Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Ermita de Sant Roc (Cabassers, comarca del Priorat)

11 de juny del 2015


 
VOCALIA DE SENDERS       
Senders de Gran Recorregut      



 Els camins secrets del Sant Greal      
 De Terrassa al Santuari de Núria a la recerca del Calze Sagrat      



11a etapa.               Planoles - Santuari de Núria                  (15,950 km)
De Planoles al Santuari de Núria per la collada de Fontalba en un recorregut molt variat i amb molt bones vistes sobre les valls del Rigard, de Tosa, del Freser i de Núria


Etapa cloenda dels Camins secrets del Sant Greal
DINAR DE GERMANOR

Diumenge, 28 de juny

I fins aquí hem arribat cercant la tan preuada peça del Sant Greal, al Santuari de Núria. Potser no l'hem trobada, potser no la trobarem mai, però el que no ens pot treure ningú és la satisfacció d'haver gaudit d'un magnífic recorregut fins aquí, un traçat entre dos dels monestirs més emblemàtics de Catalunya, el de Montserrat i el de Núria, recorrent tota la Catalunya Central i passant per una sèrie d'ermites, esglésies i catedrals de diverses èpoques enmig d'un espectacular entorn natural. Aquesta última etapa fins al Santuari de Núria també serà molt especial doncs té tot l'encant de l'ambient pirinenc. Sota els grans cims, com el Puigmal, recorrerem un bon tram del GR 11 fins a la font de l'Home Mort i per la Collada de Fontalba, travessant tot un munt de torrentades que davallen del Puigmal, arribarem al nostre
   El Puigmal per Fontalba
destí, envoltats d'una riquesa natural i paisatgística única, on podrem assaborir el premi final: el dinar de fi de temporada al restaurant de l'Hotel de la Vall de Núria. A la tarda, el cremallera de Núria ens baixarà fins al poble de Queralbs, on ens esperarà l'autocar.


ITINERARI: Seguirem bona part del GR 11 des de Planoles fins a la Font de l'Home Mort. Des de la plaça de l'Ajuntament (1.140 m) seguim pel carrer de la Font tot seguint les marques del GR 11. Pugem per les escales de la Baixada Caltià i travessem la N-260. A l’altra banda, un camí encimentat ens menerà en suau ascensió a Can Trisant i Can Fosses. Passem pel costat del càmping de Can Fosses (1.265 m). Seguim direcció nord, en pronunciada ascensió, tot travessant la zona boscosa del Pinetar fins a sortir a la pista del Collet de les Barraques (1.485 m). Aviat però hem de deixar la pista i pujar amunt per dins d’un bosc de pi roig. Sortim a una clariana i, per la dreta, pugem a la pista que hem deixat. La travessem i sortim a l’àrea recreativa del Corral Blanc (1.817 m) (font, barbacoes, taules de pícnic i refugi forestal). Continuem la pujada fins a la pista que hem travessat abans i la seguim a la dreta fins assolir el collet de les Barraques (1.896 m). Del coll, davallem per una pista herbada fins a uns prats al límit dels quals ens introduïm al bosc per un camí que va baixant força suaument. 

El camí travessa diferents plans, com el Pla Rodó, el Pla dels Ventolanesos o el Pla del Malrastre. Travessem el riu de Tosa per unes pedres i seguim aigües avall per la riba esquerra fins a la Font de l’Home Mort (1.818 m), situada entre un camí poc clar i herbat que puja, pel mateix vessant que hem vingut, fins a un petit esperó rocós cobert de pins. Planegem cap al sud-est fins a sortir a uns prats amb la petita barraca de Mantegosa (1.920 m), amb teulada d’uralita. Continuem travessant el prat en lleugera pujada fins al collet d’Estevenís (1.944 m)en un esperó de la muntanya, que tenim proper. Anem flanquejant pel vessant de la muntanya per un camí molt marcat, sota els serrats de les Dues Lliures i de les Creuetes, sempre en lleuger ascens. Per un terreny cobert de prat i matollars de ginebró amb alguns pins negres dispersos assolim la Collada de Fontalba (2.075 m). Prenem el camí marcat, a l’esquerra, que ressegueix tota la coma i passa per la Dou de Fontalba.
                                       Núria des de la Creu d'en Riba
Tot seguit, creuem el torrent del Puigmal i girem a llevant, pujant sostingudament fins a un esperó, la Roca de la Fita (2.130 m), des d’on veiem per primer cop el Santuari de Núria. Continuem pel camí que flanqueja les comes que cauen a les gorgues de Núria, fins a la Creu d’en Riba i d’allí baixem fins al proper Santuari de Núria (1.960 m). Final de l'onzena i última etapa a la recerca del Sant Greal.


DINAR DE CLOENDA: per acabar la jornada en un ambient de germanor, com ja és tradicional, farem un dinar especial al restaurant de l'Hotel Vall de Núria. El dinar serà un menú que haureu d'escollir en el mateix restaurant, i el preu, amb cafè inclòs, serà de 19 €, encara que, com sabeu, els qui heu vingut periòdicament a les etapes d'aquesta temporada us sortirà molt més barat, segons el nombre d’etapes que hàgiu fet. En el moment de fer la inscripció a secretaria, no s'haurà de triar cap menú.

CREMALLERA DE NÚRIA: el bitllet del cremallera de Núria a Queralbs és individual. El preu ordinari és de 13,90 euros, però finalment s'ha arribat a un acord amb l'Hotel Vall de Núria per poder gaudir d'un descompte per a grups en el Cremallera. D'aquesta manera, el viatge de tornada a Queralbs sortirà a un preu d'11,85 euros per persona. A més, el CET també hi col·laborarà i posarà 1,85 euros per persona, amb la qual cosa queda un preu final de 10,- euros.




INFORMACIÓ DESTACADA
         
Dificultat:  **  (15,950 kms)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 1.114 m) (- 322 m).

Organitza: Vocalia de Senders.