Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Ermita de Sant Roc (Cabassers, comarca del Priorat)

30 de juny del 2014


 
VOCALIA DE SENDERS       
Senders de Gran Recorregut      



 Els camins secrets del Sant Greal      
 De Terrassa al Santuari de Núria a la recerca del Calze Sagrat      



7a etapa.           Sant Bartomeu del Grau - Els Munts             (25,460 km)
Un recorregut espectacular pel nord de la comarca d'Osona, coronant cims i turons amb talaies als quatre vents i paisatges encisadors


Diumenge, 22 de març

Una nova etapa a la recerca del Sant Greal ens portarà a recórrer un tram espectacular del GR 3 pel nord de la comarca d'Osona, una manera diferent de gaudir del patrimoni a la muntanya, doncs visitarem ermites i santuaris en una situació altiva sobre cims i turons de gran bellesa amb formidables talaies als quatre vents que us sorprendran, en una agradable excursió amb paisatges encisadors. Sant Bartomeu del Grau, situat a l'est del Lluçanès, és separat de la Plana de Vic per la costa encinglerada a llevant del municipi. La considerable altitud dels serrats que envolten el poble permet contemplar unes esplèndides vistes de la Plana i de les muntanyes circumdants. Durant el recorregut,
Ermita de Sant Martí Xic
visitarem l'església de Santa Perpètua, Sant Martí Xic, Santa Llúcia de Sobremunt i Sant Roc, entre d'altres, fins assolir el Santuari de la Mare de Déu dels Munts, presidint el turó dels Munts, un dels cent cims de la FEEC.


Iniciem l'itinerari des de la plaça de l'Ajuntament de Sant Bartomeu del Grau (875 m), seguint la traça del GR 3 en direcció sud-est. Tot voltant el Serrat de la serra de l'Oratori, passem pel costat del cementiri i de les restes de l'església vella de Sant Bartomeu (885 m) en el lloc anomenat el Grau. Ara travessem el Camí del Roc Llarg en direcció nord i en suau davallada pel Bosc de la Caseta arribem a la Font del Vicari (790 m), situada a la dreta del camí; hi ha un petit llac i una taula rodona de pedra. Seguim davallant pel sender, entrant a la part més obaga del bosc amb una vegetació molt espessa (719 m), fins arribar a una cruïlla de pistes. Tornem a remuntar i ja veiem dalt d'un turó l'ermita romànica de Santa Perpètua de Vespella (790 m), situada entre les depressions del torrent de la Tuta i de la Vall de Sorreigs, i que tot seguit assolim. Les vistes des del turó són espectaculars.

Davallem del turó i passem per Les Feixes (725 m). El camí continua en suau davallada fins que travessem el Rec de la Tuta (602 m). El camí planeja paral·lel i per sobre del Rec de la Tuta, que ens queda a la nostra dreta, fins arribar a les Granges d'Angelats (540 m) on es creuen les rieres de Sorreigs i del Grau. Seguim avançant i passem pel mas de Puigpelat (590 m). A partir d'aquest mas, comemcem a remuntar per la Baga de la Casa Nova en direcció als Cingles de Puigpelat (730 m). Passem per la Casa Nova de Dalt (799 m) i arribem a un dels indrets més encisadors del recorregut: l'ermita de Sant Martí Xic i les ruïnes del Castell de Voltregà (858 m), magnífic balcó sobre la Plana de Vic farcida de camps retallats i tancada pel Montseny.
Santuari de la Mare de Déu dels Munts
El lloc és realment espectacular. Damunt aquest mirador tan extraordinari hi ha una taula de pedra, sota l’ombra d’uns arbres. Al capdamunt de l’estreta carena del Serrat de Sant Martí, on es troba l’ermita romànica de Sant Martí Xic (s.XI), hi ha les restes del castell de Voltregà (s.IX) del qual només queden dempeus les restes de dues parets. Des del castell tenim una escadussera vista del Puigmal. És un bon indret per descansar i gaudir del paisatge.


Descendim del castell i passem pel coll de Sant Martí (846 m). Tot seguint  la carena del Serrat de Sant Martí, assolim el collet de la Casanova i el coll de Baulenes (866 m), ja a cavall de la Serra de Sobremunt. Deixem el mas de Baulenes a l'esquerra. Avançant pel camí carener de la serra, assolim la capella romànica de Santa Llúcia de Sobremunt (s.XII) (959 m), des d'on s'observa una àmplia panoràmica de la Plana de Vic i els Pirineus (visita recomenada). Seguim pel GR 3 en direcció nord, deixant el mas de Can Quelet a mà esquerra, fins arribar al collet de Sant Martí (874 m), cruïlla de carreteres locals. Més endavant, trobem la Casa Nova de Viladecans i, amagada enmig del bosc, a la nostra dreta, trobem l’ermita de Sant Roc (860 m). Deixem el mas del Vilar de Sant Boi a mà esquerra i arribem al Pedró de Sant Isidre (868 m). Des d'aquest punt, remuntem la Drecera dels Munts per les Costes del Vilar; ja podem albirar el nostre destí sobre un turó. Un xic més amunt trobem a la dreta l'oratori de l'Àngel de la Guarda (993 m). I tot remuntant pel Serrat de la Pinassa, assolim el Santuari de la Mare de Déu dels Munts (1.059 m), situat dalt del turó del mateix nom (vèrtex geodèsic), un dels cent cims de la FEEC. El santuari pertany al municipi de Sant Agustí de Lluçanès. És el lloc més alt del Lluçanès i per tant una referència visual, en un dia clar la vista pot ser impressionant: la Plana de Vic, el Bisaura, el Lluçanès, Montserrat, el Pedraforca, els Pirineus, etc. Final de la setena etapa a la recerca del Sant Greal.   




INFORMACIÓ DESTACADA

         
Dificultat:  **

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 985 m) (- 746 m).

Organitza: Vocalia de Senders.





Full de ruta de la 7ª etapa, Sant Bartomeu del Grau - Els Munts  

Track GPS 7ª etapa, Sant Bartomeu del Grau - Els Munts

Àlbum de fotos 7ª etapa, Sant Bartomeu del Grau - Els Munts