Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Camí de la Sois en direcció a Campelles (Ripollès)

29 de maig del 2008

SENDERS DE GRAN RECORREGUT


De La Jonquera a Terrassa (GR 2)

Sisena etapa. Rupit - Vilanova de Sau (18,330 km)


Diumenge, dia 15 de març


A Rupit, sens dubte un dels pobles més pintorescos de Catalunya, envoltat per la cinta del seu petit riu, comença, camí de Tavertet, un espectacular trajecte que voreja el cim de la llarga i imposant cinglera sobre la vall del Ter. Després de passar per alguns masos, com can Rajols i l’Avenc, arribarem a Tavertet, municipi agradable i acollidor, digne de ser contemplat i admirat per la bellesa del mateix poble i per l’atractiu dels seus paratges. Es diu que s’hi respira l’aire més pur de Catalunya, però sens dubte el més espectacular són les cingleres que limiten amb la vall del Ter. Tot el poble és declarat Bé d’Interès Cultural, amb un nucli urbà que conserva quaranta cases bastides entre els segles XVII i XVIII, i algunes dels segles XII i XIII.

Les aigües del pantà de Susqueda i la boscosa orografia de les Guilleries, presidida pel cim de Sant Miquel de Solterra, es contemplen a vista d'ocell en un itinerari molt atractiu que continua pel sobtat descens, ple de giravolts, i pel tradicional grau de Tavertet, davallada que ens durà fins a La Riba, punt de confluència amb la variant GR 2-2 que retorna a Rupit pel camí carreter de Sant Joan de Fàbregues, el bell i restaurat monument romànic que ocupa el pla de Fàbregues sobre la vall de Susqueda. De seguida trobem la presa del pantà de Sau, a cavall entre les Guilleries i el Collsacabra, en un dels indrets de més valor natural d'Osona. Travessem el pantà i, a l’altra banda, unes escales ens duran al mirador, que ens permetrà veure la imatge de l'embassament amb la cinglera al darrere i l'església al descobert quan el pantà està molt buit, i només la punta del campanar quan està força ple.

Travessem la carretera de Vic a Sant Romà de Sau un parell de cops fins arribar al punt de destí: Vilanova de Sau, població encimada per la cinglera dels Munts i de Puigdefar a ponent, i per les serres que limiten amb la vall de la riera Major a llevant. La seva església parroquial, dedicada a Santa Maria, és d’origen romànic, si bé ha estat molt modificada. A la plaça Major trobarem una font. Final d’etapa.


Dificultat: *

Desnivells acumulats aproximats
: (+450 m) (-680 m).

Organitza: Vocalia de Senders.

Vocals
: Hermo, Enric, Joan, Àngel i Montse.


En la següent imatge podeu veure el track GPS de la sisena etapa De La Jonquera a Terrassa (GR 2), Rupit - Vilanova de Sau. Si hi cliqueu, podeu veure el track al Google Earth en 3D i descarregar-vos-el:








Tavertet, entre les Guilleries i el Collsacabra

Tavertet és un municipi de la comarca d'Osona. Limita al nord amb la regió natural del Collsacabra i al sud amb les Guilleries. El poble va estar aïllat i sense carretera fins ben entrada la segona meitat del segle XX. Això, i l'espectacular entorn natural que l'envolta, frondosos boscos i cingleres, el proveeixen d'un encant molt especial. Municipi agradable i acollidor, digne de ser contemplat i admirat per la bellesa del mateix poble i per l’atractiu dels seus paratges. Es diu que s’hi respira l’aire més pur de Catalunya, però sens dubte el més espectacular són les cingleres que limiten amb la vall del Ter. Els cingles de Tavertet constitueixen una impressionant barrera natural que separa les Guilleries de l'altiplà del Collsacabra, a curta distància del riu Ter i de l'embassament de Sau, en un territori cobert d'espessos boscos. Des de Tavertet es poden fer nombroses sortides i itineraris entre el Collsacabra, la Vall de Sau i les Guilleries.
Tavertet va ser declarat Bé d’Interès Cultural, amb un nucli urbà que conserva quaranta cases bastides entre els segles XVII i XVIII. El nucli urbà constava inicialment de només tres carrers, que encara s’anomenen de la mateixa manera: “Carrer de Dalt”, “Carrer del Mig” i “Carrer de Baix”. Els darrers 20 anys, el poble ha crescut força, però ha sabut mantenir un bon equilibri estètic entre les antigues cases del 1700 - 1800 i les construccions mes modernes. El lloc és també un bon punt de partida per a excursions i passejades per a tots els nivells. La natura salvatge és per tot arreu i a ben poca distància del nucli urbà. Els torrents que baixen del Collsacabra, en arribar als cingles, es precipiten al buit formant uns salts d’aigua impressionants. Els més propers al poble són els salts del Noguer i del Molí Bernat, al sot de Bala. Seguint la cinglera es troba més endavant la Cua de Cavall al torrent de l’Avenc i el Salt del Sallent prop de Rupit.
Té monuments romànics, com l’església de Sant Cristòfol (s. XII-XVII), situada dins del poble; Sant Corneli, ermita situada al cim d’un petit puig als afores, probablement damunt d’un assentament prehistòric; Sant Bartomeu Sesgorgues (s. XII-XVII-XVIII), a sobre l’engorjat de la riera de les Gorgues, i Santa Cília (s. XI), gairebé en ruïnes. La masia de la Torre té una torre de guaita (s. XIII-XIV). Sant Miquel de Sorerols, del segle XI, és un bell exemple d’església.
Actualment, tot i ser un poble de pocs habitants, és un poble en el que sempre hi ha molta gent pels seus carrers. És un dels punts més turístics de la comarca on els diumenges es fan moltes excursions i on molta gent va a passar uns dies per gaudir de la natura i el menjar del lloc. Des d'quest poble surten excursions a cavall, en bici, a peu... Hi ha un centre on es preparen tota mena d'activitats per la zona per gent de totes les edats.
Des de darrera de l'església de Sant Cristòfol hi ha un gran mirador des d'on es pot guadir d'una magnífica vista de la vall de Sau. A Tavertet es troba un dels punts d'informació de la comarca on es poden trobar guies, rutes, descripcions de llocs i monuments.... perquè tinguem tota la informació necessària per gaudir plenament d'aquest lloc.



Àlbum de fotografies d'aquesta sisena etapa del GR 2

*

*

*