Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
El Pla de la Calma (Parc Natural del Montseny)

22 de maig de 2015


 
VOCALIA DE SENDERS       
Senders de Gran Recorregut       Els camins secrets del Sant Greal      
 De Terrassa al Santuari de Núria a la recerca del Calze Sagrat      10a etapa.             Santuari de Montgrony - Planoles             (19,880 km)
Un tresc per la serra de Montgrony a cavall entre l'Alt Berguedà i el Ripollès, gaudint, entre colls i cims, d'esplèndides panoràmiques en totes direccions


Diumenge, 14 de juny

Entre el Santuari de Montgrony i Planoles, a cavall entre l'Alt Berguedà i el Ripollès, trobem una de les millors talaies del Prepirineu: la serra de Montgrony. És la continuació natural cap a l’oest de la serra Cavallera, dues muntanyes amb una altitud màxima que voreja els 2.000 metres. Està formada per un seguit de colls -verds o blancs, segons la temporada- i cims arrodonits que ofereixen unes vistes privilegiades dels cims més alts. Per la seva situació prepirinenca podem gaudir d’una extensa varietat de flora, amb boscos de pi negre, pi roig, fagedes, prats alpins i fins i tot vegetació de ribera, tot un esclat de colors en aquesta època de l’any. El descens de la serra cap els Plans de Nevà i Planoles, veritable porta d'entrada a la serra per la cara nord, el farem envoltats d'aigua fins ben
   Coll de Coma Ermada
avall i enmig d'una vegetació exuberant. Pel camí ens trobarem amb petites construccions anomenades “fortins”, vestigis d’una línia de defensa pirinenca de la postguerra.


Sortim des del Santuari de la Mare de Déu de Montgrony (1.360 m), i pugem les escales fins al Pla de Sant Pere, on trobem l'esvelta església romànica de Sant Pere de Montgrony. Per darrera l'ermita seguim un camí que travessa el Pla direcció nord (1.400 m). Seguirem la ruta de pujada endinsant-nos a l’anomenat El Malpàs, un corriol estret i encinglerat protegit per una tanca de fusta que ens portarà a la zona de les Planelles, on trobem el Refugi forestal de Les Planelles (1.340 m), un edifici de pedra envoltat de vegetació. De seguit, travessem el torrent de Sant Ou i sortim a la pista que va al coll Roig (1.383 m). Passem per davant de la font del Serrat, molt ben arranjada amb taula i bancs d'obra. Deixem la pista per un camí, direcció oest, en suau ascens paral·lels al torrent de Vaca Morta fins al Collet de Les Eres (1.514 m), des d’on, amb forta pujada, ens dirigim cap al Camp de l’Ordi, a partir del qual la vegetació boscosa desapareix substituïda per praderia. Vorejant amb fort pendent el Puig de Coma Ermada en direcció nord-est, arribem al torrent de la Font Flequer i, sota les Costes dels Anyells, en pocs minuts assolim el Coll de Coma Ermada (1.876 m), on el primer que ens sorprèn són les magnífiques vistes cap al Puigmal, les muntanyes de Núria i la vall de Planoles. Cap a l'oest podem veure el puig de La Covil (2.002 m).

Seguim la carena cap a ponent i remuntem el llom carener per assolir el cim del Pla de Pujalts, o Costa Pubilla (2.056 m), punt més alt de la serra de Montgrony i de tot el recorregut (un dels 100 cims de la FEEC). La vista abasta esplèndides panoràmiques en totes direccions: al sud les serres de Catllaràs, Puig Lluent...; cap a l’oest, els Rasos de Peguera, la Serra d’Ensija, el Pedraforca, el Cadí, el Puigllançada, la Tossa d’Alp...; cap al nord, les muntanyes del Pirineu cerdà (Puigpedrós, Tossa Plana...) i, més properes, el muntanyam de Núria, amb la mola del Puigmal sobresortint. Baixem al collet proper i assolim el Roc dels Llamps, o Tossal de Meians (2.051 m),
                                                     Cim del Pla de Pujalts
passat el qual trobem una entrada de búnquer en bon estat, que sempre pot servir per a refugiar-s'hi en cas de mal temps. Més endavant, baixem al Coll de la Bona (1.888 m) i assolim el Puig de l'Emperadora (1.962 m). Hem de baixar fins al Coll del Remoló (1.869m) per ascendir de nou i assolir el Pedra Picada (2.010 m). Tenim una bona perspectiva del Taga i la Serra Cavallera davant nostre. També el Puigmal, que veiem just cap al nord. Descendim cap al Collet de les Fontetes de Castellar (1.878 m), on trobem un indicador de senders per anar a Toses, Nevà i Castellar de n'Hug. Aquí abandonem la carena de la serra de Montgrony per davallar a Planoles direcció nord-est.


Comencem a davallar, travessant la Costa Borda, un prat herbat molt extens, i seguim pels Plans de la Muntanya de Nevà en forta baixada (1.725 m), a buscar la pista que ens menerà a Nevà. Mentre anem davallant creuem un munt de torrents, envoltats d'una vegetació exuberant. Travessem el torrent del Meià i sortim al Camí de Nevà (1.443 m). Tot baixant, creuem el torrent de l'Arnou, deixem a l'esquerra els masos de Can Canal i Cal Músic i arribem al poblet de Nevà (1.265 m), amb el seu temple romànic de Sant Cristòfol (s.XII). Des de Nevà, deixem la carretera de Planoles a mà esquerra i seguim un camí direcció nord-est. Travessem el Riuet del Torrentó i el Riu de Can Vinyals, tot revoltant el Bac de l'Infla fins arribar a la Casa de Colònies Alberg Marista. Passem per davant del camp de futbol i de l'Alberg Pere Figuera, ja davant mateix de l'estació de Planoles. Sortim a la carretera i entrem a la població pel carrer de l'Estació. Seguim en suau ascensió pel carrer de Santa Anna i Avinguda de la Verge de la Mercè fins que assolim el temple romànic de Sant Vicenç de Planoles (s.XI) i la famosa Plaça del Casino. Final de la desena etapa a la recerca del Sant Greal.
INFORMACIÓ DESTACADA

         
Dificultat:  **  (19,880 kms)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 1.136 m) (- 1.403 m).

Organitza: Vocalia de Senders.

Full de ruta de la 10ª etapa, Santuari de Montgrony - Planoles   

Track GPS 10ª etapa, Santuari de Montgrony - Planoles

Àlbum de fotos 10ª etapa, Santuari de Montgrony - Planoles