De La Jonquera a Terrassa (GR 2)
Segona etapa. Terrades - Beuda (28,910 km)
Diumenge, dia 16 de novembre
Terrades és un poble de l'Alt Empordà, situat a l'esquerra del Rissec, que forma un nucli agrupat al centre de la vall, envoltat de muntanyes. Travessem el poble pel carrer Major, i seguim un tram de carretera per arribar al mas Seguillà, que ens queda a l’esquerra, i poc després a Vilarigt. Vilarigt pertany al municipi de Cistella, dins de l’anomenada “Garrotxa d’Empordà” i el nucli de població està situat al cim d’un tossal. A prop, el castell de Vilarigt, d’estil gòtic, i l’església de Sant Martí, romànica del segle XII. Els llocs de Cistella i Vilarigt pertanyien al comtat de Besalú.
Sortim de Sant Martí i ens dirigim cap al Noguer de Segueró (370 m), ja dins la comarca de la Garrotxa. Situada al peu de la muntanya de la Mare de Déu del Mont, és una de les pairalies més importants de Catalunya. L'edifici actual és del segle XVIII, amb esgrafiats a la façana, té diverses sales decorades amb pintures i ric mobiliari. La capella, dedicada a Sant Teòfil, és neoclàssica i conté belles figures. A cinc minuts es troba Segueró, poblat agregat al municipi de Beuda. A la font de Can Posades, podrem omplir la cantimplora. Seguim la carretera de Besalú i, passat el collet de Can Jou, arribem finalment a Beuda (338 m).
Organitza: Vocalia de Senders.
Vocals: Hermo, Enric, Joan, Àngel i Montse.
En la següent imatge podeu veure el track GPS de la segona etapa De La Jonquera a Terrassa (GR 2), Terrades - Beuda. Si hi cliqueu, podeu veure el track al Google Earth en 3D i descarregar-vos-el:
VILARIGT
*
Els llocs de Cistella i Vilarigt pertanyien al comtat de Besalú; l'any 978 el comte-bisbe Miró va confirmar al monestir de Sant Pere de Besalú un alou situat a Villa Redi (Vilarigt).
El nucli de població està situat al cim d'un tossal a la capçalera de la riera del mateix nom que, amb la de Cistella, són afluents del Manol. El petit agrupament amb estructures arquitectòniques dels segles XV-XVIII conserva l'aspecte arcaic i ofereix solucions constructives, diverses de les quals s'han conservat quasi sense modificacions. El castell de Vilarigt, amb l'església al seu costat, domina la població a l'extrem de migdia.
El castell de Vilarigt manté la seva estructura de gran palau fortificat d'estil gòtic del segle XIV, amb reformes posteriors. És un gran edifici de planta rectangular amb un petit pati interior; la façana principal, a llevant, s'alça sobre els penya-segats excavats a la roca, un pont d'obra dóna accés al portal de gran dovellatge.
Al mur hi ha uns rengles d'espitlleres i en el pis tres finestrals renaixentistes coronats per escuts; es denota que el palau era emmerletat i cal remarcar el pati, les dependències i les sales de la planta noble.
L'església de Sant Martí de Vilarigt és una parròquia independent documentada de l'any 1151 situada vora del mur de tramuntana del castell. L'edifici actual és d'una nau amb dues capelles laterals i capçalera carrada, datada dels segles XVIII-XIX; conserva fragments del parament romànic en la part inferior dels mur laterals. A la façana de ponent hi ha l'element romànic més notable: una senzilla porta amb tres arcs en degradació amb llinda i timpà del segle XII.
El campanar és una torre quadrangular amb arcs de mig punt edificada en el 1805. A la part nord de l'església hi ha una capella del segle XVIII amb façana a l'exterior, que dóna al cementiri.
Àlbum de fotografies d'aquesta segona etapa del GR 2
*
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada