Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Les Tres Creus a la Mola d'Estat (Muntanyes de Prades)

29 de maig del 2008

SENDERS DE GRAN RECORREGUT


De La Jonquera a Terrassa (GR 2)


Primera etapa. La Jonquera - Terrades (19,920 km)


Diumenge, dia 19 d'octubre

La Jonquera és un municipi de l’Alt Empordà dividit en dues parts ben diferenciades; a ponent, on es troba el nucli urbà pròpiament dit, hi ha la vall del riu Llobregat d’Empordà, que comunica les planes de l’Empordà i del Rosselló; a llevant hi ha el castell de Recasens. La població sorgí a partir del segle XII al límit de les parròquies d’Agullana i de Sant Miquel de Solans i s’allargassa seguint el traçat de la carretera internacional. El nucli antic se centra en l’església, dedicada a Santa Maria, erigida parròquia en el 1362, que és d’estil romànic; l’edifici actual és del segle XVIII.

Sortim des de la plaça de l’Ajuntament, punt de confluència amb el GR 11, i ens dirigim al riu Llobregat d’Empordà. Després de travessar la carretera i l’autopista per un pont, arribem a l’Estrada, lloc idoni per esmorzar, i poc després passem pels masos Carbonell i Giralt. Travessem el riu Ricardell per un pont i seguim diversos trams de carretera local per arribar al riu Muga i a Boadella d’Empordà, municipi de la comarca de l’Alt Empordà, al sector de contacte entre la plana empordanesa i els últims contraforts de la serra de Tramonts; la població és a la riba dreta de la Muga. Seguim pel carrer de la Salut, camí de Terrades. Tornem a travessar diversos trams curts de carretera local fins arribar al desviament que puja al Santuari de la Salut de Terrades, que es troba només a deu minuts d’aquest punt (segons l’horari de marxa, aquest serà un lloc de visita opcional). Des de davant mateix del Santuari surt un caminet que porta a l'ermita de Santa Magdalena, d'estil romànic.

Seguim un tram curt de la carretera Terrades-Albanyà i finalment arribem a Terrades, a l’esquerra del Rissec, que forma un nucli agrupat al centre de la vall, envoltat de muntanyes. Per qüestions de logística hem d'acabar aquesta primera etapa en aquest poble, doncs la carretera fins a Vilarigt és massa estreta per l'autocar.


Dificultat
: *
Desnivells acumulats aproximats: (+450 m) (-360 m).
Organitza: Vocalia de Senders.
Vocals: Hermo, Enric, Joan, Àngel i Montse.


En la següent imatge podeu veure el track GPS de la primera etapa De La Jonquera a Terrassa (GR 2), La Jonquera - Terrades. Si hi cliqueu, podeu veure el track al Google Earth en 3D i descarregar-vos-el:




Gràfic de l'etapa:












Boadella d'Empordà i el Santuari de la Salut

Boadella és un municipi de la comarca de l'Alt Empordà, al sector de contacte entre la plana empordanesa i els últims contraforts de la serra de Tramonts; s'estén a la vall mitjana de la Muga, que el travessa de nord-est a sud-est. A l'extrem nord-oest del municipi, a un km. de la població, s'ha construït la resclosa del pantà de Boadella, que embassa les aigües del riu Muga i que serveix per a la producció elèctrica i per al regadiu. L'embassament artificial ha donat un canvi molt notable al paisatge d'aquest indret.
La part accidentada del terme està coberta de bosc, especialment de pi, encara que també hi ha alzines i roures. El conreu principalment és de secà (cereals, vinya i olivera), també hi ha horta prop del riu. Hi ha fàbriques de calç i de ciment.
El 844 el lloc de Buchatella del pagus de Besalú pertanyia al veí monestir de Sant Martí de Escauls; el 977 és documentat el lloc de Bozelego, i en un document del monestir de Sant Pere de Rodes apareix la vila Bodelego. El 1115 el locus de Buadella era de la parròquia de Santa Cecília de Terrades. En un document del 1321 ja figura el castell de Boadella.
La població és a la riba dreta de la Muga, es tracta d'un nucli de carrers estrets format sense cap pla al voltant del castell-palau de Boadella i de l'església parroquial. El castell es troba a la banda occidental del poble, és un gran casal gòtic format per tres cossos que amb un mur que els uneix per llevant, encerclen un pati rectangular; al mur hi ha un gran portal adovellat i una inscripció gòtica amb la data del 1450.
L'església parroquial, dedicada a Santa Cecília, és d'una nau i té capelles laterals i absis semicirculars a l'interior i irregulars exteriorment. En el segle XIV consta com a dependent de la parròquia de Terrades. Sembla que a l'entorn del castell hi hagué un recinte murallat i dins del poble es conserven algunes cases dels segles XVI-XVIII amb portals adovellats i interessants ràfecs de teulada decorats.
A escassos tres kms. de Boadella d'Empordà trobem el Santuari de la Salut de Terrades, que, com el seu nom indica, correspon al municipi de Terrades, a la comarca de l'Alt Empordà. És del segle XVII i està situat en un alt planell al vessant nord-est de la muntanya de Santa Magdalena, prop de la font del mas Cadira del Bac de Codó, segons l'acta fundacional. Va ser inaugurat en el 1681 i ha sofert diverses destruccions i posteriors reconstruccions. Hi ha enterrat el seu fundador: Felip Olivet, natural de Maçanet de Cabrenys.
La façana actual és neoromànica i l'interior neogòtic. Gaudeix de molta tradició popular a la comarca i s'hi celebren diversos aplecs. Hi ha belles panoràmiques sobre el pantà de Boadella i de bona part de l'Alt Empordà. Hi ha servei de bar, restaurant i hostal.