fressat en contínua baixada per dins d'un bosc atapeït de vegetació en direcció a la font del Sofre i a la Farga Nova: és el Camí Ral de Castellar de n'Hug. El caminoi travessa la serra de la Farga Vella molt a prop del Llobregat, fins que arribem a la Farga Nova on trobem l'església romànica de Sant Vicenç de Rus (1.065 m). Continuem baixant i creuem el rec de Monell; sortim a una pista que seguim a la dreta fins a sortir a la ctra. BV-4031. La seguim a l'esquerra uns 250 metres fins que girem a la dreta per un trencall (1.068 m), és el Camí del Collet de la Casa Nova. En suau ascensió el camí travessa els boscos dels Baguets i es dreça en el tram final per assolir el Collet de la Casa Nova (1.469 m) sota el Solell de la Gallarda. Seguim recte pel camí de Corral de Rus i travessem el Pla de Conill (1.493 m).
Des del Pla tornem a remuntar en clara ascensió entre boscos travessant diferents torrents, com el torrent de la Pardinella i el de L'Home Mort sota la Bauma Roja i la serra dels Pins (1.668 m), als peus del Puigllançada. Creuem el torrent de la Bauma Roja (1.725 m) i, tot seguit, la torrentada de Coll de Pal (1.736 m). L'últim repetjó del camí ens mena al Xalet-refugi de Coll de Pal (1.929 m), situat en un entorn privilegiat del parc natural del Cadí-Moixeró, molt a prop de les pistes d'esquí de Coll de Pal, Masella i La Molina. Aquí trobem els senyals del GR 150 i del GR 4-2, que a partir d'aquí aniran junts fins a Bagà. Sortim a la ctra. BV-4024 i la seguim cap a l'esquerra uns 120 metres fins que trobem una pista a la dreta. La seguim en suau ascensió fins que assolim la Collada de la Bòfia (1.984 m), punt més alt de l'excursió. Seguim direcció est pel Camí Vell de Gréixer a Coll de Pal. Per l'esquerra ens surt un camí que segueix la "Ruta del Trencapinyes" el qual seguirem fins al refugi de Rebost. Arribem a l'Àrea Recreativa dels Orris (1.889 m); una passarel·la de fusta ens mena al Mirador dels Orris, amb unes vistes espectaculars sobre la Tossa d'Alp i les Penyes Altes del Moixeró. Seguim ara la pista de la dreta que, en clar descens ens condueix fins al Refugi de Rebost (1.630 m).

                                              El Paller de Dalt (Bagà)
Des del refugi, un tram d'ascens per la Pleta Vella ens mena al Coll del Forn (1.712 m) on tornem a trobar la carretera. Seguim direcció sud sota el Cap de la Devesa i comencem a descendir clarament pel camí. Travessem la carretera i assolim la Collada Grossa (1.477 m) sota la serra de Colobre. Anem descendint per l'anomenada Canal Mala fins que sortim al Paller de Dalt (1.308 m), un pla herbat molt bonic amb unes vistes extraordinàries, on hi ha les restes de la primitiva i enrunada església de Paller i una font. Seguim uns metres l'ampla pista que fa uns quants revolts i de seguida l'abandonem per agafar un estret corriol a mà dreta: és el Camí de la Foranca que en contínues llaçades i en clar descens ens mena al Santuari de Paller (988 m). El santuari queda molt amagat, entre frondosos plàtans i pollancres. A l'esquerra, trobem la Font dels Banyadors, abundosa i, segons els gojos de la Verge de Paller, curadora del mal de pedra. Tot baixant, deixem l'aparcament a la dreta i de seguida trobem a mà dreta el Camí de Sant Pelegrí, que seguirem. Travessem el torrent del Paller i trobem les restes de l'antiga ermita de Sant Pelegrí (1.003 m). El corriol recorre la Costa de Sant Pelegrí sobre el Serrat de les Pedregoses fins arribar a la font del Sofre (861 m). Tornem a sortir a la pista principal en suau descens, amb la vila de Bagà a la vista. A les vores trobem pollancres i algunes pinedes. Creuem l'autovia de Vic per sobre un pont i després de passar pel gran mas de Cal Més-Xic entrem a la població de Bagà. Ens dirigim cap el centre de la vila i seguim per la plaça i carrer del Raval (786 m). Final de la novena etapa dels Senders del 1714 (1ª part).
 
 
INFORMACIÓ DESTACADA
         
Dificultat:  ***  (23,030 kms)
Desnivells acumulats aproximats:   (+ 1.178 m) (- 1.598 m).
Organitza: Vocalia de Senders.
 
 
 
Full de ruta de la 9ª etapa, Fonts del Llobregat - Bagà   

Track GPS 9ª etapa, Fonts del Llobregat - Bagà


Àlbum de fotos 9ª etapa, Fonts del Llobregat - Bagà



Propera etapa: