Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Ermita de Sant Roc (Cabassers, comarca del Priorat)

16 de juliol del 2014



 

VOCALIA DE SENDERS       

Senders de Gran Recorregut      




 Els camins secrets del Sant Greal      
 De Terrassa al Santuari de Núria a la recerca del Calze Sagrat      



8a etapa.        Els Munts - Sant Jaume de Frontanyà              (26,790 km)
Del Lluçanès al Berguedà, coronant el Puig Cornador, tot gaudint de l'esclat de la primavera amb uns paratges meravellosos a vista d'ocell


Diumenge, 19 d'abril


Des de dalt de la serralada dels Munts, punt més alt del municipi de Sant Agustí de Lluçanès, es divisa una extraordinària panoràmica de 360º: a ponent, l’altiplà del Lluçanès; a llevant, la vall de Torelló; a migdia, el Montseny i tota la formació prelitoral, i a tramuntana el proper i majestuós Pirineu i l’emblemàtic massís del Pedraforca. Aquest bonic recorregut des dels Munts fins a Sant Jaume de Frontanyà ens depararà unes precioses panoràmiques seguint part del GR 1, el PR-C 50 i el GR 241, el sender circular de Borredà, trepitjant tres comarques diferents: Osona, el Ripollès i el Berguedà. La llargària de la ruta queda compensada, sens dubte, per la contemplació de la natura, en la seva màxima esplendor primaveral, que ens ofereix bonics paisatges, llums i colors. L'arribada al punt final serà també espectacular, quan gaudirem d'una de les joies del romànic català: el monestir de Sant Jaume de Frontanyà.
Sant Pere de Serrallonga

Iniciem la caminada al Santuari de la Mare de Déu dels Munts (1.059 m). La baixada des del turó la fem seguint la carretera que porta a l'Hostal del Vilar, en direcció oest, fins trobar, a la dreta, la cruïlla del Camí Ramader que seguirem fins al Collet de Sant Agustí. Fem una drecera que ens estalvia un revolt, seguim la carretera uns metres i la deixem  per baixar fortament cap al  Collet de Sant Agustí (847 m), on trobem la carretera de Sant Quirze de Besora a Alpens. La creuem i passem per La Cometa, travessant el Serrat de les Ginestes fins arribar al veïnat de l'Alou, que travessem pel mig, i on destaca el Safareig Públic municipal. Passem pel costat de Ca n'Alou. Sortint del veïnat, agafem una pista que, pel Pla de l'Alzina, ens porta fins a la ctra. BP-4654 (822 m) i la creuem. Som al lloc de l'hostal de Pedres Negres, avui desaparegut. Seguim un senderó, direcció nord, fins arribar a la capella romànica de Sant Pau de Colomer (s.XII). Seguim el camí ramader fins a l'entrada d'Alpens. Passem primer pel costat del cementiri i l'ermita de Sant Sebastià. Tot seguit, entrem a la vila d'Alpens (866 m).

Travessem Alpens i sortim pel cantó nord de la població. Ara seguirem la traça del GR 1 fins al Coll Tallat. Deixem l’Oratori de Sant Antoni a la nostra dreta i continuem el camí pel Pla de Creixans. Passem per Can Torrats i per una curiosa formació rocosa anomenada Rocadepena. Voregem el rec de Matamosses fins que arribem a la Font del mateix nom (932 m). El camí comença a dreçar-se força. Passem per Puig-Empí i, tot pujant, arribem al Coll Tallat (1.139 m). Ja som a la comarca del Ripollès. En aquest coll trobem les marques del PR-C 50, el sender de Puigcercós, que seguirem fins a Comià. Una curta però costeruda pujada ens mena al Puig Cornador (1.229 m), vèrtex geodèsic, (un dels cent cims de la FEEC), també conegut com Puig Cornut. És el cim més alt de la serra de Santa Margarida de Vinyoles i un bonic mirador. Planegem per la carena fins al coll de les Bruixes (1.162 m). Seguim pel Pla de Puigdon, sota el cim del mateix nom, i assolim el Pla de Serrallonga, on trobem en primer terme la casa de Serrallonga de Dalt i, més endavant, la capella prerromànica de Sant Pere de Serrallonga (s.IX) (1.034 m).

Monestir de Sant Jaume de Frontanyà
Passem pel mas Comià, on el PR se separa per la dreta. Davallem pel Pla del Cupó, travessant algunes pistes, fins al Rec de Danyans, on tornem a trobar el PR (792 m). Creuem la riera de Merlès i assolim el Refugi Puigcercós (794 m), anomenat avui Molí de la Farga. Els paratges són realment d'una gran bellesa...

Des del refugi, i seguint ara el GR 241 en direcció nord, passem pel Pla del Llimosell i arribem a la ctra. C-26, que va de Berga a Ripoll. Travessem aquesta carretera i seguim la traça del GR, que és el Camí de Moreta i Viladonja, i que ens mena, sota el Cingle del Pla Rodó, al càmping El Saiol (839 m). Deixem can Saiol a l'esquerra i seguim en suau ascens, sempre paral·lels a la riera de Merlès. Seguim ara el camí de Canemars, en direcció nord-oest, ara pel costat de la riera del Molí fins a una cruïlla de pistes (966 m); ja som a la comarca del Berguedà. Seguim per la pista de la dreta, que és el camí de Sant Jaume de Frontanyà, paral·lels al torrent de Vila-rasa. Ascendim suaument per la pista i arribem al Quintà de Cal Crispí (1.042 m), a les portes de la vila. Travessem la riera del Molí per un pontet i entrem a Sant Jaume de Frontanyà (1.073 m), el poble més petit de Catalunya. Envoltada de boscos, la població es troba en una clariana presidida pel perfil inconfusible del monestir de Sant Jaume de Frontanyà. L'edifici romànic, del segle XI, va ser declarat Monument Historicoartístic el 1931 i està rodejat d'un esplèndid paisatge natural. Final de la vuitena etapa a la recerca del Sant Greal.
 
 
INFORMACIÓ DESTACADA

         
Dificultat:  **

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 874 m) (- 886 m).

Organitza: Vocalia de Senders.
 
 
 
 

Full de ruta de la 8ª etapa, Els Munts - Sant Jaume de Frontanyà  

Track GPS 8ª etapa, Els Munts - Sant Jaume de Frontanyà

Àlbum de fotos 8ª etapa, Els Munts - Sant Jaume de Frontanyà